Oligarchikus piac a politikában

2013. október 11. 18:36

A rendszer precíz neve talán az oligarchikus kartell lehetne. Ebben a rendszerben szabadságról beszélni enyhén szólva illúzió.

2013. október 11. 18:36
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„Az oligarchikus politikai piacon a verseny nem csak abban az értelemben korlátozott, hogy választási jogszabályokkal, a (gazdasági, tömegkommunikációs, szellemi) erőforrások koncentrálódásával, és az állam privatizálásának eredményeként (nálunk összesen két teljes értékű) résztvevőre szűkül, hanem ezen felül abban is, hogy a részvevők között a verseny erősen korlátozott, háttéralkuk mentén, a közös érdekek folyamatos egyeztetésével, adott esetben az állami erőszak eszközeinek bevetésével a kisebb vagy potenciális szereplők ellehetetlenítése és kizárása közepette zajlik, a társadalom alávetése mellett és céljából. A rendszer precíz neve talán az oligarchikus kartell lehetne. Ebben a rendszerben szabadságról beszélni enyhén szólva illúzió.

A pártok (aktuálisan a Fiatal Demokraták és az MSZP) közötti oligarchikus egyeztetésekre számtalan nyilvános bizonyíték vagy elérhető bizonyítékok híján elszórt tanúvallomások, célzások, informális tudás van kezdve a spontán privatizációval és az állami vagyon elosztásával, a közbeszerzésekből való egyeztetett részesedéseken és a hazai és nemzetközi alvilági nagy bulikban (pl. az olajszőkítésben, a Gripen-ügyben, a játékkaszinó piac átalakításában) való felső vagy középszintű közös részvételen át az ügynökkérdés, Hernádi stb. fedezéséig, de hosszú még a lista.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. október 11. 20:04
Mostantól a Benedek Péter 24 ezer kötetes összes művein tengődünk? Egy grafomán niemand.
GV0917
2013. október 11. 19:22
Na itt a maszlagra hajazó nevű bolondító! A Béndek- beléndek! Mondjad csak akkor, ha szerinted oligarchikus váltógazdálkodás folyik,hogy mindegy melyik nagyobb pártcsoport nyer, a lényeg, hogy mindent visz! Keresztbe bírják egymás érdekeltségét,nagy tömeget zsákmányolnak ki.Kezükben tartják az állam és politikai hatalmat.Egész sor nemzetet irányítanak. Ez Béndek, a foxi -maxi szerint is FINÁNCTŐKE!Akkor helyezd már el pl Venezuelát vagy Észak-Koreát! Most meg minek a nagy cécó a választást megelőzően, mikor szerinted le van borítékolva?
Himalája
2013. október 11. 18:54
A cikk írójának bizony igaza van.
kjkj945
2013. október 11. 18:52
B(el)éndek. Mandi nem lehetne hanyagolni???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!