Ez a haverok kapitalizmusa

2013. október 17. 17:37

Az állam ma Magyarországon túl kiterjedt: mindenről a politika dönt, arról is, amiről nem kellene. Interjú.

2013. október 17. 17:37
Martin József Péter
Index

„A Transparency vitte be a közbeszédbe a state capture fogalmát, vagyis azt, hogy az államot már a szabályok megalkotásán keresztül foglyul ejtik bizonyos érdekcsoportok. Hol van még példa ilyenre?


Ha a magyar kormány új vélt vagy valós szövetségeseit nézzük, Közép-Ázsiában nagyon sok ilyen van. De a mi régiónkban is sok helyen összefonódik a politikai és a gazdasági elit. A mai magyar eset annyiban különleges, hogy itt nem olyan state capture-ről, az állam érdekcsoportok általi foglyul ejtéséről van szó, ahol az erős oligarchák megeszik a gyenge államot.

Az állam ma Magyarországon túl kiterjedt: mindenről a politika dönt, arról is, amiről nem kellene. Ez a korrupciós mintákban is megnyilvánul. A korábbi, 2010 előtti korrupció, amely volumenében szintén kolosszális méreteket öltött, egy decentralizált működést tükrözött, a mai egy központosítottat.

És még két ponton változtak a korrupciós minták: a fékeket és ellensúlyokat szisztematikusan meggyengítették. A bíróságokat leszámítva alig lehet olyan állami intézményt mondani, ahol napi szinten ne a kormányzati érdek érvényesülne. A harmadik, amiben eltér ez a korrupciós minta a korábbitól, hogy a trafikügyhöz hasonló, már a törvényalkotástól fogva tetten érhető járadékvadász esetek megszaporodtak. A trafikmutyi azt mutatja, hogy legalizálható egyes csoportok kedvező helyzetbe hozása, már a látszat sem számít.

A Közgépet is egy ilyen state capture esetnek látja?

Fontos, hogy bizonyítani tudjam az állításaimat, ezért csak annyit mondok, hogy a Közgép forgalma az elmúlt években magyar viszonylatban úgy nőtt, mint a Facebooké a nemzetközi szinten. Mindenki döntse el, hogy a Közgép piaci teljesítménye indokolja-e ezt a szárnyalást.szabálytalanságról.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. október 18. 10:13
"Az állam ma Magyarországon túl kiterjedt: mindenről a politika dönt, arról is, amiről nem kellene." Problémáink fő oka és nem csak ebben a kérdésben...
Messire
2013. október 18. 02:55
Eleget voltatok ti fékek. Nélkületek már nyugateurópai szinvonalon élnénk.
kitiltott
2013. október 18. 01:19
csak egy felvetés.. Miért korrupció az ha van egy munka amit el kell végezni és van valaki aki dolgozni akar ír egy nyilvános pályázatot, megbízzák, a munkát rendesen elvégzi , a dolgozókat alvállalkozókat rendesen kifizeti a garanciát betartja?Az már korrupció ha valaki kap pénzt a munkájáért? Azért mert Fideszes a polgármester aki az ük-ük nagyapjának a testvérének a sógora..lányának a testvére? Egyrészt kicsi a világ másrészt meg kb 98%-a fideszes önkormányzatok vannak az országban.. emléxel olyanra amikor volt pályáztatás azt valaki meg nyerte majd nem végezte el a teljes munkát vagy szar munkát végzett De nem fizette ki a kapott pénzből a munkásait vagy a bedolgózóit alvállalkozóit és még az alagut is beomlot? vagy emlékeztek olyanra hogy egy szar kis patak föléé valaki nagyzási mániából egy 86 m magas völgyhidat építettett egy olyan céggel aki kampánypénzekkel segítette? igaz az nem volt központosított mert csak 20%-ot kelltt vissza fizetni a központnak vagy támogatni cusiék féle fiatalbaloldalt? Van még kérdés Ildikó?
Polgár
2013. október 18. 00:22
Lássuk be, a kétharmad egy leichte diktatúra. A nagy csapás nem a Fidesz, hanem a katasztrofális szoc-lib kormányzás, akiknek köszönhetjük a kétharmados többséget.Mos ismét szopunk nyolc évig. Így van ez!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!