Kolozsvár, Európa, kultúra

2013. december 28. 15:41

Egy toleráns európai kulturális főváros toleranciájába és kulturáltságába simán belefér, hogy a város elöljárói nyilvánosan gyalázzák egy nemzeti közösség tagjait.

2013. december 28. 15:41
Balog Levente
Krónika

„Ezt nem én találtam ki, hanem az Európa Kulturális Fővárosa címre hajtó Kolozsvár önkormányzata, amely kötelességének érezte, hogy a havasalföldi Mihály vajda Erdélyben dúló seregének egyik alvezére, a szerb származású Baba Novak zsoldosvezér szobrának talapzatán országgal-világgal tudassa, miszerint azt »a magyarok« végezték ki iszonyú kínok közepette. (Ami – a fosztogatások mellett - mai kifejezéssel élve árulás miatt történt, ugyanis a törökök kezére akarta játszani Lugost és Karánsebest, ami miatt az erdélyi országgyűlés rövid úton máglyán megsüttette, majd holttestét karóba húzatta).

Kétes mentség az önkormányzat számára, hogy »csak« helyreállította a korábbi állapotot, a felirat ugyanis 1998 óta ott van, azt a város korábbi feketeöves magyargyűlölő polgármestere, Gheorghe Funar helyeztette el, tovább mélyítendő az amúgy is testvéri magyar-román viszonyt. Néhány hónappal ezelőtt azonban ismeretlenek leszedték a felirat magyarokat inkrimináló részét. A mostani illetékesek most igazi európai városhoz méltó igyekezettel gondoskodtak arról, hogy továbbra is mindenki értesülhessen róla: a magyarok a középkorban román nemzeti hősöket gyilkolásztak, még ha nem is tudtak róla, hogy román, vagy nemzeti, arról meg pláne nem, hogy hős.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. december 28. 19:18
A diszlájkolókat szoptassa meg a román dákós toportyán!
Magyarok Pásztora
2013. december 28. 16:51
Ilyen az oláh europér kultúra.
packó_
2013. december 28. 16:47
rom és mánia
Akitlosz
2013. december 28. 16:11
A szerző is az erdélyi országgyűlésre fogja, pedig nekik maguktól aligha jutott volna az eszükbe ilyesmi. A másik ellenség a habsburgok mesterkedése van a dologban. Baba Novakot Giorgio Basta olasz gróf habsburg tábornok ítéltette el a magyar hatóságokkal. A habsburgokat "elárulnia" egy szerbnek, egy románnak, egy magyarnak minden, csak nem bűn.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!