Iskolába menvén…

2013. szeptember 05. 08:22

Nem elég csak elmondani, hogy mit jelentenek a tanárok a társadalom számára. Vissza kell állítani azt a társadalmi státusukat.

2013. szeptember 05. 08:22
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

„Amikor mondtam egykor volt tanárnőmnek, hogy de jövőre tíz százalékkal ismét nő a fizetése, és ez így lesz 2017-ig minden esztendőben, csak annyit felelt rezignáltan, hogy »persze, hiszem, ha már megkaptuk«.

Megértem a bizalmatlanságát is. Hiszen negyven éve van a pályán, éppen negyven éve verik át és alázzák meg. De a kormány törvénybe iktatta mindezt, vagyis úgy sejtem, meglesz az a béremelés négy éven át. És akkor 2017-ben lesz az én szerelmetes tanárnőmnek negyvenöt év tanítás után 300 ezer forint fizetése. Ami még mindig szánalmas és ostoba és riasztó – de ennyi van. Mert azok, akik amúgy most fennhangon követelik a több pénzt a tanároknak és az orvosoknak, ugyanilyen fennhangon szokták követelni, hogy legyünk jóban az IMF-fel, és vessünk véget a gazdasági szabadságharcnak. De ez most mellékes. Az a lényeg, hogy a tanároknak meg kell kapniuk a megígért béremelést, és ezzel párhuzamosan el kell törölni az őket sújtó felesleges adminisztratív terheket és kötelességeket.

Nem elég csak elmondani, hogy mit jelentenek a tanárok a társadalom számára. Vissza kell állítani azt a társadalmi státusukat, amit utoljára Horthy és kultuszminisztere, Klebelsberg Kuno volt képes megteremteni. Tessék Móra Ferencet olvasni, vagy Kosztolányi Aranysárkányát, ha tudni akarják, mit jelentett Magyarországon tanárnak lenni a húszas években.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dudly55
2013. szeptember 05. 13:12
"Drága" bayer zsolt. A fidesznek is megvolt az a négy éve amikor óriási fizetésemelést adhattak volna a tanároknak. Adtak ??? NEM. Egyébként meg honnan tudja, hogy 2017-ig hogy fog nőni a fizetésük, talán ön is kormánytag. Mikor még a holnapi napot sem tudjuk, úgy változnak a jogszabályok és főleg az ALAPTÖRVÉNY ugye, hogy itt nem igen tud senki biztosat még orbán úr sem.
pierre bayle
2013. szeptember 05. 12:35
Megvannak már a hiénák is: http://www.neteducatio.hu/?m=23 Ők "segítenek" megcsinálni a minősítéshez szükséges portfóliót. Lehet tippelni, kik állnak mögötte. Magyarország, így szeretlek.
celkereszt
2013. szeptember 05. 11:42
Nem szeretnék igazságot tenni. Nagyon sok igazságtalan vád, de sok reáli skritika is éri a pedagógusokat. Ne higyjük, hogy ez csak magyar sajátosság. Angliában már külföldről toborozzák a tanárokat. Ugyanazek a viták zajlanak angol lapokban is. Ebbne mi nem vagyunk elmaradva. Ez azért van, mert a pedagógus mindig a hatalom képviselője volt és úgy is tekintettek magukra. Ennek a szerepnek meg kellene változni. Az államnak és a pedagógusoknak is mintegy szolgáltatóknak kellene lenni. Ez az átalakulás éppne el is indult, de a válság megszakasztotta. Ebből azt akövetkeztetést vonák le, hogy vissza kell térni a régihez. Ezt a restaurációt látjuk most. Annak a sokrétű igénynek egy pedagógus sem fog tudni megfelelni, hogy szolgálja ki a hatalmat, ugyanakkor az egyéni igényeket is. Egyébként nem értem azokat, akik a tanárokat semmirekelő, lusta népségnek tartja, hogy vajon miért lettek orvosok, ügyvédek, mérnökök, stb. Tán nem a nagyobb anyagi megbecsülésért? Még most sem késő! Szakmájuk kiválóságaként vállaljanak heti 2-3 órát, szakkört egy iskolában!
pedroamigo
2013. szeptember 05. 11:22
"Nem elég csak elmondani, hogy mit jelentenek a tanárok a társadalom számára." Tényleg nem elég. Főleg ha mellette bármikor kész a Felcsút Nostra gyűlöletgépezete -aminek fontos alkatrésze a szlovák rendszámos- bűnbaknak beállítani őket ld. konyakozás vagy az egész nyáron pöcsüket vakarják esetek, ellenállásról delirálnak, mint Rákosi elvtársaik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!