A baloldal versenytárs, a Jobbik viszont ellenfél

2014. március 08. 20:05

A választásig egyetlen problémával foglalkozzunk: merre tovább, Magyarország? A vészkorszak és a megemlékezés nem lehet a kampány része. Interjú.

2014. március 08. 20:05
Hegedűs Zsuzsa
NOL

Ne feledkezzünk el a Szabadság téri német megszállási emlékműről, amelynek felállítását végül elhalasztotta a kormány. Egyáltalán kinek az ötlete volt az emlékmű, és mit akart elérni?

Semmit nem tudok. Csak annyit, amennyit az újságokban olvastam. Amikor először hallottam a tervről, felhívtam Orbán Viktort, és kifejtettem a magánvéleményemet.

Megosztaná a nyilvánossággal is?

Nem. De mindenki kitalálhatja. Nagyon örülök, hogy elhalasztották.

Ha létrejön az Együttélés Háza – például a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, ahogyan a Mazsihisz szeretné –, akkor mi lesz a Józsefvárosban javában épülő Sorsok Házával?

Nem tudom, nem is az én dolgom. Éppen azért nem akartam nyilatkozni erről az egészről, mert tényleg úgy gondolom, hogy egy demokráciában semmi nem fontosabb a választásnál, és egy választási kampányban az állampolgárokat az érdekli – erről kell szólnia a közbeszédnek, semmi másról –, hogy ki mit javasol nekik a következő négy évre. Az a kérdés, hogy épüljön-e Sorsok Háza, nem tartozik a választásig hátralévő időszak eldöntendő kérdései közé.

A kampányra hivatkozva a miniszterelnök is azt írta a Mazsihisz vezetőinek, hogy a vitatott ügyekre térjenek vissza a választás után. Ön javasolta, hogy ez legyen a levél tartalma?

Igen. Azt akarom, hogy a választásig egyetlen problémával foglalkozzunk: merre tovább, Magyarország? A vészkorszak és a megemlékezés nem lehet a kampány része. Nekem az fáj a legjobban, hogy nincsenek pontos és megfogható témák arról, mit akarnak csinálni a pártok. Ha pedig nincsenek megfogalmazott lehetőségek, akkor hiába szabad a választás, nem tud jól működni a demokrácia.

Pláne akkor nem, ha a választás sem teljesen szabad.

Ez hülyeség, de most nem megyek bele. Tartom magam ahhoz, hogy nem politizálok. Mert nem vagyok politikus. Annyi viszont biztos, hogy csakis egyetlen pártnak kedvezünk,ha választási témává tesszük az emlékév körüli vitákat: a Jobbiknak. Tessék megnézni a felméréseket, jön fel a Jobbik. Részben azért, mert rákényszerítettünk az országra egy olyan ügyet, aminek semmi köze a kampányhoz.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 318 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
6qwasyx
2014. március 10. 08:19
Hegedűs Zsuzsa minden kutyája lakjon jól!
ballada
2014. március 10. 02:03
Kétségeim vannak a jobbikkal szemben....ásotthalmi jobbik-dk koalíció,még mindig magam előtt látom vona ahogyan ott ül a gyf dks koalíciójában..Vona is éppen úgy hazudik mint gyf-bajnai(senkivel nem lép koalícióra a vona nagy hazugsága,no meg a dúró ájtatos manó az oszt ......).Vona csak egy intésre vár máris rohan ,stílusa no az taszítja az embert,de egymásra találtak a dkvl ,mindkettő szélső az egyik jobbról a másik balról.Jobbik mást se csinál mint gyf álandóan pocskondiázza az Orbán kormány,bármilyen jó intézkedéseket hoz ,jobbiknak még a szar is ízetlen ,de fletó fűszerezi nekik ,kajálják a dk mocskot.
ormányos csillós
2014. március 09. 22:13
Na figyelj csak, Zsuzsika! Ehhez mit szólsz??? Amiről nem eshet szó a "szabad" nyugati médiában: gyermekmolesztáló ultraortodox zsidók https://kuruc.info/r/39/120513/
6qwasyx
2014. március 09. 20:27
" Nekem ez a szakmám. A konfliktuskutatásban a világ tíz legjobbja között vagyok. Miért ne én csinálnám? (Hegedűs Zsuzsa, nol.hu) " A tények: A scholar.google.com szerint Hegedűs Zsuzsa szociológus az elmúlt negyedszázadban szinte alig publikált. 2010-től kezdve összesen 20 darab idézete van. Valóban léteznek "conflict science" folyóiratok (általában, de nem kizárólag katonai konfliktusokkal foglalkoznak), több mint húsz ilyet találtam, nem látszik, hogy Hegedűsnek bármi köze lett volna hozzájuk. Nem látszik az sem, hogy Hegedűs Zsuzsa valaha is részt vett volna "conflict science" konferencián. Hegedűs Zsuzsa egy kontrollt vesztett, hazugságokból hazugságokba menekülő figura, akire egy egyetemi tanár fizetésének dupláját költi gazdája Orbán Viktor az adófizetők pénzéből. Mert teheti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!