A kormány szerint ez már nem piacgazdaság, legalábbis nem úgy

2014. március 21. 14:18

Az, hogy az alaptörvény nem tartalmazza, hogy Magyarország gazdasága piacgazdaság, szó szerint értendő.

2014. március 21. 14:18
Nehéz-Posony Márton
hvg.hu

Tehát: igaz ugyan, hogy még mindig jogállam van (muhaha – N. P. M.), de a szerződések módosítása a szerződési szabadság folytán eddig csak kivételes esetben volt lehetséges, mert az alkotmányban benne volt az, hogy itt piacgazdaság van, most meg nincs benne, tehát nyilván a szerződések módosításához sem kellenek olyan kivételes helyzetek.

Az Alkotmánybíróság – ezúttal még – helyre tette a kormány jogértelmezési kísérletét: minthogy az alapjogok között szerepel a vállalkozás szabadsága és a verseny (muhaha – N. P. M.), illetve a magántulajdon védelme (m. – N. P. M.), ezek pedig értelmezhetetlenek a szerződési szabadság nélkül, Magyarország gazdasága külön alkotmányi deklaráció nélkül is piacgazdaság. Nem lehet eléggé hangsúlyozni ennek a megállapításnak a jelentőségét akkor, amikor a kormány alkotmányértelmezése láthatóan az alapelvek helyett a szigorú jogpozitivista felfogást kívánja érvényesíteni (ami benne van a törvényben, az a jog, függetlenül annak értéktartalmától), amelynek történeti előképei oly aggasztóak.

Mindebből látszik, hogy jobb lett volna, ha a mostani alkotmányt nem képviselői indítvány formájában terjesztik elő, akkor talán az értelmezése is könnyebb lenne a kormány számára.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2014. március 22. 12:54
"Az, hogy az alaptörvény nem tartalmazza, hogy Magyarország gazdasága piacgazdaság, szó szerint értendő." Szó szerint értendő valami, ami nincs is?! :D Apád "csak" gusztustalan volt...te már hülye is vagy!
briganti
2014. március 22. 11:49
Muhaha! A HVG-nek nagyon hiányzik az állami csöcs, ezért firkálhat nekik az, aki épp ráér és szintén megvonták tőle az állami csöcsöt. Állami csöcs nélküliek vezére a böszme. Szeressétek egymást.
Brigadéros
2014. március 21. 20:14
Ez annak az SZDSZ-es fazonnak a rokona lehet?!? Vér nem válik vízzé...
tango47
2014. március 21. 17:34
"...Mindebből látszik, hogy jobb lett volna, ha a mostani alkotmányt nem képviselői indítvány formájában terjesztik elő, akkor talán az értelmezése is könnyebb lenne a kormány számára.” Muhaha! (ez biztosan valami szakkifejezés lehet, ha ilyen sűrűn használja a poszt szakértő szerzője. Az, a kérdés-feltevés, hogy mit NEM deklarál egy Alaptörvény, vagy egy Alkotmány eleve egy marhaság. Muhaha, hogy szakszerűen fejezzem ki magam!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!