Védhatalom, Erdély, Tőkés, Ponta?

2013. július 31. 10:22

A dél-tiroli megoldásokat és tanulságokat megszívlelhetnénk magyar és főleg román viszonylatban is.

2013. július 31. 10:22
Timár Gábor
A KARD

Én a mostani disputában két dolgot nem értek. Ha a dél-tiroli példára hivatkozunk, akkor Magyarország esetleges »védhatalmi« státusza csak a magyar többségű tömbre, a mai gyakorlatban a Székelyföldre lenne vonatkoztatható. Sokkal érdekesebb viszont, hogy - tekintve hogy a Tőkés által hivatkozott dél-tiroli megállapodásrendszer elismeri az államhatárokat - miért gondolja Ponta, hogy bárki Románia függetlenségét és területi épségét veszélyeztetné ezzel? Miért emleget büntetőjogi felelősséget? Pláne, hogy ne lenne Európában elfogadott megoldás ez? Kétségtelen, hogy az olaszok sem önszántukból állapodtak meg Ausztriával, hanem a II. világháború végén a szövetséges hatalmak nyomására - mára azonban a dél-tiroli autonómia Olaszország-szerte elfogadottá, mondhatni természetessé vált.

Egy dologban korlátozná a dolog »Románia függetlenségét«: nem asszimilálhatná kedvére a magyar kisebbséget. Ez tényleg fáj nekik? Akkor még tényleg ezt akarják?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vatra Romanesca Cluj
2013. július 31. 12:12
A mai Magyarorszag a felelotlen kalandorpolitikajaval alkalmatlan a vedhatalmi szerepre.
Vatra Romanesca Cluj
2013. július 31. 11:51
Csak az EU segitsegeben bizhat a hatarontuli magyarsag... de hogy segithet az EU, ha az anyaorszag szabadsagharcot viv ellene es az Orsos kormany naponta biztositja az EUt arrol, hogy jok a szlovak-magyar es a roman-magyar kapcsolatok.
Vatra Romanesca Cluj
2013. július 31. 11:49
A szekelyeknek legyen eleg Orban Viktor tusnadosi beszede. Tobbre az anyaorszagtol ne szamitsanak. Csak a Fidesz !
pedroamigo
2013. július 31. 10:59
Hát, 50 éves távlatban még bármi lehet. Az alapszerződés még tini, tovább kellene haladni. Ebben sokat segítene ha lennének támogató külső partnerek de ma nehéz, fülkeforradalmi idők járnak bizalmatlanok a szabadságharcosokkal...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!