Normák

2013. augusztus 26. 13:21

A demokrácia erős normáinak kialakítására – az új alkotmány, alaptörvény mellett – társadalmi közmegegyezés szükséges és erős társadalmi igény, hogy például a törvény rangra és beosztásra való tekintet nélkül mindenkire érvényes legyen.

2013. augusztus 26. 13:21
Stefka István
Stefka István
Magyar Hírlap

„A demokrácia erős normáinak kialakítására – az új alkotmány, alaptörvény mellett – társadalmi közmegegyezés szükséges és erős társadalmi igény, hogy például a törvény rangra és beosztásra való tekintet nélkül mindenkire érvényes legyen. Ne legyenek kivételek, és a törvény őrei – ügyészek, bírók – ne féljenek keményen alkalmazni a törvény paragrafusait senkivel szemben sem.

A demokrácia normái, mondjuk a nemzeti minimum meglétének hiánya, persze más esetekben is tapasztalhatók. Ilyen a nemzeti szimbólumok tiszteletének hiánya – például a nemzeti zászló, a Himnusz, a Szent Korona és így tovább –, ezen jelképek meggyalázása rendre büntetlenül folyik. Erős demokráciákban, vagy ahol az identitásérzés erős -megint csak az Egyesült Államokra gondolok- súlyos büntetés jár az ellenük vétkezőknek. Ki merné meggyalázni, félremagyarázni például a Függetlenségi nyilatkozatot vagy kiröhögni Franciaországban a Marseillaise-t? Nálunk a koronát smici sapkának nevezhetik vagy börtönnek vizionálhatják, sőt a Himnuszt ledalozhatják. Amíg ezek az egyedek ezt megtehetik, sőt egyesek glóriát fonhatnak a fejük fölé, addig nem beszélhetünk hazánkban a demokrácia normáinak közös megegyezéséről. Tehát olyan tiltótáblák elfogadásáról van szó, amelyek egy normális országban mindenhol léteznek. Akár nevezhetjük ezeket nemzeti minimumnak. Ameddig ezek nincsenek, addig nem dőlhetünk hátra a karosszékben, s aligha gondolhatjuk magunkról, hogy itt már egy megállapodott polgári demokrácia van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemzeti Mutyikos
2013. augusztus 26. 15:29
baromira jellemzo.. ez a huje fideszstefka a torveny elotti egyenloseget a szimbolumokkal kezdene. a normalis emberek pedig a mindennapos eletukkel.
pedroamigo
2013. augusztus 26. 15:02
"A demokrácia normái, mondjuk a nemzeti minimum meglétének hiánya, persze más esetekben is tapasztalhatók." Ez igaz Pista. Már a tákolmánynál sem volt minimum, a Felcsút Nostra ránk erőszakolta, mint anno Rákosi a sztálinistát. Uaz lesz a sorsa...
Fahrenheit 451
2013. augusztus 26. 14:45
"társadalmi közmegegyezés szükséges és erős társadalmi igény, hogy például a törvény rangra és beosztásra való tekintet nélkül mindenkire érvényes legyen." Törvényerőre emeléshez van szükség társadalmi konszenzusra. Hatályos törvények betartásához végrehajtásra van szükség. Ha viszont még az sem eldöntött, hogy kire legyenek érvényesek a törvények és kire nem, ott alapvető problémák vannak. Stefka azzal számol, hogy a 2/3 törvényeit rangra, beosztásra tekintettel érvényesítik vagy sem, de nem gondol bele, hogy ez valójában mit jelent.
Ouroboros
2013. augusztus 26. 14:20
Mi az óhajtás? Visszahozni a vallásgyalázás törvényi tényállását, amivel annak idején Radnótit perbe fogták? Börtönbe vetni Szörényit és Alföldit? Mi lenne elég a gonosz manónak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!