Átállás

2013. november 28. 07:25

Aki még most, hét hónapnyi türelmi idő után sem jutott tovább annál, mint hogy lehetetlen a pénztárgépek cseréje, az adócsalás mellett teszi le a voksát.

2013. november 28. 07:25
Nánási Tamás
MNO

„Nem lehet csodálkozni tehát azon, hogy darázsfészekbe nyúlt a kormány az újfajta pénztárgépek bevezetésének meghirdetésekor. Megjelentek azok a készülékek, amelyeknek a memóriája már nem manipulálható, és könyörtelenül elküldenek minden adatot, amelyik beléjük kerül. Nincs tovább. A kicsi és nagy kapuk lassan bezárulnak, és ez hallatlan izgalmat vált ki az érintettekből. Legutóbb már egyenesen arról hallottunk, hogy az újévi ünneplés után – amikor már véglegesen életbe lép a pénztárgépek cseréjére vonatkozó határidő – hiába bolyongunk majd lakóhelyünk környékén, nem találunk egyetlen olyan üzletet sem, amelyik nyitva tartja a kapuit. Az adóhatóság ugyanis könyörtelenül bezárja januártól mindet, mi pedig még a napi betevő falathoz sem jutunk hozzá, olyannyira súlyos lesz az országban az ellátási zavar.

Ez a kereskedelmi lobbi által néhány hete vizionált összeomlás persze időközben szelídült, nem kis részben annak köszönhetően, hogy a nemzetgazdasági tárca lépésről lépésre igyekszik orvosolni azokat a kritikákat, amelyek valós alapokon álltak. Érezhetően javult például a kasszák beszerzésének lehetősége, amit egy, az adó- és vámhatóság honlapjáról is elérhető állami internetes felület is segít. Megoldódni látszik annak a több ezer vállalkozónak az ügye is, akik az egyik forgalmazónál csapdába kerültek. Ez a cég ugyanis – a szakminisztérium tájékoztatása szerint – már azelőtt elkezdte készülékei árusítását, mielőtt arra végleges engedélyt kapott volna, ezért manipulálható gépek árasztották el a piacot. A kormány emellett számos intézkedést tett az átállás gyorsítása érdekében. Legutóbb pedig arról döntött, hogy hatósági áras lesz a készülékekből származó adatok küldéséhez köthető online szolgáltatás díja, ami a gépbeszerzéshez járó támogatás mellett szintén segíti az érintett kisvállalkozókat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Helló Leó!
2013. november 28. 12:08
"Megoldódni látszik annak a több ezer vállalkozónak az ügye is, akik az egyik forgalmazónál csapdába kerültek. Ez a cég ugyanis – a szakminisztérium tájékoztatása szerint – már azelőtt elkezdte készülékei árusítását, mielőtt arra végleges engedélyt kapott volna, ezért manipulálható gépek árasztották el a piacot." A bácsi párhuzamos valóságban él? Ez nem így volt! Megjelent a NAV honlapon egy lista (táblázat) arról, mely pénztárgépeket lehet megrendelni. Néhány hét múlva kiegészült a táblázat egy új oszloppal: mely pénztárgépek kaptak engedélyt. Csókolom, akik a két időpont között rendeltek abból a gépből, aminek visszavonták az engedélyét, azok csak néztek ki a fejükből...
Karcolt
2013. november 28. 11:14
Leírom, kinek mi volt a feladata ebben a projektben: A kereskedőknek: - megrendelni a megfelelő pénztárgépet - fizetni érte - időt biztosítani a pénztárgép bekötésére Az állami szerveknek: - projektet menedzselni, meghatározni a mérföldköveket, mikor minek kellene elkészülni. Reális időkkel. - előírni a szabványokat pénztárgépekre, milyen módon kapcsolódhatnak, milyen protokollon, a mobilszolgáltatóknak ehhez mit kell fejleszteniük, stb. - engedélyezni a használható pénztárgépek körét; - kiépíteni a NAV-nál a fogadó infrastruktúrát; Az állami szereplők az első három pontot elbaszták (az még mindig nem biztos) és a NAV infrastruktúrája sem volt kész például a korábbi szeptemberi határidőre. A kereskedők a saját kis részüket az állami elkúrás miatt nem tudták végrehajtani. Ha dec. 31-re teljes lefedettséget akar valaki, akkor kb. július 1-re késznek kell lennie a fogadó és átviteli infrastruktúrának, teljesen biztosnak kell lennie, mely pénztárgépek használhatóak. Ez egy kivitelezhető terv. (Tudtommal az sem biztos még, hogy a mobilhálózatok hirtelen nem hasalnak meg a megnövekedett adatforgalomtól.) Erre jön a fideszes kommunikáció és ez a féreg, hogy megmagyarázza, hogy az adócsaló kiskereskedők miatt megy ilyen nyögvenyelősen ez a projekt. Az a helyzet, hogy ilyen projekteknél hihetetlenül utálom, amikor a saját elkúrását másra - beszállítóra, másik beszállítóra, ügyfélre - próbálja bárki kenni. Aljas patkányság. Úgyhogy Nánási elmegy a büdös kurva anyjába.
bigyomail
2013. november 28. 10:57
Végül is igaza van a cikkírónak. Az a hülye, aki hisz a kormánynak és a kormányzati szerveknek és oylan gépből rendel, amit egyrészt engedélyeztek másrészt a minisztérium ajánlott és aminek pénzzel támogatta a gyártását.
pedroamigo
2013. november 28. 10:29
"Ezért aki még most, hét hónapnyi türelmi idő után sem jutott tovább annál, mint hogy lehetetlen a pénztárgépek cseréje, az adócsalás mellett teszi le a voksát." Inkáb te nem jutottál ennél tovább Tomi cica, a decemberi határidővel van bibi, nem magával a cserével. A cserét leszarják, a költségeit már nem. A nagyok nem így csalnak ahogy a kicsik sem. Utóbbiak egyszerűen nem ütik be a tételeket. ld. NAV-os fogás: nem adtak számlát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!