Olaszország
ÉLŐ
Albánia

Ihletett időnk

2013. augusztus 31. 10:11

Esterházyról úgy tudom, hogy soha nem látta, Parti Nagyról nem tudom, azt azonban biztosan tudom, hogy hármasban nemhogy Aczél Györgyhöz, de senkihez nem mentünk.

2013. augusztus 31. 10:11
Nádas Péter
Élet és Irodalom

„Rekonstruálni csupán valóságos eseményeket lehet, ez igaz, azt azonban még dokumentumok híján is elmondhatná nekünk Csontos János, hogy mikor történt ez a mi behívásunk. Külön hívatott minket a nagy pesti vadkan, avagy együtt mentünk-e hozzá. Mert Esterházyról úgy tudom, hogy soha nem látta, Parti Nagyról nem tudom, azt azonban biztosan tudom, hogy hármasban nemhogy Aczél Györgyhöz, de senkihez nem mentünk. Mehettünk volna, most már bánom, hogy nem mentünk együtt legalább kuplerájba, de nem mentünk. (...)

A rendszerváltásig nem szerepelhettem rádióban, televízióban. Görömbei Andrást maga Pozsgay Imre rakta ki az Alföldtől, mert interjút készített velem. Levélben tiltakoztam. Máig várom a nagyúr válaszát. Darabjaimat csak stúdióban, csak éjszaka, csupán csökkentett nézőszámmal játszották. A rádió egyszerre két munkatársát bocsátotta el, mert nem tudtak a rám vonatkozó informális tiltásról s így tovább.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
locsaba
2013. szeptember 01. 01:06
Hazudsz.
bolá
2013. augusztus 31. 15:54
Azt akarja eladni, és a hozzá nem értők be is veszik, jó sokan – hogy az aczéli rendszer ugyanúgy működött, mint a révai. Ez utóbbiban valóban a központ írta elő, hogy kinek, hol, mit kell tenni, vagy ki, mikor, hogy jelenthet meg. Az aczéli rendszer teljesen másként működött: megjelent egy cikk a Népszabiban, és attól függően, hogy ki írta, hanyadik oldalon jelent meg, abból a többi újság szerkesztőjének magától kellett kitalálnia, hogy nála ki, hanyadik oldalon, hogy reagál. Ez így ment személyi döntéseknél is: ha Aczél azt mondta egyszer, hogy nem, akkor ebből az egyes szerkesztők maguk döntötték el, hogy ez meddig nem – és biztonságosabb, kényelmesebb volt hosszú nemnek értelmezni, vagy másképp fogalmazva: ha Aczél valakire nemet mondott, az nem jelentett örökké nemet, amire most mint valami dicsőségre lehet hivatkozni, hogy milyen hosszú volt, az idő hossza csak a kihelyezett sameszok döntése volt. Azért volt a rendszerben kockázat, előfordult hiba is, pl. Tiszatáj, de akkor egy kicsit nagyobb dörgedelemmel korrigáltak. Ám még e hibák ellenére is, és főleg a révai rendszerhez képest, nagyon hatékonyan működött. Hogy mennyire hatékonyan, arra az a legjobb példa, hogy a globális hírmédia is így működik. Valamelyik ún. globális vezető médiában megjelenik egy hír, és abból a helyi sameszok már vonják is le a következtetést.
Diner Man
2013. augusztus 31. 14:40
Babits Mihály: Erdély Rólad álmodtam, Erdély, kamasz koromban, Erdély, messzirül süvegeltek hegyek és fejedelmek. S ki voltál könyvem, Erdély, ezeregyéjem, Erdély, lettél ifjonti házam és tanuló lakásom. Három nagy évig Erdély, laktam földedet, Erdély, ettem kürtös kalácsát s a tordai pogácsát. Ismertem színed, Erdély, tündérszín őszöd, Erdély, üveg eged metélő csúcsaid gyémánt élét. Most versbe szállok, Erdély, az első hírre, Erdély, hogy varázsod határát sorompók el nem állják. Öreg pilóta,Erdély, ül így gépébe, Erdély, mégegyszer ifjúsága tájain szállni vágyva...
berzsian56
2013. augusztus 31. 11:42
Nádas alig egy hajszállal kerkülte el a Nóbel dijat. Már intézés alatt volt, mégsem jött össze, pedig ha valaki egy ilyen ezerötszáz oldalas művet összelapátol,mint a Párhuzamos történetek, azt olvasni nem, de dijazni szokták. Az amerikai kritikusa előbb áradozott róla egy sort , végül kibökte: "ha másra nem, ajtót kitámasztani feltétlen alkalmas". Szó szerint ez volt az ítélet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!