Nincs kollektív nemzeti öntudatunk

2014. március 24. 08:49

Buták vagyunk, provinciának tekintjük Erdélyt, pedig nem az. Mi sem vagyunk elég közel Rómához. Interjú.

2014. március 24. 08:49
Szálinger Balázs
VS

A székely gyökereidet kerested volna pályád elején Erdélyben? 


A polgári szolgálatomat egy olyan alapítványnál töltöttem, amely határon túli ügyekkel foglalkozott, és egyebek mellett a tusnádfürdői találkozókat is szervezte. Ott dolgoztam a politikai beszédekről elhíresült szabadegyetemen, ahol az Orbán János Dénes-féle Előretolt Helyőrség című folyóiratnak is volt egy felolvasóestje. Akkor már kezdett ugyan kikopni belőlem a versírás, mert ha az ember a jogra jár, kikopik, de valahogy odasündörögtem. És ott ragadtam. Nem sokkal később már minden második héten utaztam Kolozsvárra, és onnantól kezdve hozzájuk tartoztam. Itthon nekem nem volt semmiféle irodalmi csoportom, legfeljebb joghallgatói társaságom. Később játszottunk is ezzel az álerdélyiséggel. Az első kötetem életrajzából ki lett húzva, hogy Keszthelyen születtem. Így erdélyiként lettem elkönyvelve. Amit máig nagy szerencsének tartok: nem kellett Pesten dagonyáznom pályakezdőként.

Ezért is jársz vissza Kolozsvárra?

Kolozsvár fővárostudatú nagyváros. A hagyományok és a kultúra alapján Erdély fővárosa, mert nem kétséges, hogy Erdély mint ország, mint önálló entitás igenis létezik. Nyilvánvaló ugyanis, hogy egész más egy erdélyi román, mint egy túloldali, ahogy egész más egy erdélyi magyar, mint egy itteni.

Onnan nézve? 

Nem szimpatikus és gyakran nagyon-nagyon szégyelnivaló, amit belőlünk látnak. Onnan nézve nem vagyunk egy kedves közösség, és nem csak az emlékezetes, az állampolgárságról szóló 2004-es decemberi népszavazás miatt. Onnan nézve olykor bizony mi vagyunk provinciálisak. Négy éve Kolozsváron szavaztam a konzulátuson, mert először ott próbáltam megírni a Köztársaságot, nem nagy sikerrel. A helyi politikusokon kívül mást nem érdekelt az egész, az erdélyiek többségbe nagy ívben leszarta a választásunkat.

Erdélyből nézve mindenki pesti, aki Magyarországról érkezik. Ők egy nagy alföldet látnak belőlünk, amin kell menni egy darabig, aztán ott van Pest. Sepsiszentgyörgyön szeptemberben beszélgettem egy egyébként okos úriemberrel, aki azt mondta, nálunk már nincs olyan, hogy falu, itt már sehol se hajtják keresztül a főutcán a teheneket. Nem hitte el, hogy én ebben nőttem fel. Mondtam neki, hogy tökéletesen tudom, milyen jó dolog nyáron mezítláb tapicskolni a tehénszarban a bitumenen. Nem létezik, mondta erre, ő járt a Dunakanyarban, és ott nem látott ilyet. És igaza van, hiszen ahol a Tesco megjelenik, már nem a padlásról jön a kolbász. A magyar falu tényleg kezd megszűnni. Az utolsó generáció az enyém, amelynek tagjai még megtanultak gyerekkorukban tehenet fejni.

