Lengyelország: új jobboldal a láthatáron

2014. május 28. 21:48

Orbán Viktor állami protekcionizmusának is vannak hívei a lengyel jobboldalon, de egyelőre nincs elég politikai erejük a liberális gazdaságpolitika képviselőivel szemben.

2014. május 28. 21:48
Mitrovits Miklós
Dinamó Műhely

„Lengyelországban tehát egyértelműen látszik, hogy létezik egy fragmentált, de a társadalom többségének támogatását élvező jobboldal (ide sorolható még a Néppárt is), ami teljes mértékben megfelel a kapitalizmus gazdasági és társadalmi rendszerének. Igaz, mind a kormánypártban, mind a legnagyobb ellenzékében időről időre felbukkannak olyan hangok, hogy a magyar példát kellene követniük: vagyis Orbán Viktor állami protekcionizmusának is vannak hívei a lengyel jobboldalon, de egyelőre nincs elég politikai erejük a liberális gazdaságpolitika képviselőivel szemben (ez persze megváltozhat, ha 2015-ben a PiS nyerné a Szejm-választásokat).


Végül adódik a kérdés: mi van a lengyel baloldallal? A kérdés időszerű lehet a magyar pártpolitikai baloldal vergődését látva is. A helyzet az, hogy Lengyelországban az SLD 2005-ös bukása óta nem tudott megújulni, és ezáltal felemelkedni sem. A 9,44%-os (5 mandátum) eredmény jelentős visszaesést jelent az előző EP-választásokon elérthez képest (14%, 7 mandátum), és nem jelent szignifikáns elmozdulást a legutóbbi Szejm-választások eredményéhez viszonyítva sem (8,24%). Pedig »mindent« megpróbáltak: visszahozták az utolsó sikeres baloldali politikust, Leszek Millert és próbálkoztak celebek elindításával is, de mindhiába. Egy dologgal nem próbálkoztak: a párt ideológiai megújításával, egy a valódi problémákra koncentráló baloldali program megalkotásával. Pedig Lengyelországban olyan komoly baloldali szellemi körök működnek, mint a Krytyka Polityczna, amely az egész országra kiterjedő hálózattal rendelkezik és nagyon komoly elméleti munkásságot végez. A magát baloldalnak nevező pártra azonban ennek láthatóan rendkívül csekély hatás van. Magyar szemmel vizsgálva az elmúlt 10 év lengyelországi eseményeit, az ottani »baloldal« szenvedését, talán most tényleg elmondható: megérkezett a varsói gyors.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. május 29. 09:07
Terjed a 'magyar' módi!
Kvasztics Fedor
2014. május 29. 08:59
Ha Gyurcsányé lesz a baloldal, ha kívülről megszerzi az általa belülről kikezdett, majd kívülről tovább rombolt MSZP-t, akkor tovább süllyed a baloldal. A Gyurcsány által megvett MSZP tulajdonképpen az SZDSZ reinkarnációja lesz. Ezért pártolják Gyurcsányt az egykori SZDSZ-szel jól kijövő öregek. A baloldali szavazók pedig vagy rájönnek a trükkre, vagy nem.
balbako_
2014. május 29. 06:33
Tusk csúszik lefelé Kaczynski emelkedik felfelé. Az SLD pedig mutatja az utat az MSZP-nek.
Apáczai
2014. május 29. 06:11
"egyelőre nincs elég politikai erejük a liberális gazdaságpolitika képviselőivel szemben " Ez már jó előre látható és várható volt. Csak mivel a lengyel liberálisok nem annyira militáns hazaárulók, mint nálunk, ott a felocsúdás is lassabb. Pl. nem sodorták bele őket a devizahitelezésbe, és ahol mégis, ott sokkal kevesebb uzsoracsapdát állítottak a rászorultak elé. Pl. a kezelési költségeket nem devizában számolták, és emelték a többszörösére, mint nálunk. Idő kérdése, hogy mikor fognak a lengyelek is olyan közvetlen módon szembesülni a fenyegetettségükkel, mint a magyarok. És bár a magyarok küzdelmei visszafogottságra kényszerítik a multinacionális megszálló erőket, a felvilágosodás a lengyeleknél sem kerülhető el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!