Néhány gondolat a társadalmi mobilitásról

2014. június 23. 13:35

Amióta politikai tárgyú írások léteznek, tudjuk, hogy van a magyar elitnek egy elég nagy, a középnemességtől a középosztályig terjedő, elképesztően inkompetens, sikertelen része.

2014. június 23. 13:35
Tallián Miklós
Kapitalizmus

A negyedik gondolat, ami eszembe jut, Magyarországra vonatkozik, és nem túl pozitív. Amióta politikai tárgyú írások léteznek, tudjuk, hogy van a magyar elitnek egy elég nagy, a középnemességtől a középosztályig terjedő, elképesztően inkompetens, sikertelen része. A rossz hír, hogy ezek szerint ez így is fog maradni, és nem változik meg semmiféle program és pozitív gondolkodás hatására, ezek ugyanis egész csoportokat nem tudnak fölemelni. Persze ez némileg magyarázza a »békebeli« időket visszasíró budai nyugdíjasok rajongását a gyakorlatilag ortodox kommunista gazdaságpolitikájú kormányok iránt (rendszerváltás előtt és után): azonos társadalmi kompetenciájú elitet testesítenek meg.

A még rosszabb hír az, hogy a feltörekvő elitek ezt a mintát látják maguk előtt, igyekeznek ehhez szocializálódni, és a kormány ifjúgárdistái beállnak tele pofával védeni az összes ilyen ostobaságot. Némi vigasz, hogy ez az új nemzedék a hirtelen jött lopási lehetőségek elmúlásával el fog tűnni nagyon kevés emberöltő alatt, és visszaesik saját társadalmi kompetenciájának szintjére. Mit lehet tenni ezek után Magyarországon? Menteni, ami menthető, és kitartani, ameddig valami olyan történelmi helyzet nem lesz megint, hogy az elit sikeres része kerül újra cselekvési pozícióba.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anti Bolsevista Comité
2014. június 23. 15:28
Érdekes gondolatok a bolsevik agymosás mély nyomaival. Például: "Amióta politikai tárgyú írások léteznek, tudjuk, hogy van a magyar elitnek egy elég nagy, a középnemességtől a középosztályig terjedő, elképesztően inkompetens, sikertelen része."-írja a szerző. Nos, ez a lesajnált réteg működtette a dualzmus és a Horthy-korszak a mainál fényévekkel jobb színvonalú közigazgatását, rendfenntartását és oktatását. És a mai alatt az egész 1945 óta tartó korszakot értem. "a »békebeli« időket visszasíró budai nyugdíjasok rajongását a gyakorlatilag ortodox kommunista gazdaságpolitikájú kormányok iránt": lehet, hogy roszul emlékszem, és a kommunista kormányok is a középosztályt szerették volna minden energiájukkal megerősíteni? Valószínűleg ezért utalták be őket gyógyüdülésre birkahodályokba és kötelezték mezei munkára az egyetemi professzorokat, köztisztviselőket,nyugdíjas katonatiszteket, gyárosokat, tanárokat, stb. "kitartani, ameddig valami olyan történelmi helyzet nem lesz megint, hogy az elit sikeres része kerül újra cselekvési pozícióba." - mint az MKP 1945-ben, ugye? Vagy talán az SZDSZ-re gondolt a tisztelt szerző? Hazánk eme "született" vezetőit kell értenünk az elit sikeres része alatt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!