Ady, Márai és Esterházy igaza

2013. július 01. 07:30

Márai a Trianon utáni Magyarországban ugyanazt ítélte el, amit Ady a Trianon előttiben.

2013. július 01. 07:30
Szigeti László
NOL

„A nemzeti radikálisoktól ma mégsem hallani mást, csak a magyarok jogfosztását elrendelő Benes-dekrétumok sötétségét. Ez persze valós sérelem, én is ezt mondom és írom, aláhúzva kétszer, piros ceruzával. Csak éppen a nemzeti radikálisok azt már nem firtatják, hogy Magyarországnak az átgondolatlan visszacsatolásért és állampolgárságért mekkora kárpótlást kellene nyújtania valamennyi, a dologban közvetlenül érintett csehszlovákiai magyarnak…

Ez persze csak tréfa. Keserű tréfa. A béke szabályai szerint vesztes a vesztesnek nem fizet. Márai a Trianon utáni Magyarországban ugyanazt ítélte el, amit Ady a Trianon előttiben. »Ha valaki kételkedni mert az üzletszerűen és iparszerűen népszerűsített „keresztény, nemzeti” elvek helyességében, rásütötték a destruktivitás vádját, s ez a vád legtöbbször egyértelmű volt a kenyérvesztéssel, a társadalmi lehetetlenüléssel.« Ezeket a sorokat már emigránsként írta, miután Magyarországon egy másik kirekesztő eszmény, a bolsevizmus került uralomra, s negyven éven át erőszakkal taposta az emlékezet mélyére a kereszténység és a nemzeti tudat erejét. Csakhogy a bolsevizmus bukása után a nemzeti függetlenséggel és a vallásszabadsággal a magyar kétfejű sas is visszatért, s harmadvirágzása teljében bumerángként küldte padlóra a harmadik magyar köztársaságot.

Ez jutott eszembe Márai könyvecskéjét letéve. A Hallgatni akartam fájdalmas olvasmány. Egyik legfontosabb üzenete számomra az, hogy a messianisztikus magyar nemzetmodell (köz)veszélyes apostolait nem szabad azonosítani a magyar konzervativizmussal. Miként a bolsevizmust sem a szocialistákkal. A bezárkózás, a belső nemzeti viszályokba való menekülés: álca. A tehetetlenség álcája. Az előrelátás képtelensége. Az a politikai végrehajtó hatalom, amely csak a múlt túlértékelésén és az újraelosztás apró adományain keresztül képes önmagát meghatározni, alapvető jogaitól foszt meg milliós közösségeket, tagadja a demokráciát, és veszélyben tartja országa népét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Thomas Müller
2013. július 01. 14:15
Ady, Márai, Esterházy - már csak Kertész Ákos hiányzik a sorból. Véleményük roppant hiteles a magyarságot illetően.
puszika
2013. július 01. 11:46
Szigetikém!Ennek az írásnak,két mondat a lényege."Egyik legfontosabb üzenete számomra az,hogy a messianisztikus magyar nemzetmodell /köz/veszélyes apostolait NEM SZABAD AZONOSÍTANI A MAGYAR KONZERVATÍVIZMUSSAL.MIKÉNT A BOLSEVIZMUST SEM A SZOCIALISTÁKKAL. Ami igaz az igaz,jól felvagyunk világosítva,nehogy tévútra lépjünk.De talán előbb,névsort kellene olvasni a szociknál,és az első 150-200 tag nevét is leírni.Azonnal kiderülne honnan jöttek.Szigeti László te csak az orrodig látsz.Bár ez a Népszabónál, nagy erény!!
Senye Péter
2013. július 01. 11:07
Jobb lett volna Adyt és Csurkát együtt emlegetni. Mindketten látták, hogy baj van, de tenni nem tudtak ellene.
berzsian56
2013. július 01. 11:02
Érdekes ez a történelmi örökség: a jobboldal az fasiszta volt, akinek óránként el kell határolódni a " sötét múltjától", de a polgárságot halomra gyilkoló baloldal , ma is vállalható. Kinek? Ezek, a magukat szocialistánek nevező rohadékok nem tudnak,és nem akarnak különbséget tenni a szociális kifejezés és a szocialista gazember között. Ők nemcsak a bolsevizmus, hanem a Gulágok, a KGB, az AVH örökösei. Ha van reformkommunista, miért nem lehet reform nemzetszocialista? Melyikkel van a baj, a nemzettel, vagy a szocialistával?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!