Gyengeség és balítélet

2014. január 28. 11:22

A balliberális ellenzék észre sem vette, hogy a Fidesz nyelvén kommunikál. Nem rést ütöttek a jobboldalon, hanem átvették annak szimbólumrendszerét.

2014. január 28. 11:22
Szolomayer Balázs
Konzervatórium

„A szocialisták és értelmiségi holdudvaruk – hasonlóan az 1998-2002 közötti ciklusban tanúsított magatartásukhoz – ismét elővették a demokrácia-problémát. Bírálták a »független« intézmények elfoglalását, tüntettek a sajtószabadságért. Folyamatosan napirenden tartották a fékek és ellensúlyok rendszerének felszámolását. Az Alföldi-üggyel pedig kultúrkampfot vizionáltak. Négy éven keresztül azt demonstrálták, hogy a Fidesz minden fontos pozíciót elfoglalt. Ez részben igaz, ugyanakkor ez a kommunikáció a választópolgár felé két dolgot közvetített: 1. az ellenzék képtelen volt megvédeni saját pozícióit, vagyis gyenge; 2. a baloldal ötlettelenek bizonyult az új hatalommal szemben – az előző kabinet regnálása alatt a Fidesz megtalálta a kiskaput a népszavazással. Ugyanakkor sikertelen kommunikációjuk felelősségét a választókra hárították: az emberek nem értik a demokráciát. (...)

A baloldal tavaly március óta következetesen megkérdőjelezi a választások tisztaságát. Ez a kommunikáció természetesen alkalmas lehet arra, hogy egy esetleges ellenzéki vereség után csalást kiáltsanak. Ugyanakkor alkalmas arra is, hogy elbizonytalanítsák saját táborukat. Ha egy rendszerben az ellenzék képtelen a győzelemre, akkor miért menjenek el a hívei szavazni?

A balliberális ellenzék észre sem vette, hogy a Fidesz nyelvén kommunikál. Ugyanazokat a frázisokat és szimbólumokat kezdte el használni, melyeket a jobboldal. Gondolok itt elsősorban a rezsicsökkentésre, mellyel összefüggésben nem új szavakat talált ki, hanem a rezsicsökkentést próbálta kikarikírozni: »rezsiátverés«, »rezsiadó«, »rizsacsökkentés«. Ezek jó heccnek tűnhetnek, ugyanakkor ugyanazt a hibát követték el, amit az SZDSZ a 2009-es európai parlamenti választásoknál – akkor a liberális párt a plakátjai felét átengedte a Jobbiknak. Nem hiteltelenítették, hanem felerősítették a Fidesz kommunikációját. A másik eklatáns példa a »gyarmat«, mint szimbólum elfogadása. Az ellenzék a paksi atomerőmű bővítése kapcsán orosz gyarmati függőséget emleget. Ezzel nem rést ütöttek a jobboldalon, hanem átvették annak szimbólumrendszerét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Catullus
2014. január 28. 14:13
Csak nem ? a gyűlöletbeszédet még tanulnia kell az ellenzéknek.
fradi44
2014. január 28. 13:24
A demokrácia helyreállításához és jogállamiság visszaállitásához vezető göröngyös út, a kommunista,MSZP,demokrata, álliberális csődület szerint a hazugság, lopás,csalás,vipera,szemkilövős gumilövedék hamis videó,mások bemocskolásán és most legujjabban a KÖTÉL alkalmazásán át vezet az ÚT. Izzik a gyülölettől az MSZP-álliberális oldal vezető rétege.Remélhető, hogy megfelelő hőfokú izzás után eltünnek mint a meteroit kő a világegyetemben.
pikpakk
2014. január 28. 13:19
ez igaz.... de legközelebb ha okosat szeretnél mondani,írd meg mit tartanál a helyes útnak ! ja,hogy olyan nincs ? mert a Fidesz más lehetőséget nem ad erre..
balbako_
2014. január 28. 12:48
Én egyelőre azt látom, hogy a ballib oldal - mentegetvén a fasiszta keretlegényből főávóssá avanzsált retyerutyáját - fasisztázik, nácizik mást mondani képtelen. Az nem zavarja őket és fél-, vagy tán teljesen hülye választóit, hogy azóta eltelt 70 év. HETVEN vazze!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!