A Voks ’14 nem varázstükör!

2014. március 31. 10:12

Sokszor nekünk szegezték már a kérdést: mivel magyarázzuk, hogy más eredmények jönnek ki nálunk, mint a többi közvélemény-kutatónál? A válasz az, hogy semmivel. Egyszerűen Önök így szavaztak.

2014. március 31. 10:12
Abonyi Péter
Voks '14 Tumblr

Szeretnék tisztázni egy kérdést, és próbáltam megtalálni hozzá a legmegfelelőbb, legérthetőbb hasonlatot.

A Voks ’14 olyan, mint egy tökéletesen megmunkált velencei tükör. Olyan, mint amit Muránó szigetén csiszolnak „tükör”-simára a kiváló mesteremberek. Semmi egyenetlenség, semmi torzítás.

De ennek a tükörnek is van egy nagy, kiküszöbölhetetlen hibája: csak az láthatja magát benne, aki elé áll. Ez nem azt jelenti, hogy rossz a tükör, inkább azzal lehet a baj, aki a tükör mögül kiabál, hogy nem látja magát benne. Vagy a távolból, hogy túl kicsi.

Nem kevesebbre és nem is többre vállalkoztunk a Voks ’14 rendszerével, minthogy torzítás-mentesen összesítjük és megmutatjuk az Önök szavazatait. Nem jósolunk, nem találgatunk, nem torzítunk, csak egy sima tükröt tartunk Önök elé.

Sokszor nekünk szegezték már a kérdést: mivel magyarázzuk, hogy más eredmények jönnek ki nálunk, mint a többi közvélemény-kutatónál?

A válasz az, hogy semmivel. Egyszerűen Önök így szavaztak.

Az egyik nap megkapjuk, hogy Jobbikosok vagyunk, másnap Együttesek, harmadnap állítólag már a Fidesz megbízásából uszítunk és csalunk.

Pedig mi nem csinálunk mást, csak tartjuk a nehéz velencei tükröt. Amíg el nem fáradunk, vagy össze nem töri valaki.

Egy valamit azonban fontos megérteniük: a Voks ’14 nem varázstükör!

„Csak” a valóságot képes megmutatni. A valóságnak egy szeletét. Hogy mekkorát, az csakis Önökön múlik. A csoportkép csak akkor lehet teljes, ha mindenki hajlandó beállni a képbe!

Addig is, mi állunk szolgálatukra.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsírgyík
2014. március 31. 12:21
Ez nem közvélemény kutatás!!! Nincs semmilyen módszertan a mintavétellel kapcsolatban. Az itt válaszolók csoportja egyáltalán nem fedi le a szavazók populációját. Például az én környezetemben SENKI nem használja az alkalmazást :D Gondolom a kommerek kedvenc szórakozása, miután egyedül itt vezetnek.
Alte
2014. március 31. 11:30
Amit én tapasztaltam az alkalmazásnál: manipulatív kérdések, sugalmazó válaszok.
gross
2014. március 31. 10:49
"Sokszor nekünk szegezték már a kérdést: mivel magyarázzuk, hogy más eredmények jönnek ki nálunk, mint a többi közvélemény-kutatónál?" Talán úgy, hogy a Voks '14 nem igazi közvéleménykutatás, módszertana nagyon kezdetleges. A 'nyers adatok' ugyebár ab ovo használhatatlanok. A 'minta' már eggyel közelebb állhat a valósághoz, de az önkiválasztás erős jelenléte miatt még ez sem megfelelő módszer a közvélemény kutatására. Amúgy jó lenne olvasni részleteket a módszertanról.
Trillian
2014. március 31. 10:40
Ha ugyanezt az algoritmust, mondjuk más néven, a kurucon kezdem el reklámozni, akkor vajon milyen eredményt kapnánk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!