A kínai „csoda” – egy kicsit másképp

2013. december 02. 18:06

Az tény, hogy az elmúlt évtizedekben a nagymértékű és tartós gazdasági növekedés Kínában az ateista világkép és kommunista ideológia mellett valósult meg.

2013. december 02. 18:06
Bethlendi András
Pénzügyi Szemle Online blog

„Az tény, hogy az elmúlt évtizedekben a nagymértékű és tartós gazdasági növekedés Kínában az ateista világkép és kommunista ideológia mellett valósult meg. Bár a gyors gazdasági növekedéssel jelentős társadalmi feszültségek (»diszharmonikus elemek«) alakultak ki: a vidéki-városi egyenlőtlenségek, regionális különbségek, a környezet pusztulása, a korrupció és az egyéb elemek, amelyek társadalmi kirekesztést, a szociális nélkülözést, és a társadalmi dezintegrációt okoznak. A »vad« kapitalista fejlődéssel és a kommunista ideológia gyengülésével párhuzamosan feltételezhetően a morális és az erkölcsi űr keletkezett.


A piacgazdaság fejlődése nem csak magasabb életszínvonalat teremt, hanem a jelenlegi gazdasági-társadalmi berendezkedés paradigmaváltásához is vezethet. A monista politikai hatalom hegemóniája szükségképpen gyengülni fog amennyiben létrejön egy magántulajdonnal rendelkező, gazdaságilag függetlenedő középosztály. Ez óhatatlanul a civil társadalom erősödésével és az államhatalom korlátozásával fog járni. A létrejövő civil szférában az egyházak fontos szervező szerepet játszhatnak.

Különösen tanulságos ebből a szempontból, hogy az utóbbi két évtizedben Kínában a kereszténység erősödésének jelei mutatkoznak. Már nem csak az elmaradottabb vidéki régiókban, hanem a legfejlettebb tengerparti, nagyvárosi területeken is terjed a kereszténység. A hivatalos kínai statisztikák szerint, jelenleg mintegy 25 millió keresztény hívő van Kínában (ebből, mintegy 6 millió katolikus, a többi protestáns). Ugyanakkor az állam által hivatalosnak elismert egyházak (ezek közül a legnagyobb szervezet a protestáns egyházaknak az ún. Hármas Önrendelkezés Hazafias Mozgalma) mellett nagy számban működnek ún. házi gyülekezetek (nem regisztrált egyházak). Ez utóbbiak önmagukat tartják autentikus keresztény közösségnek, bírálva a hatalomhoz kötődőnek tekintett Hármas Önrendelkezés Hazafias Mozgalmába tartozó egyházakat.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valandil
2013. december 03. 08:03
A pártemberektől és a hivatalnokoktól elvárják a konfuciánus szemléletet. Tehát hivatalosan ateizmus van a népi Kínában, valójában pár évtized után visszatértek a megszokott útra...
ballada
2013. december 03. 06:20
Kína se fenékig tefől ,nagyon sok emberi áldozata van a kommunizmusnak,Mao idejében több millió egyetemistát vidékre le küldtek ,beléjük verték alakítsák át a vidéket dolgozzanak és ezek kegyetlenkedtek a szegény vidéki emberekkel,örömmel mentek vidékre majd rá ébredtek hogy Maoék a tanult réteget leépítették.Majd 20 év eltelt ez a tanult réteg soha nem került vissza az értelmiség közé,szegény munkásként tengették az életüket falvakban tanyákon viskókban.Látható képeken nagy városokban óriási fejlődés építkezés ,de ennek nagy ára van,sok kisember áldozatos munkájának eredménye ,Kinaiak a tőkét nem engedték ki az országból ,leépített generáció munkájának gyümölcsét Kína vissza osztotta az újonnan felnő generáció között .Nem mutogatják hány millió ember él még mindig nyomorban ,kirakatba nem rakják ki .
nyugalmazott tanár
2013. december 03. 05:48
"a kommunista ideológia gyengülésével párhuzamosan feltételezhetően a morális és az erkölcsi űr keletkezett." Mert a kommunista ideológia kártékony hatásai hova lettek? Ha valaminek, akkor éppen ennek lett a következménye az erkölcsi romlás, és a folyamat tart 60 éve. Most tetőzik.
Akitlosz
2013. december 02. 21:36
No és mi az összefüggés a világkép és a gazdasági fejlődés között? Szerintem semmi. Ha Kína "szabad" meg "demokratikus" ország lenne, mint amilyen például szegény Magyarország, akkor nem tudna ennyire fejlődni. Erősebb lenne a jüan, kevésbé akarnának a cégek Kínában termelni, inkább csak eladni akarnának, mint nálunk. Ráadásul akkor az ottani politikusok is agyba főbe gyártanák a költségvetési hiányokat és az államadósság hegyeket, mint nálunk, míg ma nagyon okosan inkább gyűjtik a pénzt, s így Kína nem messze lehetőségei felett él, mint mi és a többi "fejlett nyugati ország", hanem lehetőségei alatt, így van komoly tartalékja, ha például megint válság lenne, míg például Magyarország rögtön (azaz fél éven belül) padlót fog egy válságtól, ahogyan azt 2008-ban már láttuk is. Középosztály pedig nem igazán alakul ki. Magyarországon sem alakult ki ilyen, pedig itt magasabb az életszínvonal, mint Kínában. Független középosztály pedig aztán főleg nem. Középosztály a vezetők és néhány mérnök jól fizetett rétege. Azaz alkalmazottak többségükben. S esetleg pár jól menő kisvállalkozó. Annyira azért Kínában sem gyenge a kommunizmus, hogy ne éppen ezt a réteget akarja adóztatni a legjobban, ahogyan azt Magyarországon is tették és tennék a jövőben is a vörösök. Szóval nagyobb odább, már ha egyáltalán lesz olyan valamikor is Kínában az anyagilag független, politikailag öntudatos, erős középosztály. Nem kell messzire menni, ilyen Magyarországon sem alakult ki 23 év alatt sem, pedig itt kevésbé rossz az élet, mint Kínában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!