A ballib vége

2013. december 05. 19:31

A ballib hungarikum. Máshol a rendszerváltó világban a liberálisok és a szocialista technokraták sehol nem álltak komolyan és hosszabb időre össze.

2013. december 05. 19:31
Tamás Pál
NOL

„A ballib hungarikum. Máshol a rendszerváltó világban a liberálisok és a szocialista technokraták sehol nem álltak komolyan és hosszabb időre össze. Ellenkezőleg, harcoltak a végkimerülésig. E képlet a magyar 90-es évek terméke. S a kiegyezés az akkori, a paktumot megkötő politikusgeneráció kilépésével a közéletből lassan eltűnik. (...)


Különleges egymásra találásra a 90-es évek elején nem emlékszem. Az első választásokon a pártelit számára váratlanul megsemmisítő vereséget szenvedő szocialisták karanténban tartásában a liberálisok is benne voltak. A baloldal emlékének kiporszívózásánál Budapest utcaelnevezéseiből az akkori liberális városvezetés emberei szorgoskodtak. Nem sok jelezte, hogy valaki itt közös frontszakaszról gondolkozna. De a nemzeti konzervatív kormány beszédmódja sok mindent megváltoztatott. Nem hinném, hogy valami szörnyűséget terveztek, de nem volt fülük ahhoz, amit és ahogy tőlük az urbánus csoportok, különösen akiknek empirikus emlékeik is voltak 1945 előttről, hallhattak, észlelhettek.

A liberálisok vert csapatnak hitték magukat. A rendszerváltás idején velük voltak az egykori disszidensek, melléjük állt a pesti értelmiség jó része, velük beszélgetett a legtöbbet az amerikai nagykövet, róluk szólt az innen tudósító nyugati sajtó, maguk mögött tudták Soros rokonszenvét. Kinek kellett volna az első szabad választásokon hatalomra kerülni, ha nem nekik? S mégsem sikerült. Antallék lekörözték őket. Ráadásul Antall igazán nem fogta fel a kezdődő kultúrharc fontosságát, bár pártjából hamarosan kizárta Csurkát, nem érezte, hogy itt drámaian többet kellene tenni. Hogy ez az urbánus középpel megkötendő békéhez már nem elég. Hogy ami számára egyszerűen a történelmi magyar állam stílusbeli folyamatossága lehetett volna, az a liberális közönségnek, s közöttük – mondjuk ki – zsidó származású csoportoknak is, valamiféleképpen a horthyzmus visszatérését ígérte. S a magukat közvetlenül érintettnek hívő csoportok úgy gondolták, hogy ismét védtelenek. Akkor már tudták, amit 1989–90-ben még nem hittek, hogy egy a magyarországihoz hasonló modernizáltságú országban urbánus liberális párt magában hatalomra nem kerülhet. Önmagukat megvédeni pedig nem tudják. Kitört a pánik. S végül a szocialistákhoz fordultak. Ezek voltak a Charta első hónapjai. Ez még nem jelentette a közös kormányzás ígéretét. De elvben az is benne volt. A szocialisták meg ugyan simán, nagy többséggel megnyerték a ’94-es választásokat, de ahhoz még túl kevés idő telt el, hogy a nyugati patrónusok simán lenyelték volna, ha egy posztállampárt egy egykori miniszter vezetésével négy év után gyorsan visszatér a hatalomba. Persze ha a volt disszidensek is azt mondják, hogy ezek már megváltoztak… Így az első akkori koalícióban mindkét fél érdekelt volt. Az egyiknek lényegében demokratikus legitimáció kellett, a másiknak stratégiai védelem (bár az Antall halálát követő időszakban, amíg a jobboldal vissza nem erősödött, igazán nem volt kitől félnie). Az elitpaktum másfél évtizedre összeállt. Később ezt a parlamenti számtan még tovább erősítette.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. december 06. 09:17
no l tapló! http://www.youtube.com/watch?v=lYvb9vWWDs0 Előre megfontolt szándékkal!!! Kitiltani őket a Kárpát-medencéből!!
packó_
2013. december 06. 08:08
Megy a francba a szerző, amikor a szemétséget, bolsevizmust a zsidósággal takargatja. A zsidóságot ugyanúgy zsarolják a bolsi zsidók (ballib), mint a nemzsidókat. Jó volna, ha a zsidók lerugdosnák őket magukról az ÁVO- sokat.
elfelejtette
2013. december 05. 23:58
"Hogy ami számára egyszerűen a történelmi magyar állam stílusbeli folyamatossága lehetett volna, az a liberális közönségnek, s közöttük – mondjuk ki – zsidó származású csoportoknak is, valamiféleképpen a horthyzmus visszatérését ígérte." Óbmeg, már megint itt tartunk, hogy a liberálisok attól féltek, hogy a horthyzmus visszatér? Védelemért mentek az MSZP-hez? Na ne mondd! Netán attól tartottak, hogy Antall a varázserejével feltámasztja Horthyt, majd Hitlert és Mussolinit? A liberálisok már 90 őszén a leghevesebben támadták az MDF-et, és az önkormányzati választást meg is nyerték. Alig egy évvel vagyunk az ellenzéki kerekasztaltárgyalások lezárása után, ahol Antall megegyezett az MSZMP prominenseivel, az SZDSZ és a FIDESZ pedig nem! Hogy a faszba fostak be ennyire egy évre rá az "Antalli Horthyzmustól?" A liberálisok felkapaszkodtak a kádár-nosztalgia vonatára, amelyik gőzerővel jött vissza. Mert kibaszott opportunisták voltak, azért, mert hatalmat akartak, azért. ne etesesen már ez a szépfiú ezzel az ideológiai maszlaggal, hogy a libsik tényleg olyan k...-ra féltek. Röhög már a vakbelem ettől a sok béljóstól.
mustarharmas
2013. december 05. 23:53
Nagyjából helyes, bár túlságosan megértő az ún. ballibbekkel. Mindenesetre az "elitpaktum" kifejezésért bűntudat járna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!