Elvileg jobboldalinak kellene lennem − Kivonuló középosztály XXII.

2014. május 27. 07:11

Kezdek fáradni. Ahogy nagyapám. Ahogy apám. Rohad körülöttem a rendszer, ahogy körülöttük is. Politika? Mikor? Miből? Milyen oldalinak kellene lennem? Olvasónk írása.

2014. május 27. 07:11
Redakció
Mandiner

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink írásait vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

Egy hazatért olvasónk írása. Fotó: Fortepan.

*

Elvileg jobboldalinak kellene lennem

Kisgyerekként falun voltunk nagyszülőknél. Hétköznap nagyapa segédmunkásként dolgozott valamelyik ÁÉV-nél. A téeszbe elvből nem lépett be. Anyám sokszor elmesélte, milyen érzés volt látni, amikor a nagyapját (dédapámat) bőrkabátos, gumibotos agitátorok éjjel az ágyból húzták ki egy kis agitálásra. Anyám azt is elmesélte, a módos falu legmegvetettebb, legszerencsétlenebb emberei lettek a háború után a kommunisták, a lelkes újgazdák. Ennek okán nagyapám sosem lett téesz-tag, párttag meg pláne nem. Hétvégente és esténként művelte a földeket, ami megmaradt háztájiként. Nagyanyám nappal kapált, éjjel szabott, varrt. Jutottak egyről a kettőre. Közben meséltek, nekünk, unokáknak. Meséltek ősökről, akiknek már majdnem összejött a szép ház ára, amikor jött a nagy válság és elúszott a pénz. A maradékból kápolna lett, mert minek tartsák maguknak. 
Aztán a nagyszülők meghaltak, húsz évvel a nemzedékük kihalása után pedig a falu is haldoklik.

Nagyvárosba születtünk. Anya könyvelt, hozott-vitt az óvodába, iskolába. Apa villanyt szerelt hét közben, gyakran vidéken egész héten. Pénteken, hétvégén jöttek táviratok, akkor ugrott, és szombat-vasárnap megkereste a havi villanyszerelői bérét. Aztán már gmk-zott. Ekkor hetente megkereste anyám havi bérét. Jól éltünk mi, gyerekek, de apát ritkán láttuk és akkor se kipihentnek. Közben jártunk hittanra, voltunk elsőáldozók, lépegettünk felfelé a lépcsőn. Meg voltunk kisdobosok és úttörők. Akkor már nem vették komolyan az ideológiai képzést. Aztán láttuk Orbán Viktort a tévében, az NDK-s menekültek autóit a templom körül. Aztán összeomlott anya cége, és apa sem bírta nagyon a heti sok nap munkát.

Lehet, hogy elvileg inkább baloldalinak kellene lennem.

Egyszer megkérdezte a hentes, aki már ismert látásból, hogy teknősünk van-e, annak visszük-e rendszeresen azt a tíz deka darált húst.

Érettségi előtt indult be a fővárosi szociális ösztöndíjprogram. Tanáraim szóltak, pályáztam, megkaptam. Tudtam végre pénzt keresni, hazaadni, ruhát venni, félretenni. Egyetemen akkor épp volt értéke az ösztöndíjnak. Napi élelem, tanszer kijött belőle. Nyaranta dolgoztam, hol ezt, hol azt. Jött a köztársasági ösztöndíj, akkor már nem dolgoztam annyira. Elvégeztem egy második szakot az öt év alatt.

Aztán jött az újabb ösztöndíj. Sok év, fél lábbal itthon, fél lábbal külföldön. Külföldön úgy voltam csóró külföldi diák, hogy itthon kifizettem az autóhitelt, támogattam a családot, és maradt pénz az odakint nevetségesnek tűnő ösztöndíjból.

A munka és tanulás mellett volt idő gondolkodni. Beszélgetni emigránsokkal, első és második generációsokkal. Látni az ottani ipart, adminisztrációt, bürokráciát, jogrendszert és egészségügyet. Kerestem állást, jártam interjúkra. Havi 3300-3600 euró kezdő fizetést kínáltak. Még egyszer átgondoltam a dolgot és hazajöttem.

Lehet, hogy elvileg jobboldalinak kellene lennem.

Elszegődtem a felsőoktatásba. A béremelés után jó pénz volt, csaknem a fele annak, ami a legolcsóbb kinti ajánlat volt. Váltottam mellé vállalkozóit.

