Világnemzet

2013. december 03. 08:32

Az elhibázott „nemzetegyesítési” koncepció káros következményekkel is jár.

2013. december 03. 08:32
Lendvai L. Ferenc
Galamus

Ebből megérthetjük, miért téveszme a Magyarországon általánosan elterjedt nézet, miszerint mindenki automatikusan a magyar nemzet tagja, aki magyarul beszél. Magyarország a XIX. században még a francia modellt próbálta követni a többnyelvűen »egységes magyar politikai nemzet« koncepciójával, ehhez azonban sajnos nem sikerült megnyerni megfelelő intézkedésekkel az ország nemzetiségeit. Ez volt az igazi nemzeti tragédia, amelynek Trianon már csak a tragikusan elkerülhetetlen következménye lett. Az ország régi integritása akkor sem maradhatott volna fönn, ha a Központi Hatalmak megnyerik az első világháborút: akkor Ferenc Ferdinánd régi koncepciói valósultak volna meg a német Mitteleuropa keretében. És mivel a közös nyelv önmagában nem elégséges, hanem a nemzet létezéséhez egy tényleges közösségi lét, egy tényleges együttélés is szükséges, reménytelen ábrándkergetés a Trianonban elszakított magyar etnikumok »nemzetegyesítése«. Hagyján, hogy a különféle területeken mára sokszor másként alakultak a tradíciók, sőt még a nyelvhasználat is divergál, az igazi probléma az, hogy hiányzik a közös érdek. Ami Magyarországon történik, legyen bár jó vagy rossz, nem befolyásolja a más államokban élő magyarok életét. Akkor sem, ha a magyar állampolgársággal járó szavazati joguk van, amire egyébként kérdés, hogy ők maguk mennyire tartottak igényt, s mennyire a magyar nacionalista pártok tukmálták rájuk, sajátos szavazatvásárlásként. Bizonyos becslések szerint a kárpátaljai magyarok fele, a vajdasági magyarok harmada, az erdélyi magyarok negyede igényelte a kettős állampolgárságot. Nos, Ukrajna nagyon távol áll az Európai Uniótól, Szerbia már közelebb, Románia pedig benne van ugyan, de nem tagja a schengeni övezetnek, s végül Szlovákiából, amely az övezetnek is tagja, igen kevés az igénylő. (Ebben nyilván szerepe van ugyan az ottani tiltó törvénynek, de hát hasonló törvény Ukrajnában is van!) Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az igénylők közt kevés az idős ember és több a fiatal, nyugodtan levonhatjuk a következtetést: itt nem annyira a magyar haza és a »nemzetegyesítés« iránti nosztalgia, mint inkább a migrációs hajlandóság játssza a főszerepet.

Ráadásul az elhibázott »nemzetegyesítési« koncepció káros következményekkel is jár. Már annak idején az ún. »magyarigazolványok« bevezetése tönkretette azt az erdélyi román-magyar közös kezdeményezést, amely Erdély autonómiáját célozta. A kettős állampolgárság rendszere nyilván még inkább elkülöníti egymástól az Erdélyben együttélő románokat és magyarokat. S végül a területi autonómia követelése a kettős állampolgársággal párosulva nyilvánvalóan elfogadhatatlan a román állam számára, s akkor is az lenne, ha föladná az »egységes nemzetállam« úgyszintén téves koncepcióját. Kitűnő elemzést írt erről a neves osztrák társadalomfilozófus Rainer Bauböck (egyik vezetője a firenzei székhelyű European University Institute-nak, amely posztgraduális és posztdoktori tanulmányokra alakult, s amelyben ma már 20 tagország működik közre, így Kelet-Európából Lengyelország, Lettország, Észtország).

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. december 03. 16:59
"Ami Magyarországon történik, legyen bár jó vagy rossz, nem befolyásolja a más államokban élő magyarok életét." Mekkora baromság! Az elszakított részeken élni kénytelen magyarság megmaradása nagymértékben függ attól érez-e maga mögött egy összetartó, őt felvállaló, vele szolidáris anyaországot. A megmaradás egyik legfontosabb bástyája az anyanyelven való tanulás. Ennek vonzóvá tétele is nagyban függ az anyaország hozásállásától (kiváló példa erre a német politika). Nem mindegy, hogy egy elszegényedett, önmagával meghasonlott vagy egy gazdaságilag erősödő, nemzetben gondolkodó ország az a bizonyos anyaország. Édes-e vagy mostoha... "A kettős állampolgárság rendszere nyilván még inkább elkülöníti egymástól az Erdélyben együttélő románokat és magyarokat." Nem ártana kicsit tájékozódni, persze tudom, hogy bizonyos szerzőknél a tények nem játszanak. Jelenleg ugyanis nemhogy megosztást szülne, hanem éppen ellenkezőleg. Lázasan kutatnak magyar vagy magyar állampolgársággal rendelkező felmenők után az erdélyi románok is. Praktikus okokból teszik, megkönnyíti a munkavállalást Európában,de ezzel magyar érdekeket szolgálnak.Ugyanis a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyiek száma bizonyíték arra, hogy egy nem elhanyagolható számú magyar kisebbség él Romániában.
Moses Hess
2013. december 03. 16:49
A diaszpórabeli zsidóknak súlyosan torzult az értékrendje. Önkritikátlanok, frusztráltak és arrogánsak. Lendvai személye és cikke erre a legtökéletesebb példa!
GV0917
2013. december 03. 12:06
Lendvai úr! Nem kell csúsztatni!A Kárpát medence lakosságát a honfoglalás és az utána következő évszázadok nagyon megkeverték.De még Mátyás idején is élt az itt lakó népekben a "hungarus" tudat, anyanyelvétől függetlenül. A "nemzet" mai fogalma nem érvényes azokra az időkre. Mindez a "felvilágosodás" korában kezdett kialakulni. Mert ugye a nemzetállam eszméje egy bizonyos Chauvine szenátor elméjében pattant ki! Avagy hazánkban az igazi begyepesedett( ma ultrakonzervatív néven említik a hasonlókat) vidéki magyar nemesség is ellenállt II József császár (szándékosa nem írok királyt)birodalmi eszméjének. Két dolgot panaszoltak fel, először az adót, aztán a saját törvényhozási nyelvünket:A LATINT elvette a bestye nímet! Ezzel kezdődött az európai etnikumok "eszmélése"! Csak a testőr írókat kell említenem! A jozefinista irányítás alatt a Mo.-on élő nemzetiségek között is megjelentek a "honoráciorok".Ma ez kizárólag egyfajta kasztot jelent-( madarasok és utódaik) Summa summárum, az egyháznak hathatós befolyása volt alakosságra és így teret nyert a pravoszláv identitás. Nem ragozom-szláv szó a szószéken! Szóval ne értékelje már Lendvai úr Trianont és okait!Idő hiányában ennyi...
Vhailor
2013. december 03. 12:05
A probléma az ilyen Lendvai-Leimdörferekkel az, hogy ahelyett, hogy legalább egyszer az életben felvállalnák zsidó nemzetiségüket, úgy tesznek, mintha magyarok lennének és "belső kritikát" gyakorolnának. A határon túliak és az anyaország kapcsolata magyar belügy, más nemzetiségűek ne pofázzanak nekünk bele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!