A magyar „éceszgéber”

2013. november 30. 16:27

Ez az ember megbolondult. Okosabb mondás nem jutott eszembe, amikor Matolcsy György jegybankelnök legfrissebb szózatát olvastam.

2013. november 30. 16:27
Aczél Endre
Galamus

Ez a vicces ember ugyanakkor megüzente Brüsszelnek, hogy szerinte mi a teendő akkor, amikor munkahelyteremtő beruházásokra éhes az egész kontinens. Valóban arra. »Célozzanak meg egy 25 százalékos beruházási rátát«. (Talán vízipisztollyal?) Mondja ő, aki nemrég volt nemzetgazdasági miniszterként elbüszkélkedhet azzal, hogy a magyar beruházási ráta ( a GDP-hez mért arány) történelmi mélyponton van, 16 százalék körül áll, alacsonyabban mint az uniós átlag, és még csak össze se mérhetően a jóval 20 százalék fölötti »visegrádiak« arányszámával. Magyarán: nincs felzárkózás, satnya vagy épp semmi a növekedési potenciál. Matolcsy még véletlenül sem teszi fel a kérdést, hogy ha nincs növekedés (valamennyi van, de az annyi mint hangya f..án a pörsenés) akkor miből lesz nálunk beruházás, bár tudjuk miből: abból, amit a »hibás gazdaságpolitikát« folytató unió ad. Más forrás nincs.

Az azonban tagadhatatlan, hogy jegybankelnökünknek jó ötletei is vannak: vásároljon az EKB »az államok« (uniós tagországok) által kibocsátott, beruházási célú kötvényeket. Bingó! Tudniillik némi vonakodás után az EKB vásárolni kezdett ilyen, de egyáltalán nem »felpántlikázott« – azaz munkahelyteremtést szolgáló – állampapírokat (spanyolokat, olaszokat), de csak és kizárólag eurós országoktól. Nekünk meg nincs eurónk. Mi szépen eladjuk a kötvényeinket a pénzpiacon, igen komoly, csak a görög és portugál hozamoknál alacsonyabb, azaz kirívóan magas kamatok mellett, amelyek adósságnövelő hatásáról ugyancsak nem kell köteteket írni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2013. december 01. 14:50
A kisebbségi érzés és szolgalelkűség netovábbja! Ha a NAGY EU, ahol mindenki okos mondja, akkor az úgy van, magyar ember ennek még a közelébe sem ér, tehát nincs joga kritizálni. Megáll az eszem, hogy 2013-ban még itt tartanak valakik. Mondjuk ők ebből éltek világ életben (jól), hogy kiszolgálták a nagy testvért. Azt meg ugye nem illik bírálni.
Axxtro
2013. december 01. 14:36
Az ostoba, rosszindulatú értetlenség határtalan, és gyógyíthatatlannak tűnik a balliberális oldalon.
szesztestver
2013. december 01. 14:19
Acsadykam,a helyedben a Gyurta Danit cikizo cikked utan /Olimpia/ tollat se mernek a kezembe venni.
catalina9
2013. december 01. 12:37
Hű de hónaljszagú cikk!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!