Birodalmi szopatások

2014. június 25. 15:14

Sikorski lengyel külügyminiszter szerint szopatás az is, amit Amerikától kapunk és balekség biztonsági garanciát látni benne.

2014. június 25. 15:14
Kardos Gábor

Megint egyszer csak lengyel barátainkra számíthattunk, hogy leleplezzék, ami nálunk megy... Régi erénye ez a barátságnak, hogy tükröt tart az embernek. Ne álljunk hát meg a mém-bulvárnál, hogy mennyire térdelt le Orbán Putyinnak és vajon lenyelte-e.
Miközben a mélyen tisztelt Kétharmad-Ház simán megszavazza, hogy az unokáink is fizessenek a putyinizmus unokáinak egy káros és elismerten megalapozatlan paksi atomerőmű bővítést, most mindenki az Orbán-Putyin coming outon élcelődik... Pedig ennél számunkra is sokkal döntőbb szopatást emlegetett a lengyel külügyminiszter, Sikorski egy másik lehallgatott beszélgetésben: „a lengyelek naivan azt hiszik, hogy az Egyesült Államok növeli biztonságukat”... (Más fordításban: „A lengyel-amerikai szövetség nem ér semmit. Sőt, még károsnak is mondható, mert hamis biztonságérzetet hoz létre Lengyelországban”). „Teljes bullshit, hogy konfrontálódunk Németországgal és Oroszországgal, és majd azt hisszük, hogy minden szuper, mert bekaptuk Amerikának. Balekok, komplett balekok (vagyunk)."

A félreértések elkerülése érdekében, Sikorski nem szélsőjobbos, ráadásul amerikai a felesége... viszont - részben talán pont emiatt is - elég tisztán látja a helyzetet és eléggé patrióta ahhoz, hogy kimondja, ami már túl evidens ahhoz, hogy tagadni lehetne.

Hogy is volt a Krím esete Putyinnal? Mint ismeretes, az USA és Nagy-Britannia garantálták az ukrán határokat a Budapesti memorandumban, aztán mégse csináltak semmi többet, mint mikor Hitler lerohanta Lengyelországot. Csak üres fenyegetőzések mennek, pont mint akkor. Vajon mennyivel erősebb biztonsági garancia bármilyen más nemzetközi egyezmény, melyben az USA, stb. garantál nekünk ezt-azt... Mit is? Ja, „a biztonságunkat”! Hogy is mondja Sikorski?  Ez a „szövetség nem ér semmit. Sőt, még károsnak is mondható, mert hamis biztonságérzetet hoz létre”... Nálunk melyik vezető, melyik közszereplő, vagy akár csak blogger látja ennyire tisztán mint a lengyel külügyminiszter, hogy mi a Nato tagságunk meg ilyenek mögött a realitás, a valós fedezet?

Húsz éve járok évente Lengyelországba és sokszor direkt provokáltam beszélgetőpartnereimet, akik gyakorlatilag sose voltak hajlandóak megkérdőjelezni Amerika barátságát. Nálunk viszonylag népszerű az Amerika-ellenesség, ott nem. Ezt még a lengyel értelmiség tájékozottabb, kritikusabb személyiségei se merték eddig megfogalmazni, igazi tabu volt tehát, amit Sikorski kimondott. Ő se viccből, vagy jó kedvében, hanem mert számol a realitással. Ami nálunk - úgy tűnik - nem szokás.

Hogy is van a régi mondás, mely a történelmi jelek szerint semmit se veszített aktualitásából? „Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát.”

*

Feltűnt egyáltalán valakinek, hogy a kiszivárgott háttérbeszélgetések alapján a lengyel Hernádi sleppje mennyire nem a nagystílű üzletemberektől (különösen magánbeszélgetésben) elvárható cinizmussal reagált, sőt: őszintén megdöbbentek, hogy milyen mérvű Magyarországon az államapparátus korrupciója... Gondoljunk már bele kicsit: a lengyel kormány most olyan kiszivárgott botrányok miatt került súlyos válságba, amelyekről nálunk a sajtó talán nem is írna, ha itthon történne, mert jelentéktelennek tartaná a már „megszokott” ügyekhez képest.

