Szálasi hitt az osztályharcban

2013. szeptember 16. 13:25

A nemzetiszocialisták és a Rákosi nevével fémjelzett kommunisták propagandaszólamai között nincsen ordító különbség. Interjú.

2013. szeptember 16. 13:25
Paksa Rudolf
Heti Válasz

Arról is ír, hogy Szálasi felajánlkozott Péter Gáboron keresztül a kommunistáknak, hogy valósítsák meg az ország »szocialista szellemű átépítését«. Ez a történet biztosan nem köztudott a Szálasi-hívők körében.

Valóban: ezt az általa vezetett börtönnaplóból tudjuk. Nem is ő volt az egyedüli, aki ajánlatot tett: a korábbi kaszáskeresztes vezér Böszörmény Zoltán tanulságos levelét is teljes terjedelmében közlöm a mostani kötetben, aki Szálasihoz hasonlóan felkínálta szolgálatait, mondván, ugyanolyan üldözöttje volt a Horthy-korszaknak, mint a kommunisták. A legmegdöbbentőbb ezekben a történetekben szerintem az, hogy a nemzetiszocialisták és a Rákosi nevével fémjelzett kommunisták propagandaszólamai között nincsen ordító különbség. Érdekes megfigyelni, hogy (főleg taktikai okokból) Rákosiék hasonlóan nacionalista húrokat pengettek, ahogyan korábban Szálasiék. Egyfajta nacionalista kommunizmust látunk, mely képmutató volt ugyan, de létezett. És nem utolsó sorban teljesen átjárhatónak tűnt a korábbi nemzetiszocializmus felől.

Az átjárhatóságra oda-vissza látunk példát: ahogy ön is leírta, az ideológiailag képzett baloldaliak könnyen találtak utat a nemzetiszocialistákhoz, elég csak Péntek Istvánt vagy Málnási Ödönt említeni.

Így van. De Szálasira visszatérve: ő maga is olvasott Marxot, erre biztos forrásunk van. Hitt az osztályharc elméletében is, és úgy vélte, a hungarizmus megoldja ezt a problémát. A kommunizmus nemzetköziségét természetesen nem vallotta; kizárólag a faji alapon meghatározott nemzet alapegységében hitt, és ez együtt járt a zsidóság megkülönböztetésével. Szálasi állama meglátásom szerint a Kádár-korszakban megvalósult magyarországi államszocializmushoz hasonlítható leginkább: alapvetően pártállam, de lehetővé teszik a kis egzisztenciák működését. A szélsőjobb esetében persze zsidók nélkül. Amiben különbség van még: a valláshoz való viszony. A magyar nemzetiszocialisták jelentős szerepet szántak a kereszténységnek például az erkölcsi nevelésben, de szigorú állami ellenőrzés alatt tartották volna a papokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Feltuki és Gogylász
2013. szeptember 16. 18:41
Azért van mégegy hasonlóság köztük. A kommunizmus, és a nezetiszocializmus is a tudományos marterializmusra épült.
kjkj945
2013. szeptember 16. 16:11
Csak azt szeretném tudni most milyen "osztályok" vannak??? Milliárdosok, gazdagok, kb 1,5 milla koldusok (létmin alatt közelében, épp, hogy él) kb 8 milla maradék kb 0,5 milla. De ezek között """osztályharc"""?????? LOL
KannibálTatárÚr
2013. szeptember 16. 15:49
A nyilasok a nácik testvérpártja volt, tehát szocialisták voltak. A szocialisták és a kommunisták között természetes az együttműködés, bár nézeteik és módszereik nem azonosak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!