Tükörbe nézve

2013. október 04. 13:37

Ahhoz, hogy az erdélyi magyar politikum egyre romló társadalmi presztízsét, elengedhetetlen a magyar összefogás megvalósítása.

2013. október 04. 13:37
Borboly Csaba
Transindex

„Mérföldkőhöz érkeztünk. Meggyőződésem, hogy aki józanul gondolkodik, az belátja: ahhoz, hogy az erdélyi magyar politikum egyre romló társadalmi presztízsét, támogatottságát visszaállítsuk, elengedhetetlen a magyar összefogás megvalósítása. Ez önmagában nem elegendő, de ennek hiányában nincs mód és lehetőség kimászni abból a bizalmatlansági spirálból, amelybe a szereplők egymást kergették. Minden egyes politikai szereplőnek fel kell tennie két kérdést saját magának: mit akar valójában, és az az út, amelyen most halad, elvezet-e a cél megvalósításához, vagy sem.

Az RMDSZ célkitűzése 1990-től a teljes romániai magyar politikai paletta lefedése, minden egyes erdélyi magyar ember érdekének képviselete a helyi, megyei tanácsokban és a bukaresti parlamentben. Az 1992. évi egymillió szavazattal a háta mögött az RMDSZ e célt tulajdonképpen alapításától kezdve elérte, de azóta az e céltól való eltávolodás folyamatos. Ez mutatkozik meg a folyamatos szavazatvesztésben. A másik két párt közül a polgáriak 2008-ban, a néppártiak pedig 2012-ben próbáltak alternatívát állítani, de mint tudjuk, e kísérletek sem bizonyultak sikeresnek.

Elmondható tehát, hogy az eredeti célkitűzésekhez képest mind a három politikai szereplő leszálló ágban van, egyre jobban távolodik a kitűzött céltól. Feltevődik a kérdés, hogy kinek jó ez a helyzet, kinek jó az, hogy szép lassan, de biztosan fogy a magyar szavazat, folyamatosan szűkül a magyarság érdekérvényesítési képessége Erdélyben, Romániában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bsandor
2013. október 05. 12:44
igaza van Borbolynak de a tényeken nem változtat, az RMDSZ. kirekesztő elitizmusa miatt rengeteg szavazatot veszit,többek közt az én kultúrkörömhöz tartozókat is
Doneter
2013. október 04. 21:31
Borboly tevékenység tetszhet vagy nem, de ami biztos értékelése helytálló és helyes de ez már nem az első ilyen irása.
almafa
2013. október 04. 15:40
Kinek jó a fogyó magyar szavazatszám? Nem nehéz felelni. A valódi kérdés: miért fogy? Nem tudod? Hát Verestóy, Frunda és társai? Te is korrupciós vád alatt állsz! Azért fogy a magyar szavazat, mert a szavak és a tettek közötti különbséget egyre többen unták meg! Erről nem beszél a tükör?
kerecsen
2013. október 04. 13:50
Tisztelt Borboly Csaba! Nem papolni kell az összefogásról,hanem legyél ott 27-én a Székely Autonómia Menetén! Ez a járható út, az aktív összefogás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!