Több évtizede manipulálják történelmünket

2013. augusztus 03. 11:37

Hatalmas méreteket öltött az őstörténeti dilettantizmus, amely árad az internetről és a szakemberek kontrollja nélkül megjelenő könyvekből. Interjú.

2013. augusztus 03. 11:37
Bíró András Zsolt
Magyar Hírlap

A magyarságeredetet illetően több elképzelést is ismerünk. Önök melyik utat követik, mi alapján, és ezt hogyan tudják érvényre juttatni?

Tudományos kutatások eredményeinek felhasználásával és a magyar hagyományok gyűjtésének évszázados anyagát tanulmányozva számos olyan eredménnyel és adattal gazdagíthatjuk folyamatosan az ismere­teinket, amely a magyar őstörténet és őskultúra mind jobb megértéséhez adhat támpontokat. Mindemellett a magyarság hagyományvilága és mondavilága számos olyan elemet is megőrzött, amelyből az emberek tanulni tudnak, és egy kicsit valóságközelibb képet alakíthatnak ki maguknak. (...)

Lát arra esélyt, hogy nemzeti ünnepeink körébe emeljük az ősökre és tetteikre való emlékezést?

Óriási a magyar társadalom igénye erre. Több évtizede manipulálják történelmünket, ezért van egy óriási »igazságváró hangulat« is. Ezt sokan ki is használják, hiszen hatalmas méreteket öltött az őstörténeti dilettantizmus, amely árad az internetről és a szakemberek kontrollja nélkül megjelenő, őstörténetre is specializálódott kiadók könyveiből. Társadalmi összefogás és nagyobb mértékű pozitív kormányzati megértés és kiállás lenne szükséges a legnagyobb nemzeti hagyományőrző ünnepünk mellett. Az összefogás a magyarságot megosztani szándékozó csoportok vitorlájából fogná ki a szelet, a kormányzati támogatás pedig a forráshiányból adódó hiányosságokat orvosolná.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. augusztus 04. 05:36
Sok kérdést egyszerűen elhallgatnak. A tatárlakai korong, az a tény, hogy a borászat, szőlőtermelés szavai mind magyar eredetűek. hogy az itt élő népek egy pofon nélkül beolvadtak a honfoglalókba, László Gyula munkássága mind, mind egy újabb őstörténetért kiált.
MacElek
2013. augusztus 04. 02:19
Az a gond a hagyománnyal, hogy nincs. Illetve amit többnyire hagyományőrzés címén művelnek, az nem az. Ami megszakadt, az elmúlt. Ez nem élő hagyomány, hanem maskarákba öltözött álmodozás. A hagyomány az élet, ami nem az elvesztett múltba réved, hanem a jelenben él. És abban mutatja fel ugyanazokat az attitűdöket, mint az elődök, az ősök, a korábbi korok emberei, akiknek a példáját követni szeretnék. A hagyomány nem a múltról szól, hanem saját magunk megfogalmazásáról és megteremtéséről. Az itt és mostban. Hogy igaz vagy nem, az mindegy. A hagyomány a mesékben él. Azok mondják el, hogy hogyan kell élni. Azok hordozzák az üzenetet. Ami a lélek húrjait pendíti meg, ami emlékezik.
MacElek
2013. augusztus 04. 01:57
Több évszázada.
Moses Hess
2013. augusztus 03. 22:26
Itt ez a lényeg! http://i.imgur.com/Ttxnd1W.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!