A nagy március hosszú árnyéka

2014. március 15. 11:32

Ami nem sikerült 1848-ban, majd sikerül most, amikor végre az örökkévalóság legkitűnőbb harcosai vannak hatalmon. Minden diktatúrában ez március 15-e fő üzenete.

2014. március 15. 11:32
Pálfy G. István
MOMA

„Különösen nagy feladvány ez a viszonyulás a diktatúráknak. Haynau rémuralmának még viszonylag könnyű helyzete volt: üldözött, lövetett és akasztatott. Későbbi diktatúráknak nemzeti ügyekben azonban illett szalonképesnek látszaniuk. Mivel 1848 emléke a saját létezésüket tagadta, ezért valamennyi újabb kori diktatúra ugyanazt a megoldást választotta: élére állt az ünneplésnek. Az ünnep az övé, és csak általa a nemzeté. Ő az igazi örökös. És ami nem sikerült 1848-ban, majd sikerül most, amikor végre az örökkévalóság legkitűnőbb harcosai vannak hatalmon. Ennek tehát így kell maradnia a világ végezetéig. Minden diktatúrában ez március 15-e fő üzenete.

Mármint a hatalom részéről. A gondolkodó nemzetnek azonban épp ez az üzenet a legleleplezőbb történelmi lakmuszpapír. Ebben az országban a gondolkodó nemzettagok akkor kezdenek diktatórikus fordulatra gyanakodni, amikor egy vezér kijelenti, hogy kizárólag az ő támogatóiból áll a nemzet, az ő menetelői 1848 eszméinek beteljesítői, akik a kokárdát nemcsak március 15-én viselik, hanem bármikor, hiszen annyi március 15-e lehetséges, amennyire nekik éppen szükségük van. Mit számít az, hogy Petőfi, Irinyi, Vasvári, Jókai, Táncsics egyetlen napot szentelt megkülönböztetetté. Ők már nem urai semminek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2014. március 15. 23:28
Pálfigé! Van még olyan segg, amelyet még nem nyaltál ki?! Na ezen gondolkozz, mert te sem élsz örökké! XD
Vakkhangya
2014. március 15. 20:08
Pálfy G. is jó lenne ha köpne, hogy annó mire is kérték fel.
tóth mária
2014. március 15. 15:22
Mindig is utáltam, a sejtésem beigazolódott! az összes bolsi előjött ebben a rossz időben és ünneplés helyett hülyeségeket firkálgatnak!
talán
2014. március 15. 13:28
Hát azért ezt nem hittem volna, hogy ezt a Pálffy nevű senkit is előhozzák..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!