Megér egy misét

2014. május 23. 11:26

A halálbüntetést egyébként nem az EU tiltja, hanem azok az emberi jogi egyezmények, amelyek betartására hazánk kötelezettséget vállalt.

2014. május 23. 11:26
Nehéz-Posony Márton
hvg.hu

„A jelenleg hatályos »alaptörvény« is kimondja, hogy minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, továbbá, hogy az alapvető jogok csak azok lényeges tartalma sérelme nélkül korlátozhatók akkor, ha ez egy másik alapvető jog érvényesítéséhez szükséges (ebben semmi új nincs, az Alkotmánybíróságnak eddig is ez volt a gyakorlata, lásd például a szólásszabadság és az emberi méltóság ütközését). Az élethez való jog lényeges tartalmának (az életben levésnek) a korlátozása tehát jelenleg sem lehetséges még törvénnyel sem.

Ezek az érvek jelenleg meglehetősen szilárdnak tűnnek.

A halálbüntetést egyébként nem az EU tiltja, hanem azok az emberi jogi egyezmények, amelyek betartására hazánk kötelezettséget vállalt. Meg talán a saját lelkiismeretünk, ha a keresztényi elkötelezettségünkkel való dicsekvésünk közepette nem felejtjük el időnként újraolvasni az Újszövetséget. Ja, a »Ne ölj!« nem abban van, bocsánat…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. május 23. 22:37
http://mandiner.hu/cikk/20140523_orban_megerne_egy_miset_a_halalbuntetes Még néhányszor!
atila68
2014. május 23. 20:21
Ki mondott olyat, hogy vissza akarja állítani a halálbüntetést?
bumburi
2014. május 23. 17:59
Akkor egyszerű a megoldás. Fel kell mondani a mára már elavult, ósdi emberi jogi egyezményket. Az EU-nak meg úgysincs hozzá semmi köze.
kukagyerek
2014. május 23. 15:47
Már megint egy a gyilkosokat féltő barom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!