A németországi választások tétje

2013. szeptember 20. 17:44

Okkal kíséri kiemelt figyelem az európai politikában a közelgő németországi szövetségi parlamenti (Bundestag) választásokat

2013. szeptember 20. 17:44
Nagy Attila Tibor
Nagy Attila Tibor
Méltányosság blog

Bár a második Orbán - kormány nem egy intézkedése megütközést, felzúdulást váltott ki a német nyilvánosságban és politikában, a választási kampányban nem volt téma a magyar belpolitika. A szeptember 22-i választásokat megelőző egy - két hónapban a külpolitikai kérdések általában alárendelt szerepet játszottak a kampányban, bár az amerikai NSA adatgyűjtése, a szíriai helyzet időnként hatottak a küzdelmekre, így a Merkel - Steinbrück TV - vitának is témái voltak. A németországi kampányt belpolitikai, azon belül is társadalompolitikai kérdések dominálták, amelybe a magyarországi helyzet nem tudott beleférni.

Bár az SPD keményebb hangon bírálta az Orbán - kormányt, egy esetleges kormányváltás esetén döntően az fogja meghatározni a magyar - német kapcsolatokat, hogy a mindenkori magyar kormányzat mennyire kíván tekintettel lenni a német politikai - gazdasági érdekekre, és szempontokra (pl. jogállamiság - felfogás). A magyar kormánnyal kapcsolatos hozzáállásban az SPD /Grüne, és a CDU felfogása között inkább hangsúlybeli, mintsem érdemi különbségek vannak. A problémásnak ítélt ügyeket a német fél az elmúlt három évben rendszeresen szóvá tette a magyar politikusokkal folytatott zárt tárgyalásokon, és egy új baloldali német kormánynál is valószínűleg erre lehet számítani, legfeljebb a hangnem volna kissé keményebb (már csak azért is, mert az SPD – ellentétben a CDU-val – nem tartozik a Fidesszel azonos európai jobboldali pártcsaládba).

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2013. szeptember 21. 08:47
Mi a probléma? A szolgáltatóknak ugyan a tyúkszemére tapos a magyar kormány, de az autógyárak és más köszönik, jól megvannak.
puszika
2013. szeptember 20. 19:47
Ki ez a NAT?Mindenki azt mondja ,a német kereszténydemokratáknak áll a zászló.Az SPD a hatalom közelébe sem kerül. Nagy Attila Tibor, nem kellene eltünni a blogoddal együtt?
Fülig Jimmy
2013. szeptember 20. 19:10
Most hogy viktorbán megvette a veszteséges gáztározókat 4-szeres áron,ki lettek fizetve a német multik vastagon...
Török, Gábor!!!
2013. szeptember 20. 18:25
Reméljük miután leszavaztak, leszállnak végre rólunk ezek a posztnáci majmok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!