Libertárius menekülés a szabadságba

2014. február 10. 14:07

A reason.com portál érdekes írása mutatott rá a napokban arra, hogy a libertárius álom megvalósíthatatlan.

2014. február 10. 14:07
Hama
Kapitalizmus blog

A probléma az, hogy a libertáriusok elkéstek a megvalósítással. Amíg ez Thoreau idejében még lehetséges volt, manapság már annyira túlterjeszkedett az állam, hogy egy ilyen közösség alulról történő felépítése lehetetlen, márpedig a libertáriusok többsége igyekszik elkerülni az aktív politizálást.

Éppen ezért sokan fordultak a nemzetközi vizek felé, ahol úszó városokat szeretnének létrehozni, míg mások, köztük Elon Musk, a SpaceX vezetője az űrt célozta meg. Ezek távolinak tűnő célok, mégis, technikailag idővel megvalósíthatók. Azonban csak engedéllyel. Az óceánok kolonizálása és az űrbe való eljutás is szabályozva van.

A menekülés egy másik útvonala azonban egy már ma is létező technológia, mégpedig az internet. A Bitcoin megjelenése lehetővé tette a felügyelet nélküli online kereskedelmet, és a Silk Road biztosítja az árucikkek meglétét is, amik, mivel általában illegális áruk, csak nehezen lehetne hozzájuk jutni a feketepiacon. Azonban a hatóságok megállás nélkül igyekeznek lekapcsolni az oldalt, ami eddig újra és újra felbukkant más formában – az internet tehát korántsem nevezhető békés libertárius paradicsomnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. február 10. 15:27
"...sokan fordultak a nemzetközi vizek felé, ahol úszó városokat szeretnének létrehozni, míg mások, köztük Elon Musk, a SpaceX vezetője az űrt célozta meg." Hát az igazság az, hogy támogatnám, akár anyagilag is, némely csoportok űrbe juttatását.
heep
2014. február 10. 15:13
Hát hétmilliárd emberel megvalósítani a libertarianizmust valóban eléggé nehéz dolognak tűnik. Úgy nagyjából a négyötödüket agyonvernék/megennék vagy csak szimplán éhen halna az első fél évben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!