Kritika a Lajtán innen

2013. november 30. 11:42

Arról nem szabad megfeledkezni, hogy a válságkezelés kudarca az EU-elleneseket erősíti. És nem ez a cél, hanem az EU gazdaságának a beindítása.

2013. november 30. 11:42
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

Túl azon, hogy a magyar jegybankelnök szerint az unió elhibázott gazdaságpolitikát folytat; nézzük, mit is javasol Matolcsy. Lényegében azt, hogy új, a magyar jegybankihoz hasonló, inflációs célt követő fiskális politikára van szüksége az uniónak. Ezért azt javasolják innét, Budapestről, hogy »egy keynesi fordulat keretében« az unió tűzzön ki célul huszonöt százalékos beruházási rátát, és ehhez térjenek át egy kettő–négy százalékos inflációs sávot kitűző célkövető rendszerre. Új beruházások nélkül tényleg nem megy, de egyedül sem. Utóbbira legutóbb Csaba László akadémikus intett…

Mellesleg – most ismét uniós politikára váltunk – ha a tagállamok polgárai úgy érzik, az Európai Unió kudarcot vallott a gazdasági válság kezelésében, ez csökkentené hitelességét és javítaná az euroszkeptikus pártok pozícióját a jövőre esedékes európai parlamenti választásokon.

Hogy milyen válságról van is szó, arra nagyjából két megközelítés adható. Az egyik szerint a társadalmi-gazdasági modell válságáról, a másik szerint a költségvetési politika, ezen belül az uniós költségvetési politika és az általa részben meghatározott nemzeti költségvetési politikák kríziséről. Mindenesetre az okok közé lehet sorolni egyebek között a gyenge innovatív erőt, a munkaerőpiac merevségét, az alacsony foglalkoztatást és a gyenge versenyt. Másrészt az új európai uniós szabályrendszerrel kapcsolatban is kétféle megközelítés artikulálódik. Egyfelől az uniós szabályok kényszerzubbonyt jelentenek, amely a nemzeti kormányok mozgásterét minden – fiskális, környezetvédelmi, adózási – területen szűkíti. Másfelől az unió teret ad annak a sokszínűségnek, ami az európai történelem lényege, s ami Európa versenyelőnye Amerikával, Kínával vagy bármely más integrált gazdasági térséggel szemben. A kiút persze a fenntartható növekedés, amely nem ütközik bele sem társadalmi, sem pénzügyi, sem egyéb korlátokba.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. november 30. 14:05
Mondjuk a 28 EU-s országból 18 ban gazdasági növekedés van,közöttük 10 ben sokkal nagyobb,mint a miénkben.Hol volna itt a válságkezelés kudarca Matolcsikám?Külföldön sajna még nem érvényes a 2/3 os fidesz többség,és a magyar 1 is csak korlátozottan fogható.Ott még nem tudják hogy micsoda páratlan gazdasági sikerek vannak itt. Bájos amúgy,hogy tii osztjátok az észt az őskapitalistáknak.Elképzelem mekkorákat kuncoghatnak rajtatok.
balint60
2013. november 30. 13:45
1.) Matolcsy pojácaságát leginkább sajét szavai leplezik le. Hiába javasolja a 25%-os beruházási ráta úniós célkitűzést az az ember, aki ötletrohamaival a kilencvenes évek elejének szintjére (14%) züllesztette le a hazai beruházási rátát. Ugyan ki vesz komolyan egy ilyen embert? 2.) Az EU (gazdasági) kudarca: tessenek csak visszagondolni a 2008/09 esztendőkre. Arról szólt a diskurzus, mikor dől be Görögország vagy megússzak az Euró-zóna elhagyásával. Mikor követi őket Írország, Portugália és Spanyolország. Mikor omlik össze az Euro vagy maga az EU. Ki beszél komolyan már erről? Ezernyi gonddal-bajjal-küszködéssel, de az EU túljutott ezeken a kérdéseken még akkor is, ha bőven van még teendő hátra. Ám a teendőket -OV-Matolcsy furcsa páron kívül-senki sem várja a keleti szelektől, meg a gazdasági növekedést megfojtó unrtodox ötletektől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!