Majdnem száz év dohány

2013. december 03. 18:04

Ez a kis trafik kilencven éve mindig nyitva volt! Tudja, mi az, hogy kilencven év? És most bezárok, kedves uram. Nézze csak, mindjárt öt óra lesz, és nem nyitok ki többet.

2013. december 03. 18:04
Kácsor Zsolt
NOL

Aztán kivirul az arca, mert vevő érkezik: harmincas férfi két kisgyerekkel.

– Valami édességet szeretnénk –mondja az úr, én meg szurkolok magamban neki. Legyen ő az! Legyen ő az utolsó vevő november 29-én, pénteken, nem sokkal öt óra előtt! Vegyen két csokit ennek a két kisgyereknek. Ez milyen szép volna, milyen szép! De Meszlényiné nemet int: csak egy csokija maradt, mert ő mindjárt bezár, a bódé életének vége, heteken belül e régi dohánytrafikot már bontják.

– Kilencven év! Tudja, hogy mi az? – kérdezi Meszlényiné, mire a fejemet rázom, dehogy tudom. Irodalmilag persze más, úgy könnyű az időt felosztani. Kilencven éve Móricz Zsigmond még nem írta meg a Rokonokat és az Erdély-trilógiát, József Attila nem sejtette, hogy egyszer megírja majd az Eszméletet és az Ódát, az a fa pedig talán ki sem sarjadt, amelynek rostjaiból legyártották Radnóti Miklós bori noteszének lapjait. Ez kilencven irodalmi év.

–Nem tudom, miért történt ez velem. Lehet, hogy a pavilon kilencven évig nem volt jó helyen? – tűnődik Meszlényiné, s hirtelen eszembe jut, hogy a világmindenségben van egy bolygó, amelyik kilencven év alatt kerüli meg a napját. Mármint ha ez vigasztaló. De nem szólok, mindjárt öt óra van, s ideje menni. Ideje mára magára hagynunk Meszlényinét – hadd legyen hát egyedül abban az utolsó pillanatban.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2013. december 04. 06:49
:))) A Csepeli szerszámgépgyárért, és a pár ezer dolgozójáért nem volt ekkora siránkozás, amikor bezárták, és elhordták a MÉH telepre a gyár berendezéseit, jó lett volna olvasni ilyen cikkeket, az évtizedes munkakultúra, és termelési tapasztalat fölszámolásáról.. Nem egy tábla csoki volt az utolsó vevőé, hanem egy teherautó fémhulladék...
nyugalmazott tanár
2013. december 04. 06:33
A trafikos 20 évesen nyitotta meg a trafikját 1923-ban, és most, 90 év után, 110 éves korában kénytelen bezárni. Ennyi nehéz év után ideje is nyugdíjba mennie. Ugye mekkora csúsztatások? Micsoda trükkös szánalomkeltés? Ez az egész trafikműbalhé ilyenekből áll. Erre mondják Pesten, hogy "ügyes..."
várúr
2013. december 03. 21:33
Nol ide, vagy oda, kár a 90 éves trafikért. Szívből sajnálom a tulajdonosát.
6qwasyx
2013. december 03. 21:04
a jó kurva anyátokat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!