Most már én is dolgoztam hét közben és hétvégén is. Ugyanúgy, ahogy nagyszüleim, ugyanúgy, ahogy apám. Jól ment az üzlet, aztán jött a válság. Aztán feleség, gyerek.

Mostanában megint sokat látom Orbán Viktort anyáméknál a tévében. Már nem olyan fiatal. Én sem. Nekem már tíz éve nincs tévém. Még harminc év és állami nyugdíjam sem lesz.

Az intézményünk nevében állami. Gyakorlatban a működési költségek felét adja az állam. Ez az összeg mostanában évi 20-30 százalékot csökken. A béralap tíz éve nem emelkedett érdemben. Az évi tények könyve szerint a friss diplomás diákom 90 százalékát kapja annak, amit én tíz év után. Hétvégente még mindig dolgozom, két teljesen különböző területen. A gyerek ritkán lát kipihenten.

Kezdek fáradni. Ahogy nagyapám. Ahogy apám. Rohad körülöttem a rendszer, ahogy körülöttük is.

Politika? Mikor? Miből? Milyen oldalinak kellene lennem?

Választani? „Ezek közül?” – szokta mondani nagyapám sajátos hangsúllyal.

Magyarország? Külföld?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2014. május 29. 08:16
A nagypapa példáját abban kövesse még a cikk írója, hogy épít saját pénzből egy kápolnát.
Ángyán Páván
2014. május 28. 01:20
"Választani? „Ezek közül?” – szokta mondani nagyapám sajátos hangsúllyal." Már a nagyapánál el van baltázva. Erre az oldalra születik az ember.
puszika
2014. május 27. 17:53
Kedves Barátom! Példának Závoda Pál élő magyar írót említem.Ha valakinek a családját/az őseit/meghurcolta ,lealázta a 45' utáni új "demokratikus" rendszer,na az övéit igen.Vedd kezedbe a "Kulákprés" c. kötetét.Olvasd el. Ma az író harcos balliberális!Miért? Mert soha nem értette meg az ősök parancsát. A munkát mindíg becsülettel el kell végezni!!! Ma,az újgyarmatosítás után keletkezett,porig rombolt ország,lassan kezdi felemelni fejét,kezdi érteni,hogy mi is történt az elmúlt közel negyed században.Gyarmatosítóink nehezen engednek.Mindent bevetnek,a pénzügyi ellehetetlenítéstől a durva beavatkozásig.Sajnos mindig találnak elegendő talpnyalót,szervilis kiszolgálót.Nem is kell nagyon keresned,csak nézz szét a politikai palettán! De azt el kell ismerned, 45+25 év bűneinek,hibáinak kijavításához idő kell.Láthatod,azok akik ezeket elkövették,ma négy év alatt várják,habzó szájjal követelik, az ország sorsának fordulását.Ők az előzőekben említett talpnyalók kiszolgálók csapata.Ismered Te ezeket mind ,kivétel nélkül! Ha őket hallgatod,jusson eszedbe a dédapád,dédanyád,nagyszüleid sorsa.Az hogy életüket becsülettel leélték,munkájukat elvégezték. Neked is ez a feladatod.még akkor is, ha itthon még nem ér 3500 eurót!!!! Azt pedig,hogy melyik oldalon állsz,nem elvileg hanem gyakorlatilag,ezek után Neked kell eldöntened!!
oskar
2014. május 27. 14:00
A nagybátyáim olyan baloldali vezetők voltak a háború előtt akik komolyan gondolták. Az egyik amikor cipőszállítmány érkezett 1945-ben, és ő volt az osztás vezetője, úgy osztott, hogy magának nem tartott meg. 1947-ben miután négyen a pártból (szocdem) nem támogatták az egyesülést a kommunistákkal meghaltak állítólag flekktifuszban. A másik 1949-ben adta vissza a pártkönyvét Bírónak Rákosi testvérének: "Ez nem az én pártom!" Az apámat 1956-ban beválasztották a testvérei után a forradalmi bizottmányba. Hat évet kapott utána. 60' április 4.-én amnesztiát kapott. De végig üldözték a 60-as években. 1988-ig jelentettek róla. (Történeti hivatal) Elvileg nekem milyen oldalinak kellene lennem????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!