Pártok és pártállamok

2013. szeptember 08. 09:05

Ha a mindennapi megélhetésért remegő, ötvenes–hatvanas kisember meggyőzéséhez ez kell, akkor ezt kapja a Fidesztől: Kádár, emlék, fiatalság.

2013. szeptember 08. 09:05
Nagy Iván Zsolt
Új Szó

„Orbán Viktor nyilvánvalóan választást akar nyerni 2014-ben, amivel nincs is semmi gond a világon, sőt! Még azon sem ütközünk meg különösebben, hogy a kormánya ennek örömére ismét csökkenti a rezsit, belefér ez is, meg kétségtelenül jól is jön az embereknek. Ám a kommunista rendszert népbarátnak nevezni, azért már olyan szintje a populizmusnak, amin csak-csak el kellene csöppet gondolkodni. Még akkor is, ha ez csak arra kellett, hogy a miniszterelnök felfedeztesse a néppel: mennyivel jobbak ők még a kommunistáknál is.

Elvégre a Fidesz rezsit csökkent, ezt pedig még azok a Kádárék sem tették meg, akikre mindmáig nosztalgiával tekint vissza a magyarok egy része. De valószínűleg éppen ez utóbbi a lényeg: kampány van, a Fidesz nyerni akar, és ezért semmi sem drága. Ha a mindennapi megélhetésért remegő, ötvenes–hatvanas kisember meggyőzéséhez ez kell, akkor ezt kapja: Kádár, emlék, fiatalság. Csak menjen el szavazni, és semmiképpen se gondolja azt, hogy ezeket a szocialistáktól kapja vissza.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2013. szeptember 08. 15:26
Mit mond egy amerikai tudós hölgy (szemben a felvidéki hülyegyerekkel), aki Magyarország történetét kutatja? Érdekesnek találta, hogy mennyire más volt a magyarországi valóság ahhoz képest, ahogy az amerikai tanulmányai alapján elképzelte. "Amikor egy amerikai elmegy egy volt kommunista országba, akkor egy szomorú, szürke világra számít, ahol mindenki utál mindenkit" - mondta. A történelem óráikon azt tanulták a kommunizmusról, hogy "mindenki szegény, hogy sorba kell állni kenyérért, és hogy mindenki szomorú". Magyaroszágra érkezve aztán szembesült azzal, hogy ez a végtelenül szürkének lefestett kép nem volt teljesen igaz. Sok magyartól hallotta, hogy "nem is volt annyira rossz a kommunizmusban". Teszem hozzá: Az nem lep meg, hogy Amerikából nézve egész K-Európa, az egész szocializmus egyformának, és egyformán rossznak, szörnyűnek látszott. A vicc (?!) az, hogy a rendszerváltás (valójában: birodalomváltás!) után sikerült elhitetni a magyarok egyrészével, hogy nekik is ugyanolyan rossz volt Kádár alatt, mint pl. egy románnak, orosznak vagy kelet-németnek!
1234
2013. szeptember 08. 12:32
Ezt például minek kellett megírni, megjelentetni egy felvidéki lapban? Ja, Orbángyűlölők napi kötelező adagja, abban az újságban, ahol az újbeszéd újsavasai kikérik maguknak, hogy Magyarország bármibe beleszóljon ami a felvidéki magyarokat érinti. Szolgalelkű korlátolt nyomoroncok. A vidéki megnyomorított felvidéki magyaroknak pedig az újsavas neoliberális hazugságmaszlag kell ugye?!? "Piaci" küzdelem a multikkal meg a szlovák többség gyűlöletével, ebből fognak majd a tehetségükkel kiemelkedni a "szabad" "versenyben". Bölcsész szakokon tanulva lesznek majd világhírű programozók és ejús támogatás löki őket a világpiacot manipuláló paradicsomültetvényessé. Minek nekik valami rezsi, meg adó bankok mentésére, majd a szabadpiaci tudásiparban jön el a kánaán, amit az szagértő értelmetlen újbeszédű újságírók alapítanak meg!
Berecskereki
2013. szeptember 08. 10:13
"Elvégre a Fidesz rezsit csökkent, ezt pedig még azok a Kádárék sem tették meg," Ilyeneket ír, aki nem megfelelő könyvből olvassa a történeteket, vagy csúsztatni akar. A Kádár rendszerben a szolgáltató ipar állami tulajdonban volt és szabott árak voltak. Ebben az árban benne voltak a kedvezmények is. Így semmi értelme nem lett volna az árat két sorban írni a számlákon, kimutatva a kedvezmény mértékét.
balbako_
2013. szeptember 08. 09:55
Érdekes memória. Amikor minden évben emelték rituálisan és menetrendszerűen a közmű díjakat és minden mást, akkor a dolgok csodásan mentek? Az volt az aranykor? (csak csendben jegyzem meg Németországban, Csehországban is csökkentették a villamosenergia árakat.) Rohadt Kádáristák!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!