Baja után

2013. október 16. 10:40

A megfélemlítés és az átlátszó manipuláció azt az üzenetet hordozza, hogy az állampolgárok csupán befolyásolandó eszközök, akiknek egyetlen funkciója, hogy egy színjáték keretei között részvételükkel legitimálják a hatalmat.

2013. október 16. 10:40
Sik Domonkos
Szuverén

Amellett, hogy ennek az eltárgyiasításnak messzemenő következményei vannak a hétköznapi életre, amennyiben a személyközi viszonyok moralitását megalapozó ön- és másik iránti tiszteletet aláássa, egyúttal ellehetetlenítik magának a legitim uralomnak az újratermelését is.

Attól kezdve ugyanis, hogy normalitássá válik a csalás, a megfélemlítés és a manipuláció a választási küzdelemben, maga az a lehetőség vész el, hogy a választásokra a legitim kormányzó erők kiválasztásának eszközeként tekintsünk. Ettől fogva a mindenkori vesztes folyamatosan azzal érvelhet, hogy a választások eredménye illegitim, és a legitimitást megteremteni képes konszenzuális eszköz hiányában ennek a vádnak sem cáfolatára, sem megerősítésére nem marad lehetőség. (...)

Alighanem a fenti probléma a jelenlegi ellenzéki pártok számára az egyik legnagyobb kihívás a közelgő választások előtt. Amennyiben ugyanis beállnak a kormánypártok által keretezett harcba, azzal nem csupán hozzájárulnak a demokrácia lebontásához, de egyúttal csekély esélyük is marad a győzelemre. Hiszen az erőn és az eldologiasítás logikáján alapuló kampány végső soron az erőforrások különbségétől függően lehet sikeres. Ebben a versenyben pedig a Fidesz aligha verhető.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horst_Taplert
2013. október 20. 16:45
Hülye úr! Nézd meg felettem a videot, és fogd be a pofádat.
Soma
2013. október 20. 15:05
Ezek a barmok azt gondolják, bárki is elfelejtette, mit műveltek minden választás alkalmával? Ordibálnak, mint a veszett róka, amelyiknek a háza ég! Tritykósok.
micream
2013. október 18. 15:59
Gyurcsány Ferencnek egymilliót fizet a Magyar Nemzet A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a Magyar Nemzet című napilap és annak online kiadása a plágiumváddal megsértette Gyurcsány Ferenc személyiségi jogait. A bíróság eltiltotta a Fidesz-közeli orgánumot a további jogsértéstől, egyúttal a Demokratikus Koalíció elnökének egymillió forint kártérítést ítélt meg. 2013. okt. 16. 11:04
szalámis hegedű
2013. október 18. 15:56
A gladiátorok eredendően halálra ítélt rabszolgák voltak. Hát legyen a haláluk népszórakoztató. Helóták vagyunk mind.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!