Polgári Platform: Egy lengyel sikertörténet vége

2014. június 22. 11:33

Izgalmas látni a kormánypárt által támogatott és megválasztott elnök, Bronislaw Komorowski kiállását a jogállamiság mellett a PO ellenében.

2014. június 22. 11:33
Németh Áron Attila
DiploMaci

Azzal viszont, hogy a szalagokon Belka ígéretet tett a PO megsegítésére, amennyiben az kész eltávolítani a kormányból (az általa rasszista megjegyzésekkel emlegetett) Jacek Rostowski pénzügyminisztert, nagyon súlyos vádakat vet fel Tusk és a kormány ténykedésével szemben – főleg, hogy Rostowskit 4 hónappal e beszélgetés után felmentették. Arról nem beszélve, hogy a magazin főszerkesztőjétől fényes nappal, kamerák kereszttüzében, erőszakkal akarták elvenni a belbiztonság emberei a hangfelvételeket tartalmazó laptopot.

Ez azonban a sajtó és a közvélemény nyomására – főleg, ha közben újabb szalagok kerülnek nyilvánosságra, mint azt az ügyet kirobbantó Wprost magazin főszerkesztője belengette – könnyen megváltozhat. Már maga Tusk is jelezte: ha a politikai elit mélyebb szintjeit is érinti ez helyzet, és az ország alkotmányossága sérült, akkor lemond és előrehozott választások kiírását kezdeményezi. Az ügy napvilágra kerülésével kapcsolatban az elmúlt napokban bár már több vad (pl. orosz titkosszolgálatok szerepe) és kevésbé vad (lengyel politikai-gazdasági elit összefonódása) feltételezés is napvilágot látott, amit fontos tényként kezelhetünk az egyrészről Tusk választói megítélése. A legfrissebb felmérések szerint a miniszterelnök és kormánya azonnali távozását a megkérdezettek közel 50 százaléka, 30 százaléka pedig ennek ellenkezőjét támogatja. A PO így egy most kiírt előrehozott választáson valószínűleg sima vereséget szenvedne. Másrészről pedig izgalmas látni a kormánypárt által támogatott és megválasztott elnök, Bronislaw Komorowski kiállását a jogállamiság mellett a PO ellenében.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
líder_máximó
2014. június 22. 16:03
Közel sem biztos, hogy vége a PO sikertörténetének, a legfrissebb hírek szerint a lengyel ellenzék hallgattatta le őket: http://index.hu/kulfold/2014/06/22/lengyel_lehallgatasi_botrany/
balint60
2014. június 22. 12:43
"Másrészről pedig izgalmas látni a kormánypárt által támogatott és megválasztott elnök, Bronislaw Komorowski kiállását a jogállamiság mellett a PO ellenében.” Na, ilyesmire nálunk soha nem kerülhet sor, bármit is tesz az Orbán-kormány.
Peter8811
2014. június 22. 12:02
Bokros Lajos is Komor-owszky lett hogy nemehettet ki 5 milláér brüsszelbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!