Az EU-t kritizálni ma eretnekség

2013. július 05. 11:28

Ha már a vitákat sikerült partvonalra szorítaniuk, mindent megtesznek, hogy teljesen kigyomlálják a patriotizmust is.

2013. július 05. 11:28
Szolomayer Balázs
KerDem blog

„Sosem felejtem el az első élményeimet az Európai Unióval kapcsolatban. Még gimnazista koromban elolvastam a szokásos maszlagot róla a hivatalos földrajz könyvben. Hogy fokozatosan egységesülni fog Európa, a nemzeti határok teljesen el fognak tűnni és csak régiókból fog állni az egész kontinens, peace lesz meg love és boldogan élünk szépen, ásó, kapa, nagyharang. Ezt szépen le is írtam az egyik dolgozat esszékérdéseként. Amikor azonban visszakaptam a témazárót, az osztályfőnököm áthúzta a komplett hóbelebancot és odabiggyesztette azt a kérdést: »Valóban? Ezt azért még gondold át!« Persze mindez 10 éve történt. Ma pontosan ezt nem lehet megtenni.

Mert ha kicsit elkezdünk gondolkozni, akkor milyen bélyeget sütnek azonnal a homlokunkra? Nem vagy demokratikus, nem vagy Európa-barát, »nem érted a világ mai menetét«. Mert ugye Európa csak egy felé haladhat és az mindig a jó – itt jegyezném meg, hogy a ’30-as években éppenséggel Európa a nácizmus és a fasizmus felé haladt. (...)

Ezen túlmenően, ha már a vitákat sikerült partvonalra szorítaniuk, mindent megtesznek, hogy teljesen kigyomlálják a patriotizmust is. Mivel a patriotizmust és a hagyományok tiszteletét a nacionalizmus melegágyának tartják. Ezért tűzzel-vassal üldözik a kereszténységet, a konzervativizmust és minden más nézetrendszert, melyet reakciósnak ítélnek a haladással szemben. Azonban helyette nem kínálnak semmit. Mert mi az európai gondolat? Mégis mi az az európai identitás? Mik azok az európai értékek? Ezeket nem tudják meghatározni, csakis a nacionalizmussal szemben (nem keverendő a sovinizmussal). Éppen ezért nem csinálnak mást, mint lebontják a egészséges nemzeti érzést és a vallási hagyományokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dicey
2013. július 06. 00:44
Ha Orbán Viktornak és az ilyen keresztény megmondóembereknek lenne a pucájában egy csepp vér, népszavazást kezdeményeznének az Eu-ból való kilépésről. Simán meg is nyernék. És akkor a magyaroknak, ahogy OV szokta volt mondani, nem kellene ezzel a lenézett, hanyatló bagázzsal közösködni. A kereszténydemokratáknak, akikről köztudott, hogy értékrendjük nem materiális, az nem lehet érv, hogy néhány kis köcsög nyugati cég, mint az Audi és társai villámgyorsan hazamennének. Végtére is nemzeti büszkeség is van a világon. Hajrá Mo, hajrá magyarok. Vagy mi.
tabakur
2013. július 05. 22:40
" Éppen ezért nem csinálnak mást,mint lebontják az egészséges nemzeti érzést és a vallási hagyományokat" Szolomayer Balázs szerinted az EU-ban üldözik a kerestényeket, konzervatívizmust? Talán nincs olyan ország ahol a konzervatívok kormányoznak? Nincs lehetősége a kesezsténységet szabadon gyakorolni a hívőknek. Mert ha ezt állítod hazudsz. Az más, hogy általában nem engedik,hogy az egyház szorosan összefonódjon az állammal. Magyarországon meg éppen ezt teszik. Az egyház nem más mint a hatalom lelki helytartója a kormány ideológiai zsoldosa. A nemzeti érzés pedig olyan mint a só az ételben csak kevés kell bele akkor élvezetesé teszi az eledelt. De ha megszalad a kanál szar lesz az égész. Itt úgy érzem megszaladt.
dobzselaci
2013. július 05. 22:32
"...a ’30-as években éppenséggel Európa a nácizmus és a fasizmus felé haladt. " A nagycsopi és a diplomaosztó közötti röpke pillanatokat ismeretszerzéssel is el lehetett volna tölteni. Ez a jószág már fiatalon ilyen hülye, mi lesz később? Hol az apád kaszában üldözik a kereszténységet? Maximum itthon, ha a kormányerők a hivatalos keresztény pártot az egész vallás lejáratására használják.
Felebarát
2013. július 05. 17:10
Az fideszt kritizálni eretnekség, a büntetés pedig a kiátkozás. Azok érvelnek így, akiknek két dolog a legfontosabb: a vita és a demokrácia. Itt tartunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!