Létező posztkommunizmus

2014. március 04. 16:25

Az elitváltás, a posztkommunista rendszer leváltása csakis erős ellenkormányzással lehetséges.

2014. március 04. 16:25
Nagy Ervin
Nagy Ervin
PolgárPortál

Az ezredfordulóra a posztkommunizmus annyiban módosul, hogy formailag ugyan egy többpártrendszerű, alkotmányos és jogállami keretek között működő demokrácia alakul ki (a legtöbb szabadságjog betartásával), de a társadalmi alrendszer hatalmi pozícióit továbbra is az egykori állampártban szocializálódott, a kommunizmust már nem követő baloldaliak töltik be. Illetve egyes állampárti szereplők »átvedlenek«, ideológiát cserélnek és megjelennek a jobboldali, illetve a liberális körökben is. Pókhálóként szövi át a posztkommunizmus az egész társadalmat, hisz a valódi forradalom, érdeklődés hiányában elmaradt.

 
Jól megfigyelhető továbbá, hogy több állampárti vezető, a politikai hatalmát – a privatizációs eljárások során – gazdasági hatalommá menti át; a művész elit, a kulturális hegemóniát, a liberális értelmiséggel kiegyezve továbbra is fenntartja; a kutatóintézetekben, illetve az egyetemeken pedig pozícióban maradnak az egykori állampártot kiszolgáló tudósok. S végül jellemző az is, hogy a kommunista ideológiát egykor még többé-kevésbé követő elit nemcsak a konzervatív gondolkodást utasítja el (sokszor fasiszta bélyeggel közösíti ki), hanem annak a feltörekvő ifjú baloldali értelmiségnek sem engedi át a teret, amely már koránál fogva sem érintett a múlt bűneiben, illetve egyáltalán nem vett részt a rendszer fenntartásában sem.
 
Így voltaképp az elitváltás, a posztkommunista rendszer leváltása csakis erős ellenkormányzással lehetséges (alkotmányozás, törvénykezés, társadalmi és gazdasági struktúrák átalakítása, illetve egyes »bázis« intézmények vezetőinek leváltása). De minderre természetesen csak akkor van igazi esély, ha a természetes generációváltás is megtörténik a baloldalon.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rike
2014. március 04. 20:28
"Illetve egyes állampárti szereplők »átvedlenek«, ideológiát cserélnek és megjelennek a jobboldali, illetve a liberális körökben is. Pókhálóként szövi át a posztkommunizmus az egész társadalmat, hisz a valódi forradalom, érdeklődés hiányában elmaradt." Igen Orbán, Kövér, Stumpf, Pozsgai. Most is ők vezetnek bennünket. Bolsik voltak, azok is maradtak.
Ouroboros
2014. március 04. 18:16
Kell mondanom, Ervin, vagy tudod magadtól is? :DDD
Deák Péter
2014. március 04. 17:36
Hoppá! Végre elismeri valaki a jobboldalon, hogy vannak kommunisták, akik JOBBOLDALI körökben jelentek meg a rendszerváltás után! Figyelemre méltó megállapítás. Bátor kijelentés!
celkereszt
2014. március 04. 17:21
Miről beszél ez az ember? Most vezetik be a posztkommunista rendszert!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!