Kinek nem nyitott még tért Soros?

2013. augusztus 19. 14:25

Az "ismert spekuláns" pénzéből ugyanis nemcsak Orbán Viktor részesült, hanem Pesty László, Simon János, de például Horkay Hörcher Ferenc is.

2013. augusztus 19. 14:25
Lakner Dávid
Alternatíva

"Ott voltam, de nem úgy" - ezzel a címmel tette ki a HVG.hu Misetics Bálint levelét annak kapcsán, miért is volt ő jelen a balatonszárszói találkozón. Ez, illetve a "mosakodás" kifejezés túlzottan nem tetszett Miseticsnek, így hát át is vitte írását a NOL-ra: ott legalább alapból nem kritizálták őt amiatt, hogy elfogadott egy lehetőséget, majd gyorsan igyekezett magáról levakarni a koszt.

Ezt csak azért írom, mert most, hogy a Heti Válasz leleplezte a civil és kevésbé civil szervezeteknek juttatott Soros-pénzeket, a jobboldal bizonyos szereplői nem tudnak anélkül egy jót sorosozni, hogy ne tennék hozzá: azért nekik is jutott a Soros Alapítvány pénzéből.

Az "ismert spekuláns" pénzéből ugyanis nemcsak Orbán Viktor részesült, hanem Pesty László, Simon János, de például Horkay Hörcher Ferenc is. Pesty volt a legkorrektebb, aki a HírTV Civil kaszinó című műsorában kijelentette, hogy ő nem fog sorosozni, illetve megtagadni a támogatást; a többiek viszont azért igyekeztek valamicskét el is tolni a dolgot maguktól.

Simon János például kijelentette, hogy Soros abszolút érdekből tevékenykedik, majd egy levegővel elmondta azt is, hogy "attól még, hogy valaki használt egy erőnek, nem biztos, hogy húsz év múlva is pozitívan ítéltetik meg”. Értik, ugye? Mert ennek már tényleg nem az érdek-, sokkal inkább az értékelvűséghez van köze, nem igaz?

Horkay is kifejtette nézeteit a Mos Maiorum Facebook-oldalán: "Először is: magam is élveztem a Soros-alapítvány támogatását, köszönet érte. De néhány dolog mégis fontosnak tűnik: a rendszerváltás idején, tehát a pártállamban nyilván mást jelentett a segítség, mint ma, egy működő többpárti demokráciában. S másfelől akkor nem egy meghatározott politikai irányba ment a segítség, mint ma, mert minden demokratikus erő részesülhetett belőle. Ja, és akkor látható volt, ma pedig nem mindig bevallott a támogatás. Amúgy semmi gond vele, ha nincs monopolhelyzetben. Legfeljebb ennyi: egy forráshiányos, viszonylag kis országban egy-egy milliárdos a demokráciát sértő módon tud politikai befolyásra szert tenni. Lásd Gyurcsányék hatalomra kerülését is."

Tiszta sor, nem? Ha mi is kapunk pénzt, az teljesen más, az rendben van, de ha csak a nekünk nem tetsző szervezetek, akkor könnyen meg lehet indokolni, az miként sértheti a demokráciát és teremthet monopolhelyzetet. Nagyon sokan érvelnek még így nyilvánosan és magánbeszélgetések során is: itt még csak nem is a nagyszerű filozófus, Hörcher Ferenc a lényeg, sokkal inkább az a magyarázkodás, amit nála sokkal fajsúlyosabb szereplők használnak saját tevékenységük tisztára mosására.

Azért ilyenkor mégis csak hiányolom a megszólalók részéről annak kritizálását is, vajon nem sérti-e a demokráciát és okoz-e monopolhelyzetet az, ha az állam nagyvonalúnak csak a Fidesz-közeli médiával, Fidesz-közeli szervezetekkel szemben bizonyul? Pedig ilyenkor még csak nem is egy magánember magántámogatásáról van szó, hanem közpénzek elosztásáról.

Persze, monopolhelyzetbe kerülni, nagytőkéstől pénzt kapni és egy politikai erőt elvtelenül kiszolgálni mindig lehet jó és rossz módon is tenni. Ahogy MSZP-vel összefogni, koalícióra lépni is lehet úgy, hogy az ember közben elutasítja az elmúttnyócévet és korszakot is igyekszik váltani. Mindig csak a pozíció, sosem az elvek konzekvens betartása a lényeg. Így a szép a demokrácia, nem igaz?

(A szerző sosem kapott pénzt Soros Györgytől)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2013. augusztus 20. 08:55
Csak érdekel, hogy ha Irán teljes, vagy féltitokban kb. 500 millió dollárt (azaz az amerikai politikát érdemben befolyásoló összeget) adna ottani amerikai think-tankoknak, lobbicsoportoknak, újságoknak, újságíróknak arról mi lenne - Lakner, - Soros, - az amerikai politika, - az amerikai közvélemény álláspontja.
states
2013. augusztus 20. 08:04
Hagyjuk ezt az ótvaros érvelést, a rendszerváltáskor a kommunizmus lebontásában volt pénzügyileg is érdekelt Soros, ezért támogatta az akkori ellenzéket. Most pedig egy demokratikus jogállam választását akarja a pénzével manipulálni azzal, hogy kizárólag a baloldalt támogatja a milliárdjaival. Magyarán, nyíltan beavatkozik az ország belügyeibe. Az persze más kérdés, hogy a baloldal már megint ott tart, mint 1956-ban, külföldi segítségre szorul, mindegy hogy milyen eszközökkel, csak segítsen már vissza valaki a hatalomba a népakarattal szemben, akár tankokkal, akár dollármilliárdokkal. Szánalmas.
mustarharmas
2013. augusztus 19. 23:12
Lakner, ne keverd össze a dolgokat.... Soros 20 evvel ezelőtt pont azért támogatta Orbánékat, amit most a hahásoktól, tasztól stb. vár. De akkor Orbánék személyében ez nem jött be neki....;-)))
enes
2013. augusztus 19. 21:40
"...Soros a saját üzleti érdekei alapján befektetett. Nem térült vissza az összes befektetése. Istenem, van ilyen..." Mi itt a OV stb. támogatásával? Egyes beszervezések bejönnek, egyesek nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!