A Dobozba zárt kis magyar valóság

2013. december 03. 10:50

Konzervatívnak lenni nem jelenti szükségszerűen a múlt felértékelését a jelennel szemben: jobbágyság, rabszolgaság és numerus clausus is léteztek valamikor, mégsem sírjuk vissza őket.

2013. december 03. 10:50
Hermann Veronika
Dívány

„Az ügyben szintén a Facebookon megszólaló Deutsch Tamás még tovább ment: ő már nem is Teczárt, hanem az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, és úgy általában a bölcsészeket, az egyetemek gender tanszékeit hibáztatja azért, hogy ez a szokás – amelyet ő is a kézcsókhoz hasonlít – esetleg veszélybe kerül. Ezzel több ezer olyan tudósnak, kutatónak, egyetemi oktatónak is bevisz egy gyomrost, akik a társadalomról és a kultúráról való beszédet választották hivatásul, és nála talán jobban képben vannak a területükön. Vannak helyek, ahol ezt értékelni szokás, hiszen a GDP lapátolása és évi három ünnep még nem tesz egy országot sem társadalommá, sem közösséggé. A »léggömbhámozó, középsúlyos fundamentalista elméletek« mögött óriási munka és elhivatottság van. Olyan embereké, akik hisznek abban, hogy a világot tudományos teljesítménnyel és társadalmi aktivitással jobb hellyé lehet tenni. Ráadásul a képviselő szerint az EBH a nők diszkrimálását ismerte el, pedig éppen ellenkezőleg: a határozat szerint az eljárás a férfiakat különbözteti meg hátrányosan, hiszen nekik kell fizetni.


Egyébként pedig miért is várnánk el, hogy ők fizessenek? Nagyon sok férfi számára nyomasztó, hogy mindenki tőlük követeli az anyagi biztonságot. Miért ne lehetne ezen változtatni? Konzervatívnak lenni nem jelenti szükségszerűen a múlt felértékelését a jelennel szemben: jobbágyság, rabszolgaság és numerus clausus is léteztek valamikor, mégsem sírjuk vissza őket. Egy rendszer nem biztos, hogy jól működik csak azért, mert régi és elfogadott.

A Doboz-ügy talán legfontosabb belátása (lehetne), hogy a társadalom és a hozzáállás változik, Magyarországon is. Első látásra valóban apróságnak tűnik egy budapesti szórakozóhely belépőjének ára, miközben a nők sokkal fontosabb területeken szenvednek a létező nemi diszkiminációtól. A vitából és a megnyilvánulásokból azonban kiderült, hogy egy ilyen apró jelentőségű ügy is súlyos problémák fontos szempontjait hívja elő. A lovagias közéleti szereplők talán kezdjék azzal, hogy elképzelik: mi lenne, ha a »nő« kifejezést hasonló ügyekben kicserélnénk férfira. Vagy szőke hajúra. Vagy barna szeműre. Ugye?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
arokkantisember
2013. december 03. 15:12
Bizony, vannak itt dobozok rendesen dögivel....mutatok is egyet: http://arokkantisember.blog.hu/2013/11/28/dobozba_zart_vilag
Ultima Ratio
2013. december 03. 13:52
Ez a nő nem veszi észre, hogy a férfiakat nem zavarja, ha ilyen módon "diszkriminálják" őket? Most komolyan, mi nem egyértelmű nekik ezen?
Autofocus
2013. december 03. 11:26
Először is sokat elárul kicsi jogvédő toleráns szívecskéim rólatok hogy ehhez a publicisztikához kizárólag itt a Mandin lehet hozzászólni. Ezen gondolkozzatok el egy egy percet. Másrészt, bár erős késztetésem van az összes szociál-pszicho-esztétika-kommunikáció bullshit tanszékek értelmét egyetlen bővített jelzős szerkezettel definiálnom, ezt mégsem teszem meg, és vagyok annyira empatikus hogy feltételezzem, még a "társadalmi nemek" kutatási területen is lehetnek olyan jó szándékú társadalomtudósok akik teljesen jóhiszeműen ezt a területet választották tudományos érdeklődésük fókuszába. De az ellen teljesen jogosan emeli fel a szavát a maga keresetlen módján akár a twitterhuszár politikus, akár a hétköznapi polgár, hogy ilyen írósaztalfiókból kirángatott holdkóros ideológiák alapján általánosan elfogadott konszenzusos társadalmi kérdésekben kioktassák tenyérbemászó stílusban és öntelt arroganciával.
shenpen
2013. december 03. 11:22
Ott van a tévedés, hogy a világ nem attól lesz jobb hely, hogy "egyenlőbb" lesz. Az csak egy balos ideológia - és bizony az a sok "tudós" (szociológus) az bizony ideológiavezérelt. Régóta tudjuk, hogy a szociológia beleesett az egalitariánus ideológikusság csapdájába, olyannyira, hogy már viccek is születnek róla: http://xkcd.com/451/ Értsd: már vicc számba megy, hogy a szociológus soha nem rangsorolja az embereket. Mer' egyenlőségnek lennie kell, punkt. Hát itt az ideológia, kérem. Ettől a világ nem lesz jobb. A világ az emberi egyenlőségtől csak közömbösebb, hidegebb, elidegenedettebb, érdekeltelebb, puhább, kihívástalanabb és unalmasabb lesz. A világot úgy lehetne jobb hellyé tenni, ha a személytelen egyenlőtlenségeket személyes egyenlőtlenségekké, személyes függőségi viszonyokká, személyes alá-fölé rendeltséggé sikerülne változtatni, mert a személyes viszonylatok kötik össze a társadalmat, és a személyes viszonylatok természetes és normális módon alá-fölé rendeltségi viszonyot, például a mentor és tanítvány viszonya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!