A munkáltatók ma azt tesznek, amit akarnak

2014. április 30. 09:40

Az ugyanis tisztán látszik, hogy ehhez az új helyzethez a szakszervezetek nem tudtak alkalmazkodni; nem tudnak, vagy nem akarnak a sarkukra állni, harcosak lenni. Interjú.

2014. április 30. 09:40
Csizmár Gábor
Népszava

- Az ön neve legjobban talán az érdekegyeztetéssel forrt össze. Az Országos Érdekegyeztető Tanács tárgyalásai megjelentek a híradásokban, az emberek hetente értesültek a bérmegállapodásról szóló vitákról. Ma már se érdekegyeztetés, se vita, megállapodásról pedig szó sincs. Vitathatatlan, hogy ennek hátterét az Orbán-kormány alakította ki, de a szakszervezeti konföderációk nem hibáztak?

- Kezdem inkább azzal, hogy mi mit csináltunk rosszul. Ez így korrekt. Szerintem mi elkényeztettük a szakszervezeteket. Helyzetbe hoztuk és komolyan vettük őket, minden létező kérdést megtárgyaltunk velük, a munkájukhoz még erőforrást is biztosítottunk. Összeültek, kiszámolták, hogy mennyi pénzre van szükségük a munkájukhoz, és mi utaltuk nekik. Még a nyilvánosságért sem kellett megdolgozniuk, az általában szeptembertől decemberig tartó nyílt vitás bérmegállapodás egy fontos téma volt a híradásokban. Minden héten, mint a balerinák, úgy szerepeltek a tévékben, rádiókban, újságokban. Mindenki ismerte a szakszervezeti vezetőket, akiknek volt lehetőségük arra, hogy megmutassák, mennyit küzdenek, harcolnak a munkavállalókért. Minden évben, minden tárgyalás végén megállapodtunk, ennek eredményeként 2002-10 között a reálkeresetek emelkedtek. De úgy tűnik, ebben a helyzetbe belekényelmesedtek. Most nincs semmi, leírták őket, nincs terepük, fórumuk, ahol elmondhatják a véleményüket. De úgy tűnik, nem is nagyon akarják. Négy év alatt a keresetek vásárlóértéke semmit nem javult A szakszervezetek erőforrásai is elapadtak. (…)

- Hiba volt partnerként kezelni őket?

- Nem. De annak fényében, ami ma történik, el kell gondolkodni azon, mit rontottunk el. Az ugyanis tisztán látszik, hogy ehhez az új helyzethez a szakszervezetek nem tudtak alkalmazkodnt; nem tudnak, vagy nem akarnak a sarkukra állni, harcosak lenni. Miközben soha nem voltak még ennyire kiszolgáltatott helyzetben a dolgozók. A szakszervezetek hagyták például a munkavédelem és a munkaügyi ellenőrzés felszámolását. A munkáltatók semmitől és senkitől nem félnek, a dolgozók pedig meg se mernek szólalni, mert három perc alatt az utcán találják magukat. Ismerősi körömben is nap mint nap találkozom olyan emberekkel, akiket nem jelentenek be. Enyhébb esetben négy órában foglalkoztatják őket legálisan, de 12-őt dolgoztatnak le velük. Vagy bejelentik őket 60 ezer forintra, a többit meg zsebbe fizetik. De mi lesz ezekkel az emberekkel nyugdíjas korukban?Manapság azt csinálnak a munkáltatók, amit akarnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2014. április 30. 18:48
Csizmár elvtárs! Nem kellene magatokba nézni? Tessék elmenni a cirkuszba Csizmár elvtárs! Ott jutalomfalatokat kapnak a szereplők ha végrehajtották a feladatot. Most nincs jutalomfalat,nélküle kellene dolgozni a szakszervezeteknek. Nem gondolod,hogy valamit nagyon elrontottatok Csizmár elvtárs? A multat be kell vallani!!!
1120
2014. április 30. 16:01
"Az ön neve legjobban talán az érdekegyeztetéssel forrt össze." Tévedés. Ez egy ősbolsevik. A Horn csahosa volt. Még a bajusznak is tapsolt! Most bezzeg veri a nyálát...
Akitlosz
2014. április 30. 14:51
Ma? Csak ma? Mert tegnap hogyan volt? És tegnapelőtt? Holnap hogyan lesz? És holnapután? Semmi különleges nincsen a mai napban.
csokiskolbász
2014. április 30. 11:22
Úgy látszik a nagyon beteg Kiss Péterről, akit a párt gátlástalan módon kampányba küldött csak, hogy hozza a szociknak Újpestet, már a parlamenti eskü előtt lemondott az álbaloldal. Készülődik a szintén feketeöves Csízmár Gábor, aki a másik öreg elhasznált politikusa az MSZP-nek, akiknek Kiss Péteren túl a legnagyobb a felelőssége a munkanélküliség elszabadulásában és a munkahelyteremtésre szánt pénzek elsíbolásában. Gusztustalanságban az MSZP verhetetlen egymás csontjáról is lezabálnák a húst.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!