Az állampolgári kultúra típusai

2014. február 06. 13:38

A rendszerváltás után felnőtt generáció demokratikus nevelése különböző okokból kifolyólag kudarcot vallott.

2014. február 06. 13:38
Sik Domonkos
Szuverén

A fiatalok mintegy 20%-a azonosul a demokratikus értékekkel, utasítja el az antidemokratikus értékeket, bízik a közintézményekben és másokban, és miközben elzárkózik a pártpolitikai cselekvéstől, addig a civil aktivitás minden formájára nyitott. E típus bizonyos értelemben a legközelebb áll a demokratikus állampolgári kultúra ideáljához: az értékek szintjén elkötelezett a demokrácia mellett, ugyanakkor felelősséget is vállal annak fenntartásáért. Beszédes azonban, hogy e csoport tagjai is idegenkednek a pártpolitika világától, nem úgy tekintenek rá, mint amit kiszámítható, megbízható játékszabályok határoznak meg, sokkal inkább úgy, mint valami gyanús szférára.

A demokratikus civil aktivisták közé sorolható fiatalok leginkább olyan családokban nőnek fel, ahol a szülők magas iskolai végzettsége és jó tanulmányi előmenetele kiegyensúlyozott érzelmi-kommunikációs klímával párosul, ám a családi életre árnyékot vet a materiális létbizonytalanság, amiért elsősorban a politikai elitet teszik felelőssé. Attól függően, hogy a társadalmi igazságtalanságok értelmezésében – a család vagy a barátok révén – az emberjogi vagy a nemzeti perspektíva játszik döntő szerepet, a civil aktivizmus előbbi vagy utóbbi formája válik vonzóvá.

Az állampolgári kultúra típusainak áttekintése után levonható a következtetés, hogy a rendszerváltás után felnőtt generáció demokratikus nevelése különböző okokból kifolyólag kudarcot vallott. Mindössze a fiatalok egyötödéről mondható el, hogy konzisztens, aktív demokratikus kultúrát sajátítottak el, igaz, a pártpolitikai szerepvállalás számukra is elfogadhatatlan. Egynegyedük csupán az értékek szintjén sajátította el a demokrácia alapjait, anélkül hogy abban saját magának bármiféle szerepet szánna. A fiatalok csaknem egyharmada nyitott ugyan a közéleti szerepvállalásra, azonban ezt zavaros vagy egyenesen antidemokratikus értékek talaján tennék. A fennmaradó egynegyed pedig akár teljes apátiába vonulva, akár frusztrálódva, de eltökélten hátat fordít a közéletnek.

A rendszerváltáskor az ország egyidejűleg tűzte ki maga elé a demokratizálódás és a gazdasági-kulturális modernizálódás céljait. Belátható, hogy e két cél csakis együttesen érhető el. Ebben az értelemben a demokratikus állampolgári kultúra kialakulásának tétje túlmutat azon a kérdésen, hogy milyen a nyilvánosság minősége – bizonyos értelemben a rendszerváltás ígérete múlik rajta.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moha
2014. február 06. 18:00
a"rendszerváltás" magyar módra társadalmi-és gazdasági csődtömeggéegyenesedik ki a szemünk előtt.... semmi nem marad épen...ám a közéletet-és köz képviseletet kisajátító "értelmiség"- mint a vérbeli szerencse játékos- úgy van vele, hogy nincs baj csak a játékot nem szabad abba hagyni...mert akkor el KELL könyvelni a veszteséget....csakhogy már bedobták a "kölcsön zsetonokat" is és még mindig negatív....nagy bukás lesz
KannibálTatárÚr
2014. február 06. 15:44
„A fiatalok mintegy 20%-a azonosul a demokratikus értékekkel, utasítja el az antidemokratikus értékeket"... Aztán eztet mi alapján állítod? Ekkora kb. az Együtt témogatottsága a fiatalok között? Mit szólsz, ha a 80% a demokratikus?
ceres
2014. február 06. 15:12
Nálunk az un. ultraliberálisok -valós társadalmi támogatottsága, max 5%.Ennek ellenére-1990 óta uralták a politikai, pénzügyi, gazdasági, kulturális életet.Eleinte "antikommunistaként" , majd nyíltan rátelepedve az Mszp-re.Olyan gazdasági-pénzügyi szerkezetet-tulajdonviszonyokat akartak létrehozni , amalyben a közélet, a politika pusztán színjáték.A demokrácia, a politika a pénzügyi tényezők szolgája.Valójában mindent "kauzális szükségszerűséggel"irányított volna a pénzügyi-gazdasági-"értelmiségi" lobbi.A demokrácia pedig váltógazdaságot jelentett volna politikai bábuk részvételével.
packó_
2014. február 06. 15:02
"A szocialista kultúra típusainak áttekintése után levonható a következtetés, hogy a szocializmus építése során felnőtt munkás-paraszt generáció szocialista nevelése különböző okokból kifolyólag kudarcot vallott. Mindössze a fiatalok egyötödéről mondható el, hogy konzisztens, aktív szocialista demokratikus kultúrát sajátítottak el, igaz, a KISZ-es szerepvállalás számukra is elfogadhatatlan. Egynegyedük csupán az értékek szintjén sajátította el a szocialista demokrácia alapjait, anélkül hogy abban saját magának bármiféle szerepet szánna. A fiatalok csaknem egyharmada nyitott ugyan a Pártban történő szerepvállalásra, azonban ezt zavaros vagy egyenesen imperialista értékek talaján tennék. A fennmaradó egynegyed pedig akár teljes apátiába vonulva, akár frusztrálódva, de eltökélten hátat fordít a közéletnek." HÁÁÁÁ-BZZZZZZZZZZZ-KRRRRR--------HUKK KURVÁRA ELÉG BELŐLETEK 50 ÉVE!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!