Az értelmiség ezt a csatát elveszítette

2014. január 13. 21:37

Olyan korban élünk, amikor a jelentéktelenség érzete könnyen ránk szakadhat, és a Való Világban való részvétel kiragad ebből.

2014. január 13. 21:37
Zsolt Péter
hvg.hu

hvg.hu: Gladiátorjátékokhoz hasonlítja könyvében a Való Világ (VV) »játékát«, miközben arra is felhívja a figyelmet, hogy korántsem könnyed és becsületes versengésen alapuló helyzeteket láthatunk. Miért kínálják magukat mégis fel a jelentkezők önként és dalolva?

Zsolt Péter: Röviden ki lehet jelenteni, hogy a legtöbb résztvevő még a VV6-ba is naiv butaságból sodródik bele, bár tegyük hozzá gyorsan, ez a faktor sokkal nagyobb volt az elején. Ha tudományosabban fogalmazzuk meg az okokokat, akkor azt mondhatjuk, hogy kultúrtörténeti szempontból azért jelentkeznek, mert olyan korban élünk, amikor a jelentéktelenség érzete könnyen ránk szakadhat, és a VV-ben való részvétel kiragad ebből. Szociológiai szempontból azért, mert létezik a műveletlenek tábora.

VV-ben olvasni még senkit sem láttunk. Szociálpszichológiai szempontból azért, mert vannak csoporton belül olyan emberek, akiket a csoport kinevet. Nekik a VV bizonyítási lehetőség. Pszichológiai szempontból azért, mert vannak, akik szívesen belemennek azokba a helyzetekbe, ahol másokat eszközként kezelhetnek, és azt gondolják a másik emberrel lehet »játszani«.

hvg.hu: Suzanne Collins Éhezők viadalának megfilmesítése, és a második rész magyarországi premierje nagyjából egybeesik a VV6 kezdetével. Valóban a lét a tét ez utóbbinál, vannak párhuzamok a két viadal között?

Zs.P.: Collins könyvét és gondolkodását nagyon szeretem. Visszautalva még az első kérdésére, hogy miért is jelentkeznek a játékosok: Collins regényében néhány körzet lakója kifejezetten készült rá, hogy részt vehessen a gladiátor-küzdelemben. Lehet szocializálódni a VV-re. Az éhezők szektora inkább csak elviselte, elszenvedte a kiválasztást. S igen, a VV-k és Collins könyve között rengeteg párhuzam van.

Sőt, voltaképpen ő pontosan azokat a szereplőket vonultatja fel – játékmesterek, speakerek, stylistok stb. –, akiket a show-kban foglalkoztatnak. Persze ott arról van szó, hogy egy diktátor miként tudja felhasználni hatalma megtartására ezeket az eszközöket. Ám burkoltan ez fogyasztói társadalom-kritika is. Végül is a szabadság elől diktatúrába épp úgy menekülhetünk, mint a fogyasztói társadalomba. Erre az összefüggésre már Erich Fromm filozófus-szociálpszichológus is felhívta a figyelmet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
David Karúszó
2015. február 07. 08:54
Én is tudok ilyet!: "Létünk alapja a kerigma, amelyben interperszonális kapcsolataink legvégső értelme tárul fel előttünk." Segítsünk másokon, segítsünk a nélkülözőkön, a szegényeken, a betegeken! A nemrég lelőtt ex-venezuelai szépségkirálynő bátyja mondta, hogy a testvére újévi fogadalma az volt, hogy a szegényeken, rászorultakon segítsen, se a sors közbeszólt. Teréz anya biztosan nem érezte jelentéktelennek magát. Igaz, nem volt Bugattija, magánrepülője, tíz háza szerte a világon. Amikor meghalt csak két vödör, egy biblia, és néhány ruhadarab volt minden vagyona. A társadalom egyre inkább az EGO kényeztetésére ösztönzi az embereket, ami rég veszett fejsze, mert a társadalom nem egy egyénből áll, hanem sokból, akik képezik magát a társadalmat. Túl kell lépni a saját kicsinyes kis határainkon. Személyes példa: Még az év vége előtt láttam egy kisfilmet az Echo Tv-n, ami egy nélkülöző családról szólt. (Saját bevallásuk szerint nem szegények, mert azoknak tényleg semmijük sincs. Szóval, van öntudatuk.) A kislány ábrándosan bámult maga elé, hogy nincsen Barbie-babája, mert inkább ennivalót vesznek rajta a szülei. (100ezerből élnek öten; a két szülő, egy féléves kisfiú, egy három éves kisfiú és egy hét éves kislány) Annyira megindította a kislányomat, meg engem, de a családot is a film, hogy a lányom mondta, hogy szívesen küldene ajándékot a kislánynak, mert neki van sok (innen-onnan, nem túl drágák). De ha küldesz egynek, küldhetsz mindnek, ugye. Szóval, ma adjuk fel a csomagot. Féláron tudtunk venni egy Barbie-babát vadi újan, a kisfiú kap egy szuper versenyautót, a kisbaba meg egy zenélős rágókát, arra az időre, ha majd jönnek a fogai. A szülőknek pedig megírtuk, hogy vinnénk nekik tartós élelmiszert, lisztet, cukrot, olajat. Nem azért, mert nem tudjuk hová tenni a pénzt, hanem valami olyan miatt, ami belülről jön, és messze túlmutat magunkon. Ezért.
enes
2014. február 08. 22:19
"...VV-ben olvasni még senkit sem láttunk..." Vihetnek be könyvet? Kapnak újságokat? Vetíthetnének nekik pl. egy Szabó Magda drámát. Kénytelenek lennének a lakók nézni.
Zsolt75
2014. február 03. 08:28
Láttál már olyan szenet/fát, amelyik vezetéken jön, és havi átalányban fizetik egy monopolhelyzetben lévő szolgáltatónak?
6qwasyx
2014. január 31. 09:43
anyádpicsája
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!