Önbíráskodás és hatalom

2014. június 04. 19:05

Mikor feltesszük magunknak a kérdést, hogy vajon jogosan lőtte-e arcon Tomcat gázpisztollyal azt a fickót, félre kell tennünk - így Rawls - aktuális ellenérzéseinket mind Tomcattel, mind a fickóval szemben.

2014. június 04. 19:05
Kapelner Zsolt
Filófaktor

„Igen, igen, Tomcat híres-neves lövöldözős balhéjáról akarok beszélni és nem, nem fogom sem őt sem a történet többi szereplőjét elmondani ennek-annak. Helyette egy filozófiai kérdést szeretnék feltenni: ha Magyarországon mindenki úgy gondolná, hogy a rendőrséget megkerülve önbíráskodni oké (mert mondjuk a rendőrség nem tudja ellátni a feladatát stb.), akkor tényleg oké is volna? Más szavakkal: felhatalmazhat-e bárkit az emberek támogatása arra, hogy olyasmit csináljon, amit elvileg csak a rendőrségnek volna szabad? (...)

Mikor feltesszük magunknak a kérdést, hogy vajon jogosan lőtte-e arcon Tomcat gázpisztollyal azt a fickót, félre kell tennünk - így Rawls - aktuális ellenérzéseinket mind Tomcattel, mind a fickóval szemben. Azt kell megkérdeznünk magunktól, hogy ésszerűen végiggondolva képesek vagyunk-e racionális érveket felhozni egy olyan társadalmi berendezkedés mellett, amelyben húsz ember, ha úgy véli, hogy a rendőrség nem végzi jól a munkáját, összejöhet, hogy azt verjen meg, akit akar.

Ha ilyen, az élethelyzetünktől, tapasztalatainktól, érzelmi állapotunktól független, racionális érvvel nem tudunk előállni, akkor semennyi facebook like vagy társadalmi szolidaritás sem tudja legitimálni senki arcon lövését. Még ha a rendőrség rosszul is végzi a munkáját, egy megfelelő racionális indok hiányában, amely legitimálná az önbíráskodó szervezetek akcióit, a puszta zsigeri felháborodásunk és az "én is lőttem volna" érzéséből fakadó egyetértésünk önmagában kevés ahhoz, hogy elfogadhatónak tartsuk az önbíráskodást.

De vajon igaza van ebben Rawlsnak? Nos, a vita a mai napig folyik. Az azonban bizonyosnak tűnik a számomra, hogy bármennyire is együtt érzünk azokkal, akiket az országban igazságtalanság ért, bármennyire is fel vagyunk háborodva, minden körülmények között helyénvalóbb a társadalmat racionális elvek mentén megszervezni, mint zsigeri érzéseink alapján.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. június 04. 23:33
Ugyan miért tennénk fel magunknak ilyen kérdést? Mi közünk hozzá? A bíróság dolga az ítélkezés.
Ángyán Páván
2014. június 04. 21:39
Tasnádi birtokát hány ember őrzi és micsinálnak veled, ha hivatlanul bemész?
Wazze
2014. június 04. 20:57
Tomcat egy rendőrspicli és baxxa meg az anyját! Te meg költözz be egy csapat deviáns cigány közé és egy hónap múlva te is megbaszod az anyádat! Liberális köcsög! A Nagykörúton túl is élnek ám emberek! Ez pedig nem rendőrség, hanem buziőrség... Egy csapat 40 kilós barom, akinek a picsájától meg a potrohától csak az arca a nagyobb... Az, hogy van náluk pisztoly, csak arra jó, hogy a szél ne fújja el... ezeket! De jobb is hogy traffiznak, mert az ilyen az ne is okoskodjon két nyakatlan cigánynak, mert abból semmi jó nem sül ki...
orion
2014. június 04. 20:52
Okoska, a Tolvajkergetők nem önbíráskodtak. A tulajdonos engedélyével mentek a házba. Aki jogtalanul bent volt, az meg így járt. Okulásként olvasd el ezt, hátha egyszerűbb megértened, mekkora hülye vagy:"Tomcat később elmondta, hogy azzal fenyegették, hogy magánlaksértés miatt indítanak ellene eljárást. Kérdezte, hogyan valósított volna ő meg ilyesmit, ha a tulajdonos jelenlétében, mint szerződéses bérlő tartózkodott a jogszerűen birtokba vett ingatlanban? Megint jöttek neki ezzel a szar szöveggel, hogy mivel Borbás életvitelszerűen ott él, ezért nem léphetett volna be. - Maga mit csinálna, ha bemennék a lakásába hívatlanul? - kérdezte a rendőrtől. - Kidobnám. Ez magánlaksértés lenne. - És ha akkor mennék be, amikor nincs otthon? Ha arra érne haza, hogy a nappalijában nézem a tévét? - Akkor is! - Na és ha akkor megyek be, amikor nyaralni megy, és két hét alatt jól belakom a lakást? - Az más, mert akkor már életvitelszerűen tartózkodik ott. - Értem. Kérem, akkor definiálja, megfelelő törvényi hivatkozással, hogy egy folytatólagosan elkövetett bűncselekmény mennyi idő után válik jogszerű cselekménnyé."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!