1944

2014. március 19. 14:42

Ki akarták menteni őket, de egyik se akart szökni a másik nélkül. Mindhárman meghaltak.

2014. március 19. 14:42
Sárközi Mátyás
Heti Válasz

„A budapesti Olasz fasor felől nyitott túrakocsi gördült felfelé a Nyúl utcán. A kert kapujánál állva néztem, miféle autó ez, tele katonatisztekkel. A gépkocsi megállt. – Kié ez a villa, kisfiú? – kérdezte egy magyar tiszt. – A miénk, de elöl a Róthék laknak – válaszoltam bizalmatlanul. A kabátomon sárga csillag virított, nem szerettem katonákkal beszélgetni. 

– Judenbesitz – mondta hátrafordulva a tiszt.

Másnap kilakoltattak minket és Róthékat is. A Széll Kálmán tér 10.-be, csillagos házba kellett átmennünk. Ott zsúfoltság uralkodott. – Ez nem lesz jó, nem maradunk itt – mondta anyám.

Rábíztak a gimnazista Birmann Jánoskára, vele villamosoztunk ki az óbudai szaléziekhez. Ott felvették az adatainkat, kijelölték ágyunkat az internátus hálótermében. Este kitódultunk a többi gyerekkel az udvarra, az emeleti erkélyről egy fiatal pap mogyorót hintett közénk, kapkodtuk, törtük, faltuk. Vacsora után négy-öt egyenruhás jött be az intézetbe, az igazgatóval tárgyaltak, aki feldúltnak látszott. Jánoska hajnalban felkeltett. – Öltözz gyorsan, már jár a villamos, baj van, de elpucolunk.

Visszaértünk a Széll Kálmán térre.

Másnap 13 zsidó gyereket hurcoltak el az internátusból, mindet a Dunába lőtték, egy hanyatt vetette magát, túlélte, kiúszott. A papokat bevitték a nyilasközpontba és véresre verték.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. március 20. 01:24
A vietnamiak is így jártak az amerikai felszabadítás alatt, az irakiak is a tálibok is, Gatti bácsiék jóvoltából. Nagyon érdekesek ezek a dolgok.
ifisher
2014. március 19. 17:25
Még mielőtt a 60-as IQ-júak elkezdenének fröcsögni, Sárközi Gergely szerkesztette a Magyarország felfedezése sorozatot, amelyben olyan könyvek jelentek meg, mint Szabó Zoltán A tardi helyzet!
Zod
2014. március 19. 16:56
Így folytatódik: "Fábián Annus, a Nyúl utcai házmesterné tűnt fel a csillagos háznál. – Nagyságos asszony, odaadom a lánykori irataimat. – Anyám este kisurrant, hamis okmányaival falun bérelt szobát mint Pataki Anna elbocsátott cseléd. Balatonkilitiről évek óta járt szerdánként a házhoz Rózsi, friss tejföllel, túróval, tojással. Ő engem fogott kézen: – Elviszem a gyereket Kilitire. Majd azt mondom, hogy az enyémek, csak eddig Pesten voltak az apjuknál. Érettségi előtt álló nővéremet befogadták Slachta Margit szürkenővérei. Származása ellenére mindig is hívő katolikus volt. Bátyámat családunk egyik barátja a szigetszentmiklósi tanyáján rejtette el. Az új kisbéresről senki se kérdezte, hogy kicsoda. Apám azt hajtogatta, majd csak túléli az újabb munkaszolgálatos behívást is, de a legutolsót, már a nyilas puccs után, amikor a balfi haláltáborba került írótársaival, Szerb Antallal és Halász Gáborral, nem élte túl. Görgey Guidó katonatiszt ki akarta menteni őket, de egyik se akart szökni a másik nélkül. Mindhárman meghaltak. Alapy Gáspárra is gondolok ezekben a napokban. 1928 óta volt Komárom polgármestere, és a zsidók deportálását ahol csak tudta, szabotálta. Zsidópártolásért a Csillagerődbe hurcolták, s onnan Németországba. A pályaudvarról még kihozhatták volna a barátai, akik megvesztegették az őröket. Kiáltozták a nevét, de nem találták meg. A fegyveresek betuszkolták valamelyik marhavagonba. Dachauban megölték. Böhm Lőrinc hentesnél, Kilitiben túléltem a holokauszt vérengzéseit. Mikor a faluból elkotródtak a németek, Böhm bácsi szénapadlásáról két rejtegetett lengyel ereszkedett le a létrán. Anyám jött értem, akit immár nem kellett „Anná”-nak szólítanom. Hetven éve történt. Siratjuk halottainkat. Nem feledjük az igazakat, s a bátrakat, akik nem tűrték tétlenül az ország náci leigázását. "
johnnyrotten
2014. március 19. 16:47
Kedvelem Sárközy Matyit. Ez a visszaemlékezése egyszerre korrekt és megható. Gondolom, az "antifaszisták" nem ilyennek képzelnek egy visszaemlékezést 1944-re, és meg is akad a torkukon. Az én nagyanyámnál is bújtak zsidók, lengyelek, "Tera néni" mindig adott valamit a helyi cigányoknak, volt történet eldugott pisztolyról, kis híján főbelövéssel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!