Lesem, figyelem az egyszerű embereket

2014. március 28. 23:20

Az intellektuel rendszerint csak tudja, az egyszerű ember viszont mélyen meg is éli a dolgokat.

2014. március 28. 23:20
Bohumil Hrabal

„Lesem, figyelem az egyszerű embereket. Beszélgetünk, mesélünk egymásnak, és én megint megtalálom majd a fonalat, a kristályt, amelyet majd csepp alakúvá kerekíthetek. Mindig is az volt az érzésem, hogy azok az egyszerű emberek, akik tudnak krumplit kapálni, s eljárogatnak a kiskocsmájukba, vagyis azok, akik egészen egyszerű életet élnek, sokkal többet kapnak az élettől, mint az intellektuelek felsőbbrendűségét, mert aki alul van, az nekem mindig sokkal többet mondott az életről, mint bármely intellektuel. Az intellektuel rendszerint csak tudja, az egyszerű ember viszont mélyen meg is éli a dolgokat. Nos, az én embereim ott nyüzsögnek az utcákon, vagy ott ülnek a kerskói sörlócákon, s én gyakran összefutok velük. Ők az én hőseim. Ha már a világon vagyok, hát azért vagyok itt, hogy ha nem is mindenki, de néhányan azok közül, akikkel érintkezem, olyan kurázsival ruházzanak föl, hogy minden nap érdemes legyen élnem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogd a pénzt és kuss
2014. április 24. 14:34
szerinted egyszerű ember = lumpenproli? nem igazán találkoztál még lumpenprolival, igaz? . egy biztos nem sok öröm lehet az életedben.
kuwiq
2014. április 24. 14:34
Hrabal, mint hazaáruló? Ezt honnan vette, maga szerencsétlen? Volt egy totál félreértett írása, amelyikben megemlékezett, hogy figyelték meg, hogy faggatták. És hogy próbálta belőni, ki kicsoda körülötte és kb mennyit tudnak kicsodáról, és igyekezett ennél sosem többet mondani. És hogy mentett meg egy egész közösséget azzal, hogy kicsit módosított azon, amit a volt barátja nyilvánosan mondott, amit mindenki megpróbált letagadni, de tudta, hogy legalább két titkos akárki is ott ült a szomszéd asztalnál, akik még nem jelentek meg tanúként. Emiatt páran dühösek voltak rá, pedig éppenhogy megvédte őket. Ebből valami idióta az indexnél arra következtetett, hogy Hrabal együttműködött a cseh titkosszolgálattal. Ezt tetszett benyalni, mint kecske a sót? Amikor legutóbb itt járt Jiri Menzel, neki is feltették ezt a kérdést, hogy mit szól hozzá, hogy Hrabal besúgó volt? Látni kellett volna azt az elképedést és aztán a dühöt, ahogy reagált. Ha megjátszotta, akkor még öt Oszkár díj jár neki! Úgy megsértődött, hogy azóta se jött ide.
kuwiq
2014. április 24. 14:33
Ami azt illeti, rémisztő volt látni a dolgot. Ahogy Menzel először valami hülye viccre gyanakodott, éz mégiscsak Magyarország, ahová mindig jöhetett, ha otthon éppen nem engedték dolgozni. Aztán leesett neki, hogy ezek halál komolyan gondolják. A két hülye meg tovább erősködött, "de hiszen saját maga megírta, hogy együttműködött". Addig azt hittem, hogy mindent elolvastam már, ami magyarul megjelent Hrabaltól, aztán találtam meg, amit a bársonyos forradalomról és a rendszerrel való korábbi "viszonyáról" írt, amikor pár humánus ávós időnként felkereste, hogy gyakoroltak rá nyomást, hogy játszottak vele húzd meg ereszd meg-et, és ő hogy próbált sose többet mondani, mint amennyit amúgy is tudhattak, de mégse ártson senkinek.
Jobbik=MSz(M)P: MONDJ NEMET!
2014. április 24. 14:32
Még egy áruló írástudó, akinek a lumpenproli az istene. Hazudsz Hrabal! Az kollaboráns hazaáruló (ál)intellektuel csak érti, az egyszerű ember meg csak éli a dolgokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!