Bárcsak lenne honnan kivonulni – Kivonuló középosztály XXXI.

2014. június 08. 10:15

A középosztálynak bizonyos hátrányos helyzetű rétegekben (a fogyatékkal élők mellett a romák is ide sorolhatók) bizony nem kivonulnia, hanem megteremtődnie kell. Olvasónk írása.

2014. június 08. 10:15
Redakció
Mandiner

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink írásait vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

Olvasónk, arokkantisember írása.

*

Bárcsak lenne honnan kivonulni – avagy a (nem létező) rokkant középosztály problémája

Az előttem szóló írások szerzői sokféle nézőpontból, jól-rosszul megpróbáltak valamit válaszolni a „kivonuló középosztály” dilemmára. Én azért ragadtam billentyűzetet, hogy egy egészen más nézőpontból közelítsem meg a kérdést. Szerintem nem elsősorban a középosztály sanyarú sorsa a gond egy olyan országban, ahol a kormány szinte erőszakkal próbál majd' kétszázezer embert „visszavezetni” a munkaerőpiacra. Olyan embereket, akiknek jelentős részük sose, vagy évek óta nem tudott elhelyezkedni a hivatalos munkaerőpiacon. Ők a rokkantak, akik a propaganda szerint csalók, és akikről aztán, hogy-hogy nem ezt valahogy nem sikerült tömegesen bebizonyítani (hogy egészen pontos legyek: elvétve is alig...).

A sok siránkozó, borús hangulatú írás között talán ez a kakukktojás, mert anyagilag nincs okom panaszra, hiszen bruttó kétszázezer körüli bejelentett keresetem nekem, mint mozgássérültnek talán már nem is a középosztály, hanem a luxus, elit kategória.

Pedig tudom, erre az összegre az olvasók többsége lesajnálóan legyint, mondván, ez nem pénz. Abban a mikrovilágban, amelybe párszázezredmagammal tartozom (fogyatékkal élők), nemhogy ez az összeg, de sokszor sajnos a hivatalos minimálbér fölé jutó jövedelem is az elérhetetlen vágyálom kategóriába tartozik.

És az, hogy ez így van, nem egy politikai oldal bűne. Az elsumákolt vagy ügyetlenül kivitelezett akadálymentesítésről nem Orbán, és nem Gyurcsány tehet. De az például közös mulasztása minden politikai oldalnak, hogy a távmunka itt még mindig valamiféle úri huncutság, és nem egy bevett napi gyakorlat. És még számtalan visszásságot felemlegethetnék, egyet balra, egyet jobbra ütve. De azt hiszem, a lényeg valóban az, hogy a középosztálynak bizonyos hátrányos helyzetű rétegekben (a fogyatékkal élők mellett a romák is ide sorolhatók) bizony nem kivonulnia, hanem megteremtődnie kell.

Ez a következő évek, évtizedek feladata lesz. Érdemes lenne belevágni mindannyiunk érdekében...

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. június 08. 18:26
http://www.barkaonline.hu/kritika/3926-kitelepitettek-kalvariaja
Ángyán Páván
2014. június 08. 18:24
A hortobágyi kitelepítés listájára bárki felkerülhetett, elég volt egy gazdag porta, egy szép városi lakás, vagy egy személyes ellenség. A cél azonban világos volt: elsõsorban a paraszti és városi középosztály likvidálása és a társadalom megfélemlítése http://web.axelero.hu/kesz/jel/04_02/hortobagy_sziberia.html
Ángyán Páván
2014. június 08. 18:22
A középosztályt a kommunisták vagyonától megfosztották, kitelepitették, állásából kirúgták, gyerekeit nem vették fel egyetemre. Ez ment 45 éven át - ezalatt kialakitottak egy pszeudo-középosztályt saját fattyaikból, akik természetesen nem felelnek meg a célnak. Mit kell ezen rugózni?
Akitlosz
2014. június 08. 16:59
Állítsák már le azt a szerkesztőt, aki ezt a cikksorozatot kitalálta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!