Hogy sikerült ezt így elbaltázni?

2014. június 02. 14:46

A fő probléma az EU számára nem az, hogy „érthetetlen” vagy „távoli”, hanem az, hogy nem elég demokratikus.

2014. június 02. 14:46
Szlankó Bálint
A dróton túl

„A lényeg ez: a fő probléma az EU számára nem az, hogy »érthetetlen« vagy »távoli« (ezek a közhelyek teljesen haszontalanok), hanem az, hogy nem elég demokratikus. A saját kormányukat az emberek le tudják váltani, ha tartósan bebizonyosodik róla, hogy nem tud kormányozni. De az Európai Bizottságot és az Európai Unió Tanácsát, ahol ezeket a döntéseket hozzák, nem tudjuk leváltani. Ez nagy baj, mert ha az emberek úgy érzik, egy olyan szervezet, ami felett nincs valódi hatalmuk, ilyen komolyan (és adott esetben ilyen negatívan) avatkozik be az életükbe, akkor biztosan ellene fognak fordulni. Talán ezt fejezi ki legjobban a múlt heti európai választási eredmény.

Mi a megoldás? Egy egységes valutaövezetben elkerülhetetlen, hogy valamiféle közös költségvetési kontroll legyen, legalábbis amíg nincs egyetlen óriási szövetségi költségvetés, mint az USA-ban, ami a gazdagabb részekről nagy transzfereket eszközöl a szegényebb részekre (például munkanélküli segély vagy állami befektetések formájában). Az eurót nem lehet anélkül működtetni, hogy egy központi szerv ne hangolja össze és felügyelje valamennyire az állami büdzséket, mert az uniós költségvetés nagyon kicsi: az EU éves GDP-jének kb. 1 százaléka (az amerikai kb. 30 százaléka). Az EU-ban ezt a felügyeleti és koordinációs feladatot az Európai Bizottság és a tagállamok pénzügyminiszterei közösen látják el. A baj az, hogy nincs fölöttük érdemi demokratikus ellenőrzés, és valójában nem is lehet, ugyanis Európa nem nemzet, és ezért valószínűleg nem is működhet valódi demokráciaként. Ez az ellentmondás látszólag bukásra kárhoztatja az eurót. De a gyakorlatban az élet rengeteg ellentmondást eltűr. Végül is az euró is létezik már 15 éve, és a válságot is túlélte, legalábbis eddig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Radikalis
2014. június 02. 19:29
Mi a demokrácia? Ha egy formációra elég birka szavaz , az demokratikus. Az nem számít , mennyire ésszerű , mennyire igazságos , csak többen szavazzanak rá? Tényleg mindent úgy lehet jól irányítani , hogy demokratikusan jelölöm ki az útját? A demokratizmus öncélúvá vált , semmi más fokmérőt nem alkalmaznak rá. Egy jó diktatúra nagyságrendekkel jobb , mint egy rossz demokrácia. Ezzel nem azt akarom mondani , hogy az EU úgy jó , ahogy van , de hogy nem a demokrácia megléte , vagy nemléte a baj , az is biztos.
kulalak
2014. június 02. 18:38
Ez lemaradt: "a további centralizációnak megálljt kell parancsolni, és az eurózónát (és az egész EU-t) meg kell próbálni a minimumnál nem több központi költségvetési kontrollal elnavigálni." Kétlem, hogy sikerül. "a 2008 és 2012 közti időszakban nem a központi felügyelet és irányítás ténye jelentette a problémát" - Azért az euro mint közös pénz rendesen gúzsba kötött mindenkit. Ha nem lenne euro, sokkal jobban állna az EU (sőt mehetne előre!).
atila68
2014. június 02. 16:41
Martin Ceaușescu Shulz. Így biztos nem fog menni. http://jozanparaszt.info/images/content/2634_schulz-e-cohn-bendit.jpg
S0ma
2014. június 02. 15:20
Ez az egész egy nagy szarság. Nem egyenlően edzett futókat állítottak rajthoz, majd óbégatnak, hogy a hatvan évig leninista tagállamok nem tartanak ott, mint a gyarmattartók. Többek között ez is el van baltázva, meg úgy általában minden. Legfőképpen a demokrácia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!