Bokros Lajos utolsó tánca

2014. április 28. 11:59

Valószínűleg itt a vége Bokros Lajos soha el nem kezdődött politikai pályafutásának.

2014. április 28. 11:59
Várkonyi Iván
NOL

A filozófia szerint a választó átvert és becsapott, ha az ígéretre szavaz, és akkor józan és megfontolt, ha önmagát szeretné szívatni a szükségszerűvel. Ebből a szempontból Bokros bukása azért tragikus, mert egy ikon hullott el. Ő volt az, aki létével önmagában bizonyította, hogy hosszabb távon van politikai haszna egy borzalmas megszorításnak is. Az 1995-ös Bokros-csomag ugyanis ma már nem szitokszó, sőt a társadalom egyre nagyobb rétege fogadja el, nem volt akkora hülyeség, amit akkor Bokros csinált. Legalábbis ez a remény. 

A valóság meg az, hogy a majd húszéves megszorítás történelem, Bokros pedig történelmi alak (és kiemelkedően jó közgazdász, de ez ebből a szempontból nem számít). Az egykori pénzügyminiszter az egykor elért történelmi tettet váltotta brüsszeli fizetésre – és akkor is így van ez, ha tudjuk: nem ezzel a szándékkal indult el öt éve. Bokros tényleg hitte, hogy változtathat, hogy a politika szólhat másról, mint az ígéretekről. Csakhogy nem úgy kell nem ígérni és népszerűnek lenni, hogy az ember rossz bulvártelevíziós műsorokban táncol alulöltözött hölgyekkel – ahogy Bokros építette le saját nimbuszát annak idején, még miniszterelnök-jelölésének kezdetén. A politika nem csak a szereplés a tévében meg a beszéd a tömegek előtt. 

A politika szakma, majdnem úgy kell érteni hozzá, mint a közgazdaságtanhoz. Ma Bokros előtt két út van. Vagy belátja ezt, és visszavonul, vagy újra próbálkozik, és tovább építi le önmaga nimbuszát, és lesz belőle a közgazdász Torgyán. Ha ügyes, most még szépen beállhat Bod Péter Ákos és Medgyessy Péter közé. Bajnai később csatlakozhat. Ők a meg nem értettek, a tisztakezűek, akik úgy voltak miniszterek, kormányfők vagy pártvezérek (vagy jelöltek), hogy nem érintette meg őket a politika mocska. Mert a politika sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2014. április 28. 23:44
a csillag születikben kellett volna indulnia
S0ma
2014. április 28. 17:54
Azért azt megnézném, hogy állna a tollas boa a panamai diplomás hátsójában, salsázás közben.
Wazze
2014. április 28. 17:16
Ebben a cikkben annyi faszság van, hogy ezzel még vitázni sem érdemes! Erre csak legyint az ember, oszt lapoz...
Peter8811
2014. április 28. 16:30
Iván vegyétek be! Bokrost a NOL-ba mert ő úgy is nagy spanyolba megreformálja a NOL-t és eljátssza az örült spanyolt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!