A visegrádi államfők tekintélye

2013. augusztus 13. 14:49

Ha végignézünk a cseh, szlovák és magyar államfők listáján, az első két ország esetében szinte csak komikus vagy tehetetlen politikusok neve kerül elő.

2013. augusztus 13. 14:49
Tokár Géza
Új Szó

„Ha végignézünk a cseh, szlovák és magyar államfők listáján, az első két ország esetében szinte csak komikus vagy tehetetlen, esetleg elhasználódott politikusok neve kerül elő. Az egyetlen kivétel Václav Havel, aki köztiszteletben álló értelmiségiként és gondolkodóként került az államfői székbe, és ehhez hű is tudott maradni. A többi államfő – Václav Klaus és Miloš Zeman, illetve Michal Kováč, Rudolf Schuster, valamint Ivan Gašparovič – nem kimondottan emberi kvalitásaiért fog megmaradni az emlékezetben.

Magyarországon ezzel ellentétben egyetlen megválasztott államfő lógott ki a sorból, a plágiummal diplomát szerző és gyermeki helyesírási hibákat elkövető Schmitt Pál, akit viszont rövid úton eltávolítottak tisztségéből. Ezzel szemben Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Sólyom László, de még Áder János is a megfontolt, jobbára halk szavú, akadémikusi jellegű politikus kategóriájába tartozik; direkt konfliktusokat a tevékenységükkel nem keltettek és nem is éleztek ki.

Kérdés, hogy az államfői poszt voltaképpen mit jelent a közép-európai országok számára. Csehországban és Szlovákiában a komoly próbálkozók elbuktak, ahogy a haveli örökség is lassan a múltba vész. Magyarországon viszont egyelőre tartja magát az az elképzelés, hogy komoly államférfi kell ilyen posztra – és ennek megfelelően Áderrel nem is a bulvárlapok rovataiban találkozunk, ahogy bírálói száma is viszonylag kicsi. Ugyanezt Zemanról és Gašparovičról nem lehet elmondani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Taxin
2013. augusztus 14. 01:35
Václav Havel Göncz régi barátja. Ha a német külpolitikát Edmund Stoiber befolyásolná, a lengyelekét pedig a Kacznynski fivérek, valamint az Önvédelem és a Lengyel Családok Ligája, s ha Magyarországon Orbán Viktor lenne a kormányfő, akkor nemsokára meglehetősen fojtó légkör uralhatja el és nyomaszthatja Közép-Európát - vélekedett Václav Havel a pozsonyi Sme napilapnak adott kolumnás interjújában, amely tegnap jelent meg. Szerző: Népszabadság Anyád.
balint60
2013. augusztus 13. 15:42
"Vakok között a félszemű is király" mondás igazsága alapján valóban lehet értékelni ÁJ-ét, akár a nemzet golyóstollához, akár északi szomszédaink KE-ihez hasonlítjuk össze. Ám KE tartása és szuverenitása ennek ellenére kétsége. Taktikája körmönfont: nem az AB_nak, hanem csak az OGY-nak küldi vissza alkotmányellenes törvényeket, azokat is szembetűnőn otromba, ám a törvény egészét illetően jelentéktelen hibák miatt. A hírhedté vált negyedik módosítás aláírásának álszent indoklása pedig csak Fidesz-hűségét leplezni szánt átlátszó magyarázkodás volt. Kár érte, hiszen felkészültsége alapján lehetett volna KE is.
Obulus
2013. augusztus 13. 15:20
Ádert kivenném a sorból, mert Ő nem államfő, hanem Schmitthez hasonlóan odaültetett stróman. Ő a fidesz nevű maffia egyik tagja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!