Soha többé ilyet senki

2014. április 17. 23:02

Első találkozásom egy holokauszttúlélővel 14 évesen történt, gimnázium első osztályában, társadalomismeret órán. Bejött egy 92 éves bácsi, aki megjárta a birkenaui tábort.

2014. április 17. 23:02
Szabó Tímea
Szabó Tímea
Facebook

„Tudom, hogy tegnap volt, de tegnap még nem tudtam, mit akarok írni a holokauszt áldozatainak emléknapján. Gondolkoztam közleményen, de az olyan mesterkéltnek tűnt. Aztán egyszer csak eszembe jutott, mi az én emlékem erről. Első találkozásom egy holokauszt túlélővel 14 évesen történt, gimnázium első osztályában, társadalomismeret órán. Bejött egy 92 éves bácsi, aki megjárta a birkenaui tábort. Senkit nem érdekelt a története, de mivel az akkor rettegett igazgatónk is bent volt a teremben, kénytelenek voltunk csöndben hallgatni. A bácsi - a nevére már nem emlékszem - elmondta, hogyan veszített el mindent, hogyan vitték el egyik hajnalban, hogy milyen volt a rettegés.

Többet nem látta a feleségét, aki a legszebb volt a világon, hosszú vörös haja volt. Beszélt arról, hogy ki tudja hány hónap után a barátaival egyszer hogyan jutottak hozzá titkoban egy pohár tejhez, amit szívószállal felhabosítottak, mert az úgy jobban laktatott, és így ráadásul többeknek is jutott belőre. Az volt a kánaán. Kuncogott rajta. Beszélt a vörös házról, ahonnan többet már nem jöttek ki a barátai.

Beszélt arról, hogy ő bizony tudta, hogy haza fog menni. Elmesélte, milyen volt 38 kilósan sírni, amikor megérkeztek az amerikai katonák. Arról, hogy hogyan haltak meg még sokan bajtársai közül a jószándékú megmentők bablevesétől. 38 kilósan több hónapos éhezés után nem lehetett bablevest enni, a gyomor felmondta a szolgálatot. Elmesélte, ő hogyan kért inkább egy szelet kenyeret, azt hogyan gyúrta össze falatonként kis galacsinná, hogy le tudja nyelni. Fájt a nyelés. Elmesélte, milyen volt hazamenni.

Az osztályunk a körmét piszkálta. Hátranéztem, a gyúrós lakótelepi vagány osztálytársam sírt, mellette a haverja rekedten bökdöste, hogy jól van na, ne izélj már, látod, itt van. Igen, ő ott volt. Azóta is köszönöm neki, hogy már gyerekként megérthettem, miről szólt az a borzalom. És, hogy erőt adott ahhoz, hogy mindig mindent megtegyek azért, hogy soha többé ilyet senki. Soha.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. április 19. 09:26
1944. március 19. A náci Németország csapatai megszállják Magyarországot Ezt követően május 15. és július 9. között pedig a holokauszt legnagyobb deportálási akciójának keretében mintegy 430 ezer embert deportáltak – 10-15 ezer kivételével – Auschwitz-Birkenauba. Szerintetek a deportáltak nem a megszállás áldozatai. Hisz az ellen tiltakoztok.
hammer smashed face
2014. április 18. 16:07
de akokor is csak egy hülye pics. vagy!!!
hammer smashed face
2014. április 18. 16:06
egy uj oldaladrol ismertelek meg timcsi..
tango47
2014. április 18. 15:49
Nagyon emlékeztet egy "Találkozás egy partizánnal" című úttörővezetői fogalmazványra még a Rákosista időkből. (Apám mindent dokumentáló szenvedélye megőrzött számomra néhány korabeli újságot) Számomra Kb annyi a hitele az elbeszélésnek, mint az akkori cikkeknek. De hát a megfelelési kényszer nagy úr!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!