Erdélyben mi csak árpádsávos vagy nem árpádsávos turisták lehetünk. De még a nem árpádsávos is áll a fatornyos templom előtt, hogy milyen rohadt jó volt régen, aztán este a tábortűznél azt üvöltözi, hogy vissza Erdélyt, majd másnap csomagol és elhúz. Ezért is vágnak át minket Kínában gyártott korondi cseréppel, meg vízbe áztatással duplájára dagasztott rókagombával. Ahogy egyébként mi is átvágtuk a pestieket meg az osztrákokat a Balaton partján a zimmerfrei-időkben. Buták vagyunk, provinciának tekintjük Erdélyt, pedig nem az. Mi sem vagyunk elég közel Rómához.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiddush Hashem
2014. március 24. 17:12
A nemzeti béke egyik záloga, hogyha az etnikum lefedi a nemzet fogalmát! Minden olyan etnikum, amelynek eredettudata, történelemtudata, etnoszociokultúrája, --mint egykoron honosodott kisebbség-- eltér a többségi államalapító etnikumétól..., azzal semmiféle etnogenezisbeli közössége nem volt, az ilyen csak gyengíti a nemzeti kohéziót. Különösen ez akkor válik kritikussá, ha a kisebbséget alkotó etnikumoknak egyébkén van saját nemzetállama. Lehet egyéneket kiemelni példaként, de az itt előadott megállapítást a történelem folyamatosan bizonyította és bizonyítja. Idézet :Ze'ev (Vladimir) Jabotinskytől (Zsabotinszkíj) "Egyes etnikumok szellemi mechanizmusai különböznek egymástól. Ennek semmi köze ahhoz a kérdéshez, hogy léteznek-e tiszta etnikumok. Természetes minden etnikumnál volt valamiféle keveredés egy másik etnikummal. Ez a kevertség, azonban mindig más és más! A szellemi mechanizmus etnikumonként változik; az intelligenciaszint, az új tapasztalatok keresésének erősebb vagy gyengébb vágya, az a hajlam, hogy belenyugodjunk a fennálló helyzetbe, az új felfedezésekre hajtó bátorság, a kitartás, vagy –éppen ellenkezőleg– az első kudarctól elbátortalanodó jellem: mindezek az adott etnikumok egyik jellemző produktumai. Minden sajátosan egyedi etnikum nemzetté akar válni. (Ez a magyar történelem egyik kálváriája.B.K.A.) Azaz, minden etnikum gazdasági, politikai és szellemi környezetet próbál teremteni magának, amelyben minden részlet sajátos gondolkodásból ered, s ezért megfelel sajátos ízlésének is. Egy adott etnikum ilyen környezetet csak olyan országban hozhat létre, ahol Ő AZ ÚR (!) Ezért fokozatosan megpróbál környezetéből kiemelkedve úrrá válni és más etnikumok fölé kerekedni. Minden etnikum egyszer állammá kíván válni, mert csak saját államában érzi magát jól!" Ezeket a törvényszerűségeket a magyar etnikum saját rovására és vesztére nem vette és most sem veszi figyelembe, ezért évszázadok óta erodálódik! " EGY NEMZET LÉNYEGÉT AZONBAN, SAJÁTOS JELLEGÉNEK ALFÁJÁT ÉS ÓMEGÁJÁT SPECIFIKUS FIZIKAI MINŐSÉGE, ETNIKAI ÖSSZETÉTELE ALKOTJA." (Ze'ev (Vladimir) Jabotinsky) A történelem transznacionális tényezői (korábban a Habsburgok), most aktuálisan a multinacionális nagyvállalatok politikusként felfogadott lakájai azért törekednek a multikulturalitásra, Európa totális mozaikszerű multietnicitására, hogy ezzel aláássák a térség társadalmi békéjét. Csökkentsék az emberek közötti moltietnicitás miatt kialakuló bizalmi indexet, ennek hatásaként ne tudjanak olyan egységes társadalmi mozgalmak kialakulni, amelyek képesek lennének ezeket az erőket elsöpörni!
GV0917
2014. március 24. 17:00
Ó, hogyan is lehetne, mikor a közeli s távoli országok csahosai félezer éve a KOLLEKTÍV BŰNTUDATOT sulykolják belénk! Teszik ezt a hazai takonygerincű férgek gyűlöletkórusának harsogásának közepette!
medve
2014. március 24. 10:43
Szálinger Balázs a magyar irodalom sajátos figurája. Bírom, hogy olyan kísérletező. Ezen kívül néha bele-belebotlok közéleti megnyilatkozásaiba. Lehet vele egyetérteni vagy egyet-nem-érteni, de az tény: azon ritka írók egyike, aki nem kurvult el, csak mondja a magáét, és nem érzem benne, hogy ezáltal egzisztenciát keres az egyik vagy a másik oldalon. Azt hiszem, hogy ezt minden szempontból hitelességnek nevezhetjük.
tevevanegypupu
2014. március 24. 09:50
Sokan úgy tesznek mintha csak Erdély tartozott volna Magyarországhoz, kissé túldimenzionálják a többi elszakított országrész rovására. Pedig van másik is, talán több valós problémával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!