*

Egy badacsonyi borász barátommal beszélgettünk bor mellett és feltette a kérdést, hogy mégis hova vezethet, ami nálunk megy, mi lehet ennek a vége? Spontán jött a válasz: most még alig feltűnően szaporodnak a militáns fordulatok, a  sportolók által is szajkózott „összetartás”, meg „rezsiharc”, meg az új Kossuth téren, a hajdani civil társadalom hatalmát jelképező parlament előtt katonai parádéznak, eltévedt ballisztikus rakétára húzzák a zászlót, de könnyen az lehet a vége, hogy küldenek neked egy behívót és főbe lőnek, ha nem mész el az idióta háborújukba.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2014. június 25. 22:03
Folyt: Egyidejűleg, különösen az angol-francia blokkban, főként Franciaországban, aktív kommunista propagandát kell folytatnunk. Készen kell állnunk arra, hogy ebben az országban háborús időben a pártnak fel kell hagynia a legális tevékenységgel és illegalitásba kell vonulnia. Tisztában vagyunk vele, hogy ez a munka sok áldozatot követel majd, de francia elvtársaink nem fognak habozni. Feladatuk elsősorban a hadsereg és a rendőrség bomlasztása és demoralizálása. Ha ezt az előkészítő munkát a megfelelő módon teljesítik, szovjet Németország biztonsága garantált lesz, ami majd Franciaország szovjetizálását is elősegíti. E tervek megvalósításához nélkülözhetetlen, hogy a háború minél hosszabb ideig elhúzódjon, s ezért kell erre összpontosítanunk minden erőnket, amellyel Nyugat-Európában és a Balkánon rendelkezünk. Nézzük most a második feltételezést, vagyis Németország győzelmét. Ha Németország győzelmet arat, túlságosan kimerülten kerül ki a háborúból ahhoz, hogy fegyveres konfliktust kezdeményezzen a Szovjetunióval, legalábbis tíz éven belül. Németország alapvető gondja az lesz, hogy szemmel tartsa a legyőzött Angliát és Franciaországot azzal a céllal, hogy megakadályozza magukra találásukat. Másrészt a győztes Németország óriási területekkel fog rendelkezni és hosszú évtizedeken keresztül „ezek kiaknázása” és a német rend ottani bevezetése köti majd le. Nyilvánvaló, hogy Németország másutt lesz rendkívüli mértékben lekötve ahhoz, semhogy ellenünk forduljon. Van még egy dolog, ami majd fokozott biztonságunkat szolgálja. A legyőzött Franciaországban az FKP mindig nagyon erős lesz. A kommunista forradalom elkerülhetetlenül kitör és ezt a helyzetet majd ki tudjuk használni arra, hogy Franciaország segítségére siessünk és szövetségesünkké tegyük. Később az összes nép, amely a győzelmes Németország „védelme” alá került, szintén a szövetségesünkké válik. Tág terünk nyílik a világforradalom kiterjesztésére. Elvtársak! A Szovjetunió – a Dolgozók Hazája érdeke, hogy kitörjön a háború a Reich és a kapitalista angol-francia blokk között. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez a háború minél hosszabb ideig elhúzódjon, hogy mindkét fél kimerüljön. Elsődlegesen ezért kell beleegyeznünk a Németország által ajánlott paktum megkötésébe és azon kell dolgoznunk, hogy ez a háború, amelyet valamikor majd megüzennek, a lehető leghosszabb ideig tartson. Szükségszerűen meg kell erősítenünk a propagandamunkát a hadviselő országokban azért, hogy felkészüljünk azokra az időkre, amikor a háború véget ér…” (A Történeti-Dokumentációs Gyűjtemények Megőrzésének Központja, Szovjetunió egykori Különleges Levéltára,(16) 7-es fond, 1 állagj., 1223-as ügyirat).
Box Hill
2014. június 25. 21:59
Sztálin beszéde 1939. augusztus 19-én (négy nappal a Molotov-Ribbentrop paktum aláírása előtt) a Politbüró és a Komintern vezetői előtt: „A háború vagy béke kérdése számunkra kritikus fázisba ér. Ha Franciaországgal és Nagy-Britanniával kölcsönös segítségnyújtási szerződést kötünk, Németország lemond Lengyelországról és „modus vivendit” fog keresni a nyugati hatalmakkal. A háború elhárul, de a továbbiakban az események a Szovjetunió számára veszélyes fordulatot vehetnek. Ha elfogadjuk Németország ajánlatát, hogy megnemtámadási egyezményt kössünk vele, Németország természetesen megtámadja Lengyelországot és Franciaország, valamint Anglia beavatkozása e háborúba elkerülhetetlenné válik. Nyugat-Európában mindez komoly elégedetlenséget és forrongást vált majd ki. E feltételek mellett nagy esélyünk lesz arra, hogy kívül maradjunk a konfliktuson és bízhatunk előnyös hadba lépésünkben. Az utóbbi húsz év tapasztalata azt mutatja, hogy Európában egy kommunista mozgalom békeidőben nem képes akkora erővel rendelkezni, hogy ott a bolsevik párt hatalomra juthatna. E párt diktatúrája csak egy nagy háború eredményeként lehetséges. Választani fogunk és választásunk kézenfekvő. El kell fogadnunk a német ajánlatot és udvariasan vissza kell küldenünk az angol-francia küldöttséget. Közvetlen hasznunk, amelyre szert teszünk, Lengyelország megsemmisítése lesz – egészen Varsó előteréig, beleértve az ukrán Galíciát. Németország teljes cselekvési szabadságot biztosít számunkra a balti országokban és nem ellenzi, hogy Besszarábia visszatérjen a Szovjetunióba. Kész arra, hogy befolyási övezetünkbe engedje Romániát, Bulgáriát és Magyarországot. Nyitva marad Jugoszlávia kérdése… Egyidejűleg tisztában kell lennünk a Németország vereségéből vagy győzelméből adódó következményekkel is. Amennyiben vereséget szenved, Németország szovjetizálása elkerülhetetlen és kommunista kormányt alakítanak. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a szovjetizált Németország nagy veszélybe kerül, ha ez a szovjetizáció Németországnak egy gyors lefolyású háborúban elszenvedett veresége következményeként zajlik le. Anglia és Franciaország még elég erős lesz, hogy Berlint elfoglalja és megsemmisítse szovjet Németországot. Mi pedig nem leszünk abban a helyzetben, hogy németországi bolsevik elvtársaink segítségére siessünk. Ezért a feladatunk az, hogy Németország minél hosszabb háborúba bonyolódjon azzal a céllal, hogy Anglia és Franciaország oly mértékben fáradjon el és merüljön ki, hogy ne legyen abban az állapotban, hogy a szovjetizált Németországot megsemmisítse. Semlegességünkhöz ragaszkodva és várva a megfelelő pillanatra, a Szovjetunió a jelenlegi Németországnak fog segítséget nyújtani, ellátja nyersanyagokkal és élelmiszerrel. Folyt köv.
Box Hill
2014. június 25. 20:40
Munkanélküliségi ráta változása: Ország: 1932 és 1938 Németország 30.1 és 2.1 Japán 6.8 és 3.0 USA 24.9 és 19.8 Anglia 22.1 és 12.6 Míg Hitler megszüntette a munkanélküliséget, Churchill kijelentette már 1938-ban: "Célunk a német gazdaság teljes megsemmisítése." (Max Klüver: War es Hitlers Krieeg?, 319.old.)
balbako_
2014. június 25. 16:45
Néhány részeg lengyel bunkó akik ekkor ásták politikai sírjukat, mert gyurcsányi színvonalon politizáltak és beszéltek, olyan nagy gyönyörűséget okoznak a posztkommunistáinknak. A gondolati tartam aligha, de a stílus, a stílus a meghitt elvtársi stíl csurgatja nyálukat. Egyébként az orbáni politika sikeres, az övék pedig bukott. Ez a kicsi ámde nem elhanyagolható különbség. (Az csak hab a tortán, hogy a lengyel lumpen prolira is ül a mondás: minél magasabbra mászik a majom annál jobban látszik a segge)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!