Antall-i kettősség

2013. augusztus 08. 08:18

Antall egy népnemzeti-szocialista, harmadikutas csoportból, olyan pártot csinált, amely messziről úgy nézett ki, mintha nyugat-európai típusú kereszténydemokrata párt lenne.

2013. augusztus 08. 08:18
Kőszeg Ferenc
Beszélő

„»Végül Antall: Adenauer Nyugat-Németországában lehetett bárki náci múlttal politikus, képviselő, miegymás – de akkor kőkemény szabályokat kellett betartani« – felelte Zolnay János arra a megjegyzésemre, amelyben Antallt olyan konzervatív demokratának mondtam, amilyen Adenauer, De Gaulle volt. Majd így folytatta: »Ez is afféle distinkció, amit a magyar jobboldal nem végzett el – mint ahogyan a szocik sem. Ők is királyi átmenetet akartak – csak ők 1938 és 1990 között. Antall frakciójában nemcsak Csurka ült, hanem több tucatnyi tőrőlmetszett fasiszta – a KDNP-ről már nem is beszélve. Antall nem ismerte fel, hogy azonnal meg kellett volna szabni az antifasiszta minimum kritériumait, és azt „fejvesztés terhe mellett” betartatnia övéivel. Nem tette, mint ahogyan a szocik sem voltak képesek szimbolikus határokat húzni. Antall sem nyitotta meg az ügynökaktákat – hanem időnként előhúzott egyet-egyet, ahogyan érdekei éppen kívánták –, Horn sem. Horn azonban nagyobb formátumú politikus volt, mert képes volt külügyminiszterként és kormányfőként meghatározó nagy döntéseket hozni, míg Antall nem.«

Antall egy népnemzeti-szocialista, harmadikutas csoportból, ahová vendégségbe hívták meg, olyan pártot csinált, amely messziről úgy nézett ki, mintha nyugat-európai típusú kereszténydemokrata párt lenne. Antall nélkül Pozsgay elnök és Csurka főtáltos mellett Bíró Zoltán lett volna a zsebminiszterelnök – a történeti intézet, amelyet a Fidesz létrehozott a számára, majd ki fogja mutatni, hogyan döfte hátba a népet-nemzetet Antall, természetesen a cionista SZDSZ, azaz Aczél György tervei szerint. Ebben a pártban, amelyben – mint Kónya Imre írta – mindenkiben volt valami Csurkából, aligha lehetett volna kőkemény korlátokat szabni az alapítók elé. »A többi csurkista Antallal marad« írtam a Beszélőben, 1993. június 5-én, amikor Csurka néhányadmagával távozott az MDF-ből. Mindazonáltal Antall (továbbá Sólyom és Tölgyessy) nélkül sosem született volna meg az a köztársasági alkotmány, amelyet most visszasírunk. De nem született volna meg az MDF-SZDSZ – a Fidesz által paktumnak nevezett – megállapodása sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Text adósság
2013. augusztus 08. 13:55
"Antall egy népnemzeti-szocialista, harmadikutas csoportból, olyan pártot csinált, amely messziről úgy nézett ki, mintha nyugat-európai típusú kereszténydemokrata párt lenne." Messziről igen, de két méterrel közelebbről meg már SZDSZ 2.00 -nak nézett ki Dávid Ibolya, Herényi Karóla, Bokros Lajos okostojásokkal. Prutty!
nisz
2013. augusztus 08. 13:54
"Antall frakciójában nemcsak Csurka ült, hanem több tucatnyi tőrőlmetszett fasiszta – a KDNP-ről már nem is beszélve." Bezzeg ha Árpibácsi elvtársat merné valaki bírálni pártpolitizálásáért a köztársasági elnöki pozíciójában. Bezzeg, ha Pető Iván, vagy Bauer Tamás apukáját emlegetné valaki. Az ám nagyon antidemokrata, szalonképtelen és fasisztagyanús lenne!
catalina9
2013. augusztus 08. 12:47
Az eredeti cikk tipikus ballib szófosás. Krtika önkritika nélkül.
kislevin
2013. augusztus 08. 12:01
"Horn azonban nagyobb formátumú politikus volt, mert képes volt külügyminiszterként és kormányfőként meghatározó nagy döntéseket hozni, míg Antall nem." Ez valami vicc? Mik lettek volna ezek a nagyformátumú döntések? A víz- gáz- és áramszolgáltatók külföldi kézre játszása? Vagy az, hogy ő volt az utolsó ember az országban, aki tiltakozott a szovjet megszállók kivonulása ellen? (Lebontotta a vasfüggönyt? Egy frászt. A németek megmondták kerekperec, hogy csak akkor hajlandók hitelezni, ha ezt meglépjük